Μάχεται για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της καρδιαγγειακής νόσου
Σημαντικοί Έλληνες

Μάχεται για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της καρδιαγγειακής νόσου

Ο Δρ. Κρίστι Μίτσελ Μπάλανταϊν διδάσκει Medicine-Athero & Lipo και Μοριακή και Γενετική του Ανθρώπου στο Baylor College of Medicine. Είναι διευθυντής στο εργαστήριο κλινικής έρευνας Αθηροσκλήρωσης The Maria and Alando J. Ballantyne στο Baylor College of Medicine και στο Κέντρο Πρόληψης Καρδιαγγειακών Νόσων του Κέντρου Καρδιάς Methodist DeBakey. Είναι επίσης υποδιευθυντής στην Κλινική Λιπιδικού Μεταβολισμού και Αθηροσκλήρωσης του Νοσοκομείου The Methodist.

Το γενικό πεδίο που ασχολείται είναι ο ρόλος της φλεγμονής και των μορίων κυτταρικής συγκόλλησης στην καρδιακή νόσο.

Ο ίδιος και οι συνάδελφοί του έχουν αναπτύξει “μεταλλαγμένα” ποντίκια με ανεπάρκεια σε διάφορα μόρια κυταρρικής συγκόλλησης για να μελετηθούν ως μοντέλα μυοκαρδιακής ισχαιμίκης βλάβης, επαναιμάτωσης, αγγειακών τραυματισμών και οξείας φλεγμονής. Για να χαρακτηριστούν τα “μεταλλαγμένα” ποντίκια έχει χρησιμοποιηθεί ένα ευρύ φάσμα τεχνικών όπως η μοριακή βιολογία, η κυτταρική βιολογία και η φυσιολογία.

Η κλινική έρευνα του Δρ. Μπάλανταϊν αφορά την πρόληψη της αθηροσκληρωτικής νόσου. Η έρευνα αυτή περιλαμβάνει φαρμακολογικές μελέτες για να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα και τα οφέλη των υπολιπιδαιμικών φαρμάκων, με δοκιμές που χρησιμοποιούν υπερήχους και μαγνητικές τομογραφίες (MRI), στην εξέλιξη της αθηροσκλήρωσης. Μελετά επίσης αν η γενετική παραλλαγή σε συνδυασμό με νέους βιοδείκτες μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό ατόμων με υψηλό κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο, για μεταβολικό σύνδρομο και για διαβήτη.

Ο Δρ. Μπάλανταϊν πήρε το πτυχίο από το Πανεπιστήμιο του Τέξας το 1977 και το MD από το Baylor College of Medicine το 1982.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ