Το ελληνικό χωριό της Φλόριντα
Προορισμοί

Το ελληνικό χωριό της Φλόριντα

Το Tarpon Springs είναι μία παραθαλάσσια πόλη των ΗΠΑ, η οποία βρίσκεται στην κομητεία Pinellas της Φλόριντα. Στην απογραφή του 2000 είχε 21.003 κατοίκους, και το 2004 σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία των ΗΠΑ είχε πληθυσμό 22.554 κατοίκους. Το Tarpon Springs είναι γνωστό από την σημαντική παρουσία Ελληνοαμερικανών, η οποία είναι πιο έντονη από οποιαδήποτε άλλη πόλη των ΗΠΑ. Το 11,8% του συνολικού πληθυσμού αυτοπροσδιορίστηκαν ως Έλληνες, ενώ το 8,87% ανέφερε ότι μιλάει Ελληνικά στο σπίτι.

Η περιοχή, που αποτελείται από μια σειρά κολπίσκων στον κόλπο του Μεξικού, τράβηξε το ενδιαφέρον για πρώτη φορά το 1876 ως τόπος χειμερινής κατοικίας. Κάποιοι από τους πρώτους επισκέπτες που έρχονταν, παρατήρησαν τα ψάρια της περιοχής, που υπήρχαν σε αφθονία, να πηδούν πάνω από τα νερά και έτσι ονόμασαν την τοποθεσία Tarpon Springs.

 

 

Οι πρώτοι Έλληνες μετανάστες έφτασαν στην πόλη κατά τη δεκαετία του 1880, για να εργαστούν ως δύτες σπογγαλιείας. Το 1905 ο Γιάννης Κόκκορης παρουσίασε την τεχνική της συλλογής σπόγγων στο Tarpon Springs. Ο Κόκκορης έφερε σπογγαλιείς από τα Δωδεκάνησα και τη Χάλκη, με αποτέλεσμα ως το 1930 να δημιουργηθεί μια ανθούσα βιομηχανία σπόγγων στην πόλη, η οποία απέφερε εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο.

 

 

Το 1947 έφτασε και σε αυτή την πλευρά του κόλπου του Μεξικού η επιδημία της κόκκινης άλγης, που κατέστρεψε τους βιότοπους των σπόγγων. Τότε, μην έχοντας άλλη επιλογή, οι σπογγαλιείς έγιναν ψαράδες και ναυτικοί για να ζήσουν. Η πόλη σταδιακά μετέτρεψε τις σπογγαλιευτικές δραστηριότητες σε τουριστική ατραξιόν. Η αποβάθρα των σπογγαλιέων τώρα έχει κυρίως μαγαζιά αναμνηστικών, εστιατόρια και μουσεία που αναδεικνύουν τη σπογγαλιευτικό παρελθόν του Τάρπον Σπρινγκς. Πωλούνται και σπόγγοι αλλά οι περισσότεροι εισάγονται από άλλα μέρη.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 έγινε μια σοβαρή προσπάθεια να αναβιώσει η σπογγαλιεία στην περιοχή από τον επιχειρηματία Τζορτζ Μπιλίρη, η οποία έφερε εντυπωσιακά αποτελέσματα. Μάλιστα το φθινόπωρο του 2007 σημειώθηκε νέο ρεκόρ συλλογής σπόγγων από μια βάρκα. Έτσι η βιομηχανία του σπόγγου παραμένει ενεργή στο Tarpon Springs μέχρι σήμερα.

 

 

Ο νυν Δήμαρχος του Tarpon Springs είναι ο κ. Κρις Αλαχούζος, που γεννήθηκε στην Κάλυμνο και μετανάστευσε μαζί με τον πατέρα του στις ΗΠΑ όταν ήταν μόλις 14 ετών και διεκδικεί την επανεκλογή του για δεύτερη θητεία, στις εκλογές του Μάρτιου 2019.

Αντίπαλός του αυτή την φορά είναι ο πρώην Δήμαρχος του Tarpon Springs, Nτέιβιντ Άρτσι (David O. Archie), τον οποίο διεδέχθη το 2016 ο κ. Αλαχούζος. Στην τριετία που πέρασε ο Κρίς Αλαχούζος έχει να παρουσιάσει σημαντικό και ουσιαστικό έργο για την εξυπηρέτηση και προς όφελος των κατοίκων της πόλης, ενώ είναι έτοιμος να συνεχίσει με πολλά άλλα προγράμματα.

 

 

Οι εκδηλώσεις που μέχρι τώρα έχουν γίνει από τον κ. Κρις Αλαχούζο στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας του, έχουν στεφθεί με μεγάλη επιτυχία και με τη συμμετοχή πάρα πολύ κόσμου. Όλα δείχνουν ότι τον στηρίζει και η πλειοψηφία των κατοίκων του Tarpon Springs.

Στο επίκεντρο της πολιτιστικής και θρησκευτικής ζωής του Tarpon Springs βρίσκεται ο καθεδρικός ναός του Αγίου Νικολάου, στον οποίο ανήκουν περίπου 800 οικογένειες. H πιο διάσημη θρησκευτική γιορτή είναι αυτή των Θεοφανείων, στις 6 Ιανουαρίου, κατά την οποία τελείται ο αγιασμός των υδάτων και των καϊκιών. Πρόκειται για μια τελετή που έχει τις ρίζες της την εποχή που ακόμα ανθούσε η σπογγαλιεία και οι αλιείς προσεύχονταν για τη βοήθεια του Θεού στο επικίνδυνο επάγγελμα που ασκούσαν.

 

 

Ο εορτασμός προσελκύει πλήθος Ελληνοαμερικανών από όλες τις Πολιτείες, με αποτέλεσμα την ημέρα αυτή να τριπλασιάζεται ο πληθυσμός της πόλης. Συνήθως, τον αγιασμό τελεί ο μητροπολίτης της Ατλάντα ενώ μερικές φορές συμμετέχει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής. Η τελετή γίνεται όπως στην Ελλάδα, με τον ιερέα να πετά έναν ξύλινο σταυρό στη θάλασσα και κολυμβητές να βουτάνε για να τον πιάσουν. Όποιος το καταφέρει έχει την ευλογία του για το επόμενο έτος. Μετά τον αγιασμό, ο εορτασμός μεταφέρεται στην προκυμαία, όπου διεξάγονται μουσικές εκδηλώσεις, ενώ ακολουθεί γεύμα και γλέντι.

Το 2006, εορτάστηκαν τα 100 χρόνια από την καθιέρωση του αγιασμού στο Tarpon Springs και στην επέτειο μετείχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος, τιμώντας έτσι την ιστορική ελληνορθόδοξη κοινότητα των ΗΠΑ.

 

 

Το 2007 και το 2008 το Tarpon Springs αδελφοποιήθηκε με την Κάλυμνο, τη Χάλκη, τη Σύμη και την Λάρνακα της Κύπρου, τιμώντας τους ιστορικούς δεσμούς που το συνδέουν με τους Έλληνες και τους Κύπριους.

Αξιοθέατα του Tarpon Springs με ιστορικό ενδιαφέρον, τα οποία αναφέρονται στον επίσημο κατάλογο ιστορικών τόπων των ΗΠΑ είναι το Safford House, το παλιό Δημαρχείο (Old Tarpon Springs City Hall), το παλιό γυμνάσιο (Old Tarpon Springs High School) και η ιστορική περιοχή της πόλης (Tarpon Springs Historic District).

Επίσης, καταστήματα επεξεργασίας σπόγγων αναγνωρισμένα ως μουσειακοί χώροι είναι τα E.R. Meres Sponge Packing House, N.G. Arfaras Sponge Packing House και το Κατάστημα Επεξεργασίας Σπόγγων του Ν.Τζ. Αρφαρά που λειτουργεί ακόμα και χρησιμοποιείται από την εταιρία του Τζορτζ Μπιλίρη «George Biliris Sponge Merchant International».

 

 

Ακόμη, πέντε σπογγαλιευτικά πλοία τα οποία διατηρούνται ως αξιοθέατα είναι το Δούκισσα (Duchess), το Γεώργιος Ν. Κρητικός (George N. Cretekos), το Ν. Κ. Σύμη (N. K. Symi), το Άγ. Νικόλαος ΙΙΙ (St. Nicholas III) και το Άγ. Νικόλαος VI (St. Nicholas VI)

 

 

Το 2014 η ελληνική συνοικία του Tarpon Springs, που ήταν κέντρο εμπορίου για τους πρώτους Έλληνες μετανάστες από τις αρχές του 20ου αιώνα, ανακηρύχθηκε «Παραδοσιακή Πολιτιστική Περιουσία» και είναι η πρώτη περιοχή στη Φλόριντα που κερδίζει αυτή τη διάκριση.

 

 

Το καθεστώς της παραδοσιακής πολιτιστικής περιουσίας δόθηκε μετά από απόφαση της υπηρεσίας Εθνικού Πάρκου (National Park Service) και πρακτικά σημαίνει ότι θα δοθούν κίνητρα στους κατοίκους να ανακαινίσουν τα σπίτια τους σύμφωνα με την παραδοσιακή τους αρχιτεκτονική.

Το Tarpon Springs, είναι αναμφίβολα μία από τις σημαντικότερες περιοχές που αναπτύχθηκε από Έλληνες στην Αμερική, και πέρα από τα σύνορα της πατρίδας μας γενικότερα. Η πλούσια κληρονομιά των σφουγγαράδων έχει μετατραπεί σε ένα μοναδικό τουριστικό αξιοθέατο και τα τελευταία χρόνια το Tarpon Springs είναι πόλος έλξης για χιλιάδες τουρίστες που σπεύδουν να δουν τα σφουγγάρια, να μάθουν την ιστορία του τόπου μέσα από τις θρυλικές ιστορίες των σφουγγαράδων και να περπατήσουν στους δρόμους των «αμερικανικών Δωδεκανήσων», ενός ελληνικού χωριού της Φλόριντα.

ΣΧΟΛΙΑ

  Σχόλια: 4

 1. Vassilis C. Militsis

  Με νοσταλγία αναπολώ τα νεανικά μου χρόνια στην Apopka, Fla, απ’ όπου συχνά επισκεπτόμουν το Tarpon Springs. Σας στέλνω επίσης το ιστολόγιό μου, για ό,τι μπορεί να σας φανεί χρήσιμο. diiphilo.blogspot.com
  Με φιλικούς χαιρετισμούς
  Βασίλης Κ. Μηλίτσης
  Θεσσαλονίκη


 2. Dear all,

  I invite you to visit my website

  https://fergeerts.nl/

  Because of covid many people can not travel to Greece these days.
  That’s why I built my own Greek village here.
  Tell your friends when you like this !

  Kind regards,
  Fer Geerts
  Bergen op Zoom
  Holland


 3. Judith Cartagena

  Love to learn about the history and traditions of Greece


 4. Michalis Raftopoulos

  Dear Valued Visitors,

  My name is Michalis Raftopoulos and I am the Owner of online shop http://www.grexports.com with Greek Traditional Foods Products based in Athens – Greece. We kindly invited you to visit our eshop in order to see our product list. In collaboration with DHL we delicer worldwide.

  Kind Regards,

  Michalis Raftopoulos


ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ