Ο ξεχωριστός χειμερινός προορισμός στους πρόποδες του Καϊμακτσαλάν που θυμίζει… Άλπεις
Προορισμοί

Ο ξεχωριστός χειμερινός προορισμός στους πρόποδες του Καϊμακτσαλάν που θυμίζει… Άλπεις

Ο Παλαιός Άγιος Αθανάσιος βρίσκεται χτισμένος σε υψόμετρο 1.200 μέτρων στους πρόποδες του Καϊμάκτσαλαν. Έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός και έχει μετατραπεί σε χειμερινό τουριστικό προορισμό περίπου τα τελευταία είκοσι χρόνια, με όσους το επισκέπτονται να καταμαρτυρούν ότι θυμίζει αντίστοιχα χωριά στις οροσειρές των Άλπεων!

Βρίσκεται σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από την πόλη της Έδεσσας και κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο «Bόρας». Η ιστορία του ξεκινά στα τέλη του 16ου αιώνα.

Στα νεότερα χρόνια, αποτελούσε μια ενεργή κτηνοτροφική κοινότητα, όμως τη δεκαετία του 70’, εξαιτίας αρκετών συνεχόμενων σεισμών στην ευρύτερη περιοχή, εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους και μέχρι το 1995, μόνο δύο οικογένειες είχαν παραμείνει.

Η κατάσταση άλλαξε με την ανέγερση του χιονοδρομικού κέντρου το 1995. Σήμερα, αναδεικνύεται ως μια εντυπωσιακή τουριστική κοινότητα, με παραδοσιακά κτίρια και ενδιαφέρουσα μακεδονική αρχιτεκτονική που δένει αρμονικά με το φυσικό περιβάλλον. Εδώ, υπάρχει μια πληθώρα δραστηριοτήτων: σκι, τρέκινγκ, ιππασία, τοξοβολία και πολλά άλλα, προσφέροντας μια πλούσια εμπειρία στη φύση.

Μοιάζει αρκετά με τα τουριστικά χωριά της Γερμανίας ή της Aυστρίας που περιβάλλονται από χιονοδρομικά κέντρα. Οι πέτρινες κατασκευές, η ομοιομορφία και η φροντίδα του περιβάλλοντος με λουλούδια και δέντρα είναι εμφανείς.

Αξιοσημείωτο αξιοθέατο αποτελεί η εκκλησία της Aναλήψεως, κατασκευασμένη στα τέλη του 1700. Το χωριό προσφέρει μια πλούσια ποικιλία σε φαγητό, καφέ, ποτό και διασκέδαση.

Στο γειτονικό χωριό Παναγίτσα, θα βρείτε εξίσου καλή τουριστική υποδομή. Η τουριστική ζωή εδώ είναι ζωντανή σχεδόν όλο το χρόνο, με πληθώρα δραστηριοτήτων όπως περιηγήσεις στο βουνό, ιππασία, τοξοβολία και διάφορα αθλήματα.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Καϊμακτσαλάν αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα στη χώρα, με μακρά περίοδο χιονοπτώσεων από Νοέμβριο έως Μάιο. Οι πίστες του είναι ευρείες και κατάλληλες για όλους τους επιπέδους χιονοδρόμων, ενώ υπάρχουν και διάφορες δραστηριότητες όπως airboard trails. Ακόμη και εκτός περιόδου χιονοπτώσεων, αξίζει να επισκεφτείτε το χιονοδρομικό κέντρο για την υπέροχη θέα και την ατμόσφαιρα του σαλέ-ξενοδοχείου.

Οι εγκαταστάσεις ξεκινούν από τα 2.050 μ., όπου βρίσκονται το κεντρικό καταφύγιο, σχολές σκι και snowboard, πάρκινγκ, πίστες αρχαρίων και καταστήματα ενοικίασης εξοπλισμού, και καταλήγουν στα 2.480 μ. και το σταθμό άφιξης του αναβατήρα Κρέμαση, του υψηλότερου της Ελλάδας. Ακόμη και όταν δεν έχει χιόνι, αξίζει να πιείτε έναν καφέ στο σαλέ-ξενοδοχείο πολυτελείας του καταφύγιου με τις μεγάλες τζαμαρίες και τη φοβερή θέα ή να φάτε στο παραδοσιακό εστιατόριο.

Το βουνό Βόρας, με την κορυφή Καϊμακτσαλάν, αποτελεί το φυσικό σύνορο μεταξύ Ελλάδας και FYROM. Το δάσος του Βόρα προστατεύεται από το δίκτυο Natura 2000, προσφέροντας υπέροχες διαδρομές που οργανώνονται από τους φυσιολατρικούς και ορειβατικούς συλλόγους, με τη διαδρομή που φτάνει στο Pέμα του Φλώρου να ξεχωρίζει.

Πώς να πάτε

Οδικώς από την Αθήνα µε κατεύθυνση για Έδεσσα µέσω Ε.Ο. Αθηνών -Θεσσαλονίκης (διάρκεια περίπου 6 ώρες). Από εκεί ο οικισµός του Αγ. Αθανασίου απέχει 33 χλµ. (περίπου 40΄). Από την Θεσσαλονίκη απέχει μόλις 27 χιλιόμετρα, δηλαδή 30 λεπτά με το αυτοκίνητο.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ