Ανακάλυψε καινοτόμο τεχνική χρήσιμη στη μάχη κατά του καρκίνου του μαστού
Έργα Ελλήνων

Ανακάλυψε καινοτόμο τεχνική χρήσιμη στη μάχη κατά του καρκίνου του μαστού

Ο Δρ. Χρήστος Σωτηρίου είναι Ογκολόγος που ειδικεύεται στη μάχη κατά του καρκίνου του μαστού και ασχολείται ενεργά με τη θεραπεία των ασθενών με αυτού του είδους τον καρκίνο. Είναι Διευθυντής της μονάδας “Functional Genomics & Translational Research” στο Ινστιτούτο Jules Bordet, στις Βρυξέλλες, στο Βέλγιο. Η έρευνά του επικεντρώνεται στη γονιδιωματική και μοριακή βιολογία που σχετίζεται με τον καρκίνο του μαστού.

Ο Σωτηρίου και η ερευνητική του ομάδα ανέπτυξαν μια μέθοδο η οποία μπορεί να βοηθήσει εκατομμύρια γυναίκες που υποφέρουν από καρκίνο του μαστού -χαμηλού κινδύνου- να αποφύγουν την προληπτική χημειοθεραπεία μετά τη χειρουργική επέμβαση του καρκίνου. Τι κατάφεραν; Ανέπτυξαν μια μέθοδο που αποκωδικοποιεί το γενετικό προφίλ του όγκου. Μια τέτοια μέθοδος θα μπορούσε να μας δώσει επαρκή γνώση του ποιες γυναίκες -αφού έχουν περάσει μια επέμβαση καρκίνου του μαστού- θα χρειαστούν χημειοθεραπεία ή ορμονοθεραπεία.

Ο Δρ. Σωτηρίου πήρε το πτυχίο Ιατρικής από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών το 1993. Έκανε την ειδικότητά του στην ογκολογία στο Ινστιτούτο Jules Bordet και την ολοκλήρωσε το 1999. Από τον Οκτώβριο του 1999 ως το Σεπτέμβριο του 2001, εργάστηκε σαν βασικός ερευνητής στο τμήμα Κλινικών Επιστημών, στο Εθνικό Ινστιτούτο κατά του Καρκίνου στις ΗΠΑ. Μετά την ολοκλήρωση του διδακτορικού του στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών το Σεπτέμβριο του 2004, έγινε Ερευνητής στο Εθνικό Ίδρυμα Επιστημονικής Έρευνας του Βελγίου (FNRS) το 2005.

Το Μάρτιο του 2010, ανέλαβε την ηγεσία του Εργαστηρίου J-C Heuson για την έρευνα του καρκίνου του μαστού. Τον Οκτώβριο του 2013, έγινε πλέον Συνεργάτης Ερευνητής στο Εθνικό Ίδρυμα Επιστημονικής Έρευνας του Βελγίου (FNRS) καθώς και επικεφαλής της κλινικής του τομέα της Ογκολογίας στο Ινστιτούτο Jules Bordet.

Είναι εκλεγμένο μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Διεθνούς Πρακτορείου στην Έρευνα για τον Καρκίνο και εκλεγμένο μέλος της European Academy of Cancer Sciences (από το 2010), του European CanCer Organization (ECCO). Είναι επίσης συμβουλευτικό μέλος του Ιδρύματος Susan G. Komen για τον καρκίνο από το 2010.

Ο Δρ. Σωτηρίου είναι επίσης κριτικός για αρκετά έγκριτα επιστημονικά περιοδικά και συνεργάζεται με το περιοδικό “Annals of Oncology” (Ιανουάριος 2014-Δεκέμβριος 2015). Είναι διεθνώς έγκριτος ερευνητής, συγγραφέας και συν-συγγραφέας σε πάνω από 160 επιστημονικά άρθρα και επικεντρώνει την έρευνά του στη γονιδιωματική γύρω από τον καρκίνο του μαστού.

Η ερευνητική ομάδα του Δρ. Σωτηρίου μελετά την επίδραση που έχει η εγκυμοσύνη στη βιολογία του καρκίνου του μαστού, αναλύοντας δείγματα των όγκων από ασθενείς που είχαν νοσήσει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Σε μια σύγκριση ανάμεσα σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ασθενείς που δεν εγκυμονούσαν, στην ίδια ηλικία, ο Δρ. Σωτηρίου ανακάλυψε ότι οι όγκοι που διεγνώσθησαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είχαν γονιδιακά προφίλ που συνδέονται με την εμφάνιση του καρκίνου.

Πιστεύει ότι αυτό μπορεί να οφείλεται σε αλλαγές που υφίσταται το στήθος στη διάρκεια της εγκυμοσύνης που μπορεί να επηρεάσουν τη βιολογία αυτών των όγκων. Την προηγούμενη χρονιά η ομάδα του ξεκίνησε την επεξεργασία της γονιδιακής ακολουθίας των όγκων από ασθενείς που διαγνώσθηκαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και τους σύγκρινε με τους όγκους που εμφανίζονταν σε μη εγκύους ασθενείς. Η κατανόηση της επίδρασης που έχει η εγκυμοσύνη στη βιολογία του καρκίνου του μαστού θα μπορούσε να βοηθήσει στο αναπτυχθούν καλύτερες θεραπείες και να προσφέρει βαθιά γνώση σε πιθανές επιλογές που περιλαμβάνουν προληπτική χημειοθεραπεία.

ΣΧΟΛΙΑ

  Σχόλια: 1

  1. Τονια Κατεχακη

    Χαιρομαι παρα πολυ που εχομε τετοιους αριστους επιστημονες!! Τον ειχα επισκεφθει και με βοηθησε να αποφυγω τις χημιοθεραπειες με τις καταλληλες εξετασεις για καρκινο του μαστου!
    Θα τον επισκεφθω ξανα συντομα! Συγχαρητηρια Κυριε Σωτηριου!!


ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ