Ο Έλληνας σεφ στην κουζίνα του Λεύκου Οίκου

1. Θα θέλαμε να μάθουμε λίγα πράγματα για εσάς. Που πήγατε σχολείο, που σπουδάσατε και με τι ακριβώς ασχολείστε σημερα

Mεγαλωσα στην περιοχη των Αμπελοκηπων , Χαλανδριου και Αμαρουσιου. Σπουδασα μαγειρικη τεχνη στην ΟΤΕΚ Αναβυσσου και σημερα ασχολουμαι οπως θα ξερετε με την μαγειρικη 24 ωρες το 24 ωρο.

2. Πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την μαγειρικη; Επηρεαστήκατε από τη μητέρα ή τη γιαγιά σας;

Η γιαγια ηταν ο μεγαλυτερος δασκαλος καταρχας. Ολα ομως ξεκινησαν οταν σε ηλικια 12 ετων ενα βραδυ επρεπε να μαγειρεψω για ολα τα μελη της οικογενειας μιας και ολοι ηταν κουρασμενοι λογω του φουρνου που ειχαμε σαν οικογενειακη επιχειρηση ενα βραδυ , κι ετσι κι εγινε. Πηγα σπιτι και μαγειρεψα . Απο οσο θυμαμαι ουτε κι εγω ο ιδιος δεν μπορουσα να φαω αυτο φαγητο ( ο θεος να το εκανε) αλλα κατα την διαρκεια του μαγειρεματος αναψε η σπιθα και το παθος για την μαγειρικη. Η ενταση που ειχα να τα εχω ολα στην ωρα τους , το καψιμο στο χερι απο καυτο λαδι.Οπως καταλαβαινετε δεν θελει και πολυ !

3. Πόσο δύσκολο ήταν να φτάσετε στο σημείο που είστε σήμερα; Η πορεία ως την καθιέρωση είναι φαντάζομαι πολύ δύσκολη ειδικά στον τομέα σας

Ολα θελουν τον χρονο τους. Δεν βιαστηκα σε κανενα σημειο της καριερας μου γιατι ειχα θεσει υψηλους στοχους για τον εαυτο μου οπως ειχα βαλει και τον πηχη ψηλα γι’αυτο και προσπαθω ακομη και σημερα σε καθημερινη βαση να μαθαινω οσο πιο πολλα πραγματα γινεται ειτε πανω στην μαγειρικη ειτε σε ανθρωπινες σχεσεις. Κυριως το δευτερο ειναι το πιο σημαντικο. Αμα εχεις ανθρωπους που σε στηριζουν , η ομαδα στην κουζινα να ειναι μια γροθια δεμενη σαν οικογενεια δεν εχω να φοβηθω τιποτα.

4. Μπιλ Κλιντον, Λευκός Οίκος πείτε μας λίγα λόγια για αυτές τις εμπειρίες. Πολλοί σεφ θα ήθελαν να βρίσκονταν στη θεση σας. Είχατε την ευκαιρία να βάλετε ελληνικές πινελιές στο μενού;

Ειναι ενα απο τα πιο ωραια πραγματα που εχω ζησει πανω στην καριερα μου το να μπορω να μαγειρευω στο Λευκο Οικο. Ηταν ενα απο τα ονειρα μου και πραγματοποιηθηκε. Απο εκει και περα προχωρας για καινουργια πραγματα γιατι ειδικα πανω στον τομεα της μαγειρικης η εξελιξη ειναι συνεχιζομενη και πρεπει να εισαι μεσα στο παιχνιδι. Εγω βοηθαω την Executive Chef του Λευκου Οικου στις εκδηλωσεις που γινονται και το μενου το καθοριζει η ιδια.

5. Πως ήταν η Μισέλ και ο Μπάρακ Ομπάμα;

Ο Προεδρος και η Πρωτη Κυρια ειναι υπεροχοι ανθρωποι. Εχουμε γνωριστει αλλα λογω των ελλειμενων υποχρεωσεων που εχουν και οι δυο δεν εχουμε βρει παρα πολυ χρονο να μιλησουμε. Αλλα σε πρωτη εικονα ειναι και οι δυο πολλοι απλοι και γλυκιτατοι ανθρωποι.

6. Ποια στιγμή στην καριέρα σας θα χαρακτηρίζατε ως κορυφαία;

Πολλοι θα νομιζουν οτι θα πω την στιγμη που για πρωτη φορα περασα το κατωφλι του Λευκου Οικου. Για εμενα κορυφαιες στιγμες στην καριερα μου ειναι οι στιγμες δημιουργιας μεσα στην κουζινα απο ολους τους μαγειρες και η εκπληξη ειδικα οταν υπαρχει ανταλλαγη ιδεων . Ειναι φανταστικο και οταν ειδικα συμβαινει καθε μερα πιστευω πως ειμαι πολυ τυχερος.

7. Πλέον η βάση σας είναι στο εξωτερικό και η οικογένεια σας… Σας λείπει η Ελλάδα;

Η Ελλαδα λειπει καθε δευτερολεπτο. Για εμενα ηταν μια πολυ δυσκολη αποφαση να αποχωριστω την χωρα μου αλλα επρεπε για να κυνηγησω το μαγειρικο μου ονειρο. Και μετα απο καιρο το συνειδητοποιεις οτι δεν εκτιμουσες αυτα που ειχες καποτε στην χωρα σου με αποτελεσμα να σου λειπει.

8. Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Τα μελλοντικα μου σχεδια ειναι να μπορεσω να ανοιξω ενα εστιατοριο το οποιο δεν θα υπαρχει αλλο ιδιο στην περιοχη του Μανχατταν και να μπορεσω να κατακτησω το πρωτο μου αστερι Michelin.Ξυπναω και κοιμαμαι με αυτο το πραγμα. Το θελω παρα πολυ. Ειναι η μεγαλυτερη αναγωρησιμοτητα πανω στην μαγειρικη

9. Ποιες αναμνήσεις έχετε από την Ελλάδα; Ποιες είναι οι εικόνες που σας έρχονται στο μυαλό όταν σκέφτεστε τον χώρο καταγωγής σας;

Η θαλασσα. Δεν υπαρχουν νερα σαν της Ελλαδας μας πουθενα στον κοσμο. Επισης , οι φιλοι μου που μου λειπουν πολυ. Τα ξενυχτια μας , οι βολτες μας , το γελιο , η κατανοηση.Θεωρω τον εαυτο μου πολυ τυχερο που γεννηθηκα Ελληνας και προσπαθω τουλαχιστον να δειχνω κατανοηση και να ειμαι οσο πιο δικαιος μπορω στον συνανθρωπο.Αυτες ειναι αρχες που πρεσβευει και μαθαινει στα νεα παιδια η ελληνικη οικογενεια.

10. Παρακολουθείτε φαντάζομαι τις εξελίξεις σε οικονομο-κοινωνικό επίπεδο. Πιστεύετε πως θα υπάρξει βελτίωση σε σύντομο χρονικό διάστημα;

Εχω αρχισει να μην καταλαβαινω που θα παει αυτη η κατασταση. Το μονο που ξερω και το ζω καθημερινα ειναι τα νεα παιδια που αφηνουν την Ελλαδα και μεταναστευουν για ξενες χωρες και μεσα σε αυτα τα παιδια ειναι και επιστημονες , γιατροι κτλπ. Ειναι λυπηρο μια χωρα να χανει τους νεους της. Καποιοι πρεπει να το παρουν σοβαρα υπ’οψιν τους αυτο.

11. Βλέπετε στο μέλλον να επιστρέφετε στην Ελλάδα;

Και βεβαια θελω να επιστρεψω στην χωρα μου αλλα σε μεγαλυτερη ηλικια. Θελω να ειμαι ειλικρινης οτι εχω να παρω πιο πολλα απο την Αμερικη στο αμεσο μελλον πανω στην μαγειρικη. Οι ευκαιριες αμα τις κυνηγησεις θα σε ανταμοιψουν. Λογω ομως και της οικογενειας μου και του μικρου μου γιου θα παρει καιρο να ερθω για μονιμη εγκατασταση αλλα αυτο δεν σημαινει οτι ξεχναω να σκεφτομαι την Ελλαδα ουτε ενα δευτερολεπτο.

12. Τι σημαίνει για εσάς Ελλάδα;

Τα παντα. Και το εννοω. Ελλαδα σημαινει γλωσσα , ομιλια , σκεψη , δημοκρατια , γνωση.Εχουμε τα εφοδια που αλλοι λαοι δεν τα εχουν και πρεπει να τα αξιοποιησουμε.

13. Αν μπορούσατε να κάνετε μια ερώτηση στους Έλληνες ποια θα ήταν αυτή;

Γιατι πρεπει να τσακωνομαστε για θεματα που ειλικρινα ειναι μηδαμινα και δεν ενωνομαστε σαν μια γροθια ολοι μαζι να ξεπερασουμε τις δυσκολες αυτες στιγμες?

Έργα Ελλήνων

Ο Έλληνας σεφ στην κουζίνα του Λεύκου Οίκου

Ο Χρήστος Μπισιώτης είναι ένας από τους σεφ του Λευκού Οίκου. Είχε σε ηλικία μόλις 12 ετών, την πρώτη του επαφή με την κουζίνα, ενώ η γιαγιά του ήταν η έμπνευση για την ενασχόληση του με τη μαγειρική.

Φοίτησε στη Σχολή Μαγειρικής ΟΤΕΚ Αναβύσσου για δύο χρόνια. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των σπουδών του εργαζόταν ήδη σε ξενοδοχεία και εστιατόρια της Αθήνας.

Σε ηλικία 18 ετών αποφάσισε να «ανοίξει» τα φτερά του για την «μητρόπολη» των εστιατορίων, τη Νέα Υόρκη.

Δούλεψε δίπλα σε καταξιωμένους σεφ με αστέρια Michelin, όπως ο Τόμας Κέλερ, στο εστιατόριό του στο Μανχάταν «Per se», με τη Μίνα Νιούμαν στο «Edison Ballroom» και σε πολλά διάσημα ελληνικά εστιατόρια, όπως το «Αύρα» και το «Κελάρι».

Συνεργάζεται με το εστιατόριο «Eataly» ως chef de cuisine. Παράλληλα, επιβλέπει και τα οχτώ εστιατόρια του Μάριο Μπατάλι με 370 άτομα προσωπικό.

Το 2012 έρχεται η συνεργασία με τον Λευκό Οίκο.

«Είναι ενα από τα πιο ωραία πράγματα που έχω ζήσει πάνω στην καριέρα μου το να μπορώ να μαγειρεύω στο Λεύκο Οίκο . Ήταν ένα από τα όνειρά μου και πραγματοποιήθηκε. Από έκει και πέρα προχωράς για καινούργια πράγματα γιατί ειδικά πάνω στον τομέα της μαγειρικής η εξέλιξη είναι συνεχιζόμενη και πρέπει να είσαι μέσα στο παίχνιδι. Εγώ  βοηθάω την Executive Chef του Λευκού Οίκου στις εκδηλώσεις που γίνονται και το μενού το καθορίζει εκείνη» δήλωσε στο ellines.com.

Έχει μαγειρέψει για την οικογένεια του Μπάρκα Ομπάμα και του Μπιλ Κλίντον αλλά και για πολλούς αστέρες του Χόλιγουντ όπως η Τζένιφερ Λόπεζ, ο Αντόνιο Μπαντέρας, η Πατρίσια Φιλντ, η Τζέσικα Άλμπα.

Διαβάστε παρακάτω την αποκλειστική συνέντευξη του Χρήστου Μπισιώτη στην ομάδα του ellines.com

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ