Επιστήμονες εντόπισαν γονίδια που καταστέλλουν τον HIV-1
Καλά Νέα

Επιστήμονες εντόπισαν γονίδια που καταστέλλουν τον HIV-1

Ερευνητική ομάδα αποτελούμενη από επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Μασσαχουσέτης, του Πανεπιστημίου του Τρέντο στην Ιταλία και του Πανεπιστημίου της Γενεύης, μεταξύ των οποίων και ο διακεκριμένος καθηγητής γενετικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης Στυλιανός Αντωναράκης, ανακάλυψαν τον βιοχημικό μηχανισμό της «αχιλλείου πτέρνας» στον ιό HIV-1, την οποία θα μπορούσαν στο μέλλον να αξιοποιήσουν οι γιατροί.

Οι επιστήμονες, που δημοσίευσαν δύο ξεχωριστές μελέτες στην επιθεώρηση «Nature», ευελπιστούν ότι η ανακάλυψή τους θα οδηγήσει σε μια νέα θεραπευτική στρατηγική για την καταπολέμηση του ιού HIV-1.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ορισμένες πρωτεΐνες με την ονομασία SERINC, που βρίσκονται στη μεμβράνη των κυττάρων που μολύνει ο ιός, μπορούν σε σημαντικό βαθμό να τον καταστήσουν ανενεργό, αρκεί προηγουμένως, με το κατάλληλο φάρμακο, να κατασταλεί η δράση μιας άλλης πρωτεΐνης, της Nef, την οποία χρησιμοποιεί ο HIV για να νικήσει τις άμυνες των «καλών» πρωτεϊνών SERINC.

Συνεπώς, οι νέες μελέτες αναδεικνύουν ένα νέο στόχο για τα αντιϊκά φάρμακα: το μπλοκάρισμα της πρωτεΐνης Nef, ώστε οι πρωτεΐνες SERINC, οι οποίες για πρώτη φορά απομονώθηκαν βιοχημικά, να μπορέσουν να δράσουν κατά του ιού. Όπως δήλωσε ο καθηγητής Τζέρεμι Λούμπαν της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, «οι πρωτεΐνες SERINC μειώνουν πάνω από 100 φορές τη δυνατότητα του HIV-1 να μολύνει τα κύτταρα».

Οι πρωτεΐνες SERINC θα μπορούσαν να εμποδίσουν τον ιό να απελευθερώσει τα γονίδιά του σε άλλα κύτταρα και να πολλαπλασιασθεί, με αποτέλεσμα να «φρεναριστεί» η εξάπλωσή του. Για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει στο μέλλον είτε να ενισχυθεί κατάλληλα η δράση της SERINC στον οργανισμό του ασθενών με AIDS, είτε να τροποποιηθεί η δομή της πρωτεϊνης SERINC, έτσι ώστε να ξεφεύγει πλέον από τη Nef.

Διαβάστε περισσότερα για τον Στυλιανό Αντωναράκη

Διαβάστε αναλυτικά τις 2 έρευνες:

Luban: http://dx.doi.org/10.1038/nature15399
Gottlinger: http://dx.doi.org/10.1038/nature15400

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ