Το βραβευμένο ελαιόλαδο από τις αιωνόβιες ελιές του Σελίνου
Επιχειρώ

Το βραβευμένο ελαιόλαδο από τις αιωνόβιες ελιές του Σελίνου

To Pamako είναι ένα πολυβραβευμένο ultra premium έξτρα παρθένο ελαιόλαδο υψηλής διατροφικής αξίας, σε περιορισμένο αριθμό φιαλών και παράγεται στο ορεινό Σέλινο από ελιές 100 χρονών και άνω. Η πλούσια περιεκτικότητα του σε πολυφαινόλες το καθιστούνς ως ένα από τα ελάχιστα ελαιόλαδα της Ευρώπης με πιστοποιημένο ισχυρισμό υγείας και το 2018 συνέλεξε 18 βραβεία σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

 

 

Η εταιρεία παραγωγής είναι νεοσύστατη και δημιουργήθηκε από τον Ευτύχη Ανδρουλάκη, που μεγάλωσε στα Χανιά και τα οικογενειακά κτήματα, σπούδασε Τεχνολόγος Γεωπόνος στο ΤΕΙ Ηρακλείου και, από το 2012, αποφάσισε να ασχοληθεί με τα οικογενειακά κτήματα και να βγάλει ελαιόλαδο υψηλότατης διατροφικής αξίας. Τα κατάφερε μαζί με τον συνεργάτη του στο ελαιουργείο, Μιχάλη Μάρακα, μετά από δύο χρόνια συνεχούς έρευνας στον τρόπο της συγκομιδής, το άλεσμα και την τυποποίηση του ελαιόλαδου.

«Από το 2012 που ασχολήθηκα για πρώτη φορά ενδελεχώς με όλα αυτά, ήθελα ένα ελαιόλαδο που να στέκει στο τραπέζι αρχικά ως τρόφιμο, ως κάτι αρωματικό και γευστικό πέρα από τρόφιμο και τέλος να στέκει και σαν «φάρμακο». Με το «μότο μου» να αναφέρει ότι «For us Olive Oil is not just the Food, is not a Superfood, is a Hyperfood («Για εμάς το ελαιόλαδο δεν είναι μόνο τροφή, δεν είναι Σούπερ Τροφή, είναι Υπέρ-Τροφή»). Καταφέραμε να έχουμε οξύτητες 0, 22 και 0, 28 ανά ποικιλία (τσουνάτη, κορωνέικη). Ποιος θα το πίστευε πριν 20 ή 10 χρόνια ότι από την ξεχασμένη ποικιλία τσουνάτη θα έβγαινε ελαιόλαδο με τέτοιες οξύτητες, που το έβλεπες μέχρι το 5% μιας παραγωγής με χιλιάδες ελιές, σε μια περιοχή όπως η δικιά μας που είναι ελαιοκαλλιεργητική».

 

 

«Το πάθος, η έρευνά μας και η συνεχής προσπάθεια δημιουργίας ενός φαινολικού βιολογικού ελαιόλαδου μάς ανταμείβουν με ένα εκπληκτικό, εξαιρετικό αποτέλεσμα» εξηγεί ο ίδιος ο κος Ανδρουλάλης. Το «Pamako» είναι μια μετάφραση των ιδεογραμμάτων της γραμμικής Β συλλαβικής γραφής, τα οποία αντιπροσωπεύουν το φάρμακο.

Τα αιωνόβια ελαιόδεντρα που βρίσκονται στην ορεινή, κυρίως ηλιόλουστη περιοχή του Σελίνου, νοτιοδυτικά της Κρήτης, δίνουν στο Pamako τα ωραία αρώματα και την πικάντικη και πικρή γεύση. Χρησιμοποιώντας παραδοσιακές μεθόδους καλλιέργειας και συγκομιδής, η ελληνική επιχείρηση παράγει αρκετές νέες μεθόδους άλεσης, εμφιάλωσης και αποθήκευσης για την παραγωγή ενός εξαιρετικού ελαιολάδου.

 

 

Τα προϊόντα που παράγονται είναι δυο Pamako Monovarietal και Pamako Blend και είναι διαθέσιμα σε ειδικά σκούρα μπουκάλια 500ml & 250 ml, μπουκάλια τα οποία έχουν ένα ειδικό φιλμ που προστατεύει από τον ήλιο και σε συνδυασμό με το πώμα από φελλό με ξύλινο φινίρισμα χαρίζουν την καλύτερη δυνατή προστασία του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου. Το Pamako ultra premium είναι μονοποικιλιακό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από 100% τσουνάτη ποικιλία με φρέσκο και φρουτώδη άρωμα με δυνατά πικάντικα στοιχεία και ελαφριά γλυκιά γεύση.

Σε μια χημική ανάλυση που έγινε στο Τμήμα Χημείας Φαρμακογνωσίας και Φυσικών Προϊόντων του Πανεπιστημίου Αθηνών τον Οκτώβριο κάθε σεζόν, η αξιολόγηση και των δύο ελαιολάδων έδειξε εντυπωσιακά αποτελέσματα. Το πλούσιο περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες λάδι το καθιστούν στα κορυφαία προϊόντα του είδους, καθώς οι πολυφαινόλες είναι έγχρωμες, αντιοξειδωτικές ουσίες που βρίσκονται στα φυτά που τα προστατεύουν από το στρες, την υπεριώδη ακτινοβολία και τις μολύνσεις.

Τα επίπεδα Oleocanthal και Oleacein που υπάρχουν στα PAMAKO Monovarietal και PAMAKO Blend είναι πολύ υψηλότερα από τις μέσες τιμές που αποκαλύφθηκαν μέχρι σήμερα από διεθνείς πανεπιστημιακές σπουδές. Πρόσφατες επιστημονικές μελέτες έχουν συσχετίσει το Oleocanthal και Oleacein με αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτική, καρδιοπροστατευτική και νευροπροστατευτική δράση.

 

 

Λαμβάνοντας υπόψη τα πρότυπα που ορίζει ο ευρωπαϊκός κανονισμός 432/2012: τα παράγωγα υδροξυτυροσόλης στο PAMAKO είναι πάνω από 5 mg ανά 20 γραμμάρια ελαιολάδου. Επειδή η συγκέντρωσή της σε φαινολικές ενώσεις είναι τόσο υψηλότερη από αυτή που απαιτεί ο κανονισμός για τον ισχυρισμό υγείας, σύμφωνα με μια ανάλυση του ελαιολάδου PAMAKO του 2016, η ημερήσια κατανάλωση μόλις 7 γραμμαρίων PAMAKO προστατεύει τα λιπίδια του αίματος από το οξειδωτικό στρες. Για να διατηρήσουν όλα αυτά τα υγιή χαρακτηριστικά, χρησιμοποιούν σκοτεινά μπουκάλια με καθρέφτη εξωτερική στρώσης, ώστε το φως να μην επηρεάζει την ποιότητα του ελαιόλαδου.

«Και για αυτόν το λόγο, ανάμεσα στις άλλες πωλήσεις μας, συνεργαζόμαστε με μια μικρή φαρμακευτική εταιρία που πουλάει το ελαιόλαδό μας στη Ζυρίχη και στο Βέλγιο. Δίνοντας το βάρος στην χοληστελόλη, που βοηθάει το ελαιόλαδό μας, ενώ γίνονται πειράματα για να αποδείξουν ότι μπορούν να επιβραδύνουν την ανάπτυξη του καρκίνου σε διάφορα στάδια και μορφές».

 

 

«Οι ελιές μας βρίσκονται δίπλα στην αρχαία πόλη του Ελύρου, στη βραχώδη περιοχή του Σελίνου, στον νομό Χανίων Κρήτης, σε υψόμετρο από 500 έως 700 μέτρα σε ένα τραχύ έδαφος, πολύ δύσκολο να φτάσει κανείς, μιας και δεν υπάρχει οδική πρόσβαση στην πλειοψηφία των ελαιώνων. Η καλλιέργεια και η συγκομιδή είναι εξαιρετικά προκλητικές λόγω της μορφολογίας του εδάφους και του μεγέθους των δέντρων».

Η χρήση χημικών λιπασμάτων ή ψεκασμών δεν υφίσταται, έτσι ώστε ο χυμός ελιάς να είναι τόσο υγιής όσο και οι πρόγονοί τους την παρήγαγαν, πριν από 200 χρόνια. Ακολουθώντας τους παραδοσιακούς τρόπους των γενεών και σεβόμενοι τι τους έδωσε κι εξακολουθεί να τους δίνει γενναιόδωρα αυτή η ορεινή φύση, αντιμετωπίζουν κάθε δέντρο ξεχωριστά ανάλογα με τις ανάγκες του.

 

 

«Σε μέσο ύψος περίπου 11 μέτρων με μερικά πάνω από 18 μέτρα και μέση ηλικία περίπου 200 ετών, κάθε δέντρο έχει διαφορετική «προσωπικότητα» και έτσι αντιμετωπίζουμε κάθε ένα από αυτά ως μοναδικό. Το μικροκλίμα της περιοχής, είναι ένας ιδανικός σύμμαχος για την προσπάθεια. Οι ηλιόλουστες και θυελλώδεις είναι οι καλύτερες συνθήκες, ενώ οι κρύες βροχερές μέρες κατά τη συγκομιδή τους προστατεύουν φυσικά από ασθένειες και κάνουν πολύ πιο εύκολη τη λίπανση».

Όμως το νεαρό της ηλικίας του, το ανοιχτό μυαλό για συνεργασίες κι οι διαρκώς παραγόμενες φρέσκες και καινοτόμες ιδέες, έφεραν το Pamako και σε έναν άλλον χώρο, στα κοκτέιλ με ελαιόλαδο. Ο βραβευμένος bartender Λευτέρης Μπρούπης εργάζεται στο Boheme των Χανίων έχοντας την υποστήριξη των ιδιοκτητών/bartender, Μιχάλη Μποτονάκη και Δημήτρη Σκορδύλη, όπου εκεί δημιουργούν μοναδικά coctails, ορισμένα από αυτά και με το ελαιόλαδο υψηλής αξίας του Ευτύχη Ανδρουλάκη.

Το coctail Promise Land χρησιμοποιεί ως βάση επτάρι ρούμι αρωματισμένο από το ελαιόλαδο Pamako, λικέρ γκρέιπφρουτ, σπιτικό σιρόπι κανέλας και λεμόνι και το Aromatic Elixir χρησιμοποιεί ως βάση λικέρ μαστίχας που αρωματίζεται από το ελαιόλαδο Pamako.

 

 

Ποικιλίες

– Η κύρια ποικιλία είναι η τσουνατή. Αυτό το σπάνιο ελαιόδεντρο βρίσκεται γύρω από τις Μινωικές περιοχές και μάλιστα μερικά από τα δέντρα της περιοχής είναι ορόσημα λόγω του μεγέθους και της ηλικίας τους. Τα περισσότερα από αυτά τα δέντρα αναπτύσσονται φυσικά γύρω από τα βράχια και ανθίζουν ανά τα χρόνια, καθώς το υψόμετρο και το κλίμα καθιστούν ιδανικές συνθήκες καλλιέργειας.

– Η δεύτερη ποικιλία είναι η Κορωνέικη. Μια πολύ πιο πρόσφατη ποικιλία, που εισήχθη τον περασμένο αιώνα αλλά έχει δείξει μια εκπληκτική ανθεκτικότητα που αναπτύσσεται παράλληλα με την ποικιλία tsounati. Αυτά τα δέντρα έχουν επιβιώσει από πολέμους και πυρκαγιές, καθώς έχουν προστατεύσει πολλών χωρικών τα σπίτια και έχουν γίνει μέρος της ζωής του. Επιπλέον, αποτελούσαν κύρια πηγή διατροφής για αυτούς και τις οικογένειές τους σε ένα άγονο διαφορετικό τοπίο. Αυτό τους οδήγησε στη δημιουργία μιας διατροφής πλούσιας σε ελαιόλαδο και στην προσαρμογή ενός υγιεινού τρόπου ζωής στη Μεσόγειο.

Και οι δύο ποικιλίες παράγουν ένα ελαιόλαδο υψηλό σε πολυφαινόλες και ένα πλούσιο, πικάντικο άρωμα.

 

 

Συγκομιδή – Πίεση – Μέθοδοι διατήρησης

Πρόκληση, Αγωνιστική, Παραδοσιακή, Καινοτομία. Αυτές είναι οι τέσσερις λέξεις που περιγράφουν καλύτερα την πλήρη διαδικασία δημιουργίας του καλυτέρου ελαιόλαδου ποιότητας. Το τραχύ και βραχώδες έδαφος απαγορεύει τη χρήση βαρέων μηχανημάτων, οπότε η συγκομιδή πραγματοποιείται με το χέρι με τη βοήθεια ηλεκτρικών θεριζοαλωνιστικών μηχανημάτων, οι οποίες λόγω του ύψους των δένδρων πρέπει να μεταφέρονται στο δέντρο ενώ ανεβαίνουν όλο και ψηλότερα.

Η συγκομιδή πραγματοποιείται ενώ οι ελιές εξακολουθούν να είναι σε ανοιχτό πράσινο χρώμα, προτού αρχίσουν να σκουραίνουν. Αυτό ξεκινάει συνήθως στα μέσα Οκτωβρίου και διαρκεί περίπου τέσσερις εβδομάδες -ή μέχρι να συγκεντρωθούν όλα τα φρούτα.

Η άλεση και η συμπίεση των ελιών γίνεται την ημέρα της συγκομιδής σε μια συγκεκριμένη θερμοκρασία -κάτω από το 27c (ελαιόλαδο ψυχρής πίεσης)- και διαρκούν μέχρι και σαράντα λεπτά για κάθε φορτίο. Με αυτόν τον τρόπο, εξασφαλίζεται ότι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Gourmet θα διατηρήσει όλα τα αρώματά του και τις πολύτιμες φαινόλες, παρ’ όλο που συνήθως χάνουν σε ποσότητα ελαιόλαδου, αφού κερδίζουν σε ποιότητα με όλα τα οφέλη για την υγεία ενός βιολογικού ελαιόλαδου.

 

 

Στη συνέχεια, το ελαιόλαδο αποθηκεύεται σε δοχεία από ανοξείδωτο χάλυβα μακριά από το φως του ήλιου και υπό αυστηρά ελεγχόμενες θερμοκρασίες. Χρησιμοποιείται, επίσης, αέριο αζώτου στις δεξαμενές μας, το οποίο είναι κατάλληλο για τρόφιμα, εξασφαλίζοντας έτσι ότι το ελαιόλαδο θα διατηρήσει την πρώτη του μέρα φρεσκάδα και ποιότητα για το μεγαλύτερο δυνατό χρονικό διάστημα.

Τέλος, η εμφιάλωση γίνεται με ημιαυτόματο μηχάνημα και κάθε φιάλη κλείνει με το χέρι, εξασφαλίζοντας ότι το πάθος και η αγάπη για εξαιρετικό ελαιόλαδο φτάνει στο τραπέζι του κάθε καταναλωτή. Για να κρατήσουν το άρωμα του ελαιόλαδου καλά διατηρημένο, καλύπτουν το μπουκάλι με τον καλύτερο φυσικό φελλό με ξύλινο φινίρισμα.

 

 

Βραβεύσεις