Το σμαράγδι του Ιονίου
Προορισμοί

Το σμαράγδι του Ιονίου

Οι Παξοί είναι ένα μικρό νησί στα Επτάνησα, στο Ιόνιο Πέλαγος. Βρίσκεται 7 μίλια νότια της Κέρκυρας και διοικητικά ανήκει στο Νομό Κέρκυρας. Πρωτεύουσα των Παξών είναι ο γραφικός Γάιος, ο οποίος προστατεύεται φυσικά από δύο νησάκια, την Παναγιά και τον Άγιο Νικόλαο.

Χαρακτηρίζονται από τη πυκνή τους βλάστηση και κυρίως φημίζονται για τους απέραντους ελαιώνες τους, που χρονολογούνται εκατοντάδες χρόνια πριν. Θα συναντήσετε πολλά σπήλαια και θειούχες πηγές. Από τη δεκαετία του 1960, οι κάτοικοι των Παξών ασχολούνται με τον τουρισμό, την αλιεία και την παραγωγή ελαιόλαδου και κρασιού. Το ελαιόλαδο των Παξών είναι πολύ υψηλής ποιότητας και χρησιμοποιείται και στην παραγωγή σαπουνιού και σαμπουάν.

Δαντελωτές ακρογιαλιές, γραφικοί όρμοι, απόκρημνες ακτές και μαγευτικές θαλάσσιες σπηλιές, αιωνόβιες ελιές, πεύκα, κυπαρίσσια και θάμνοι εναρμονίζονται σε ένα ταιριαστό σύνολο με τους παραδοσιακούς οικισμούς, τις εκκλησίες, τα ξωκλήσια και τις ξερολιθιές. Στους εκπληκτικά όμορφους όρμους των Παξών ελλιμενίζονται πολυάριθμα εκδρομικά σκάφη.

Οι Αντίπαξοι είναι εξίσου μαγευτικοί. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα στις όμορφες παραλίες που είναι εύκολα προσβάσιμες όπως το Λεβρεχιό, το Κηπιάδι, το Μαρμάρι, η Κακή Λαγκάδα, το Κλωνί Γουλί, το Αρκουδάκι και ο Ερημίτης.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Ποσειδώνας απέσπασε με την τρίαινά του από την Κέρκυρα το νησί, που αποτέλεσε ερωτικό καταφύγιο για τον ίδιον και την Αμφιτρίτη. Οι Παξοί, που έχουν ως σύμβολό τους την τρίαινα, συνδέθηκαν στενά από την αρχαιότητα με την Kέρκυρα, την ιστορική πορεία της οποίας ακολούθησαν. Ο Οζιάς υπήρξε ο παλαιότερος οικισμός τους. Επί Ενετοκρατίας στο νησί αναπτύχθηκαν το εμπόριο, η ναυτιλία και η γεωργία. Οι κάτοικοι των Παξών έλαβαν μέρος στην Ελληνική Επανάσταση. Το νησί, όπως και τα άλλα Επτάνησα, ενώθηκε με την Ελλάδα στις 21 Μαΐου 1864.

ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΟΤΙ...


– Ένα τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα των Παξών είναι ότι βρίσκονται πολύ κοντά στην Ηπειρωτική Ελλάδα και απέχουν μόλις μια ώρα με το πλοίο από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

-Περίπου 300 χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο επιλέγουν τους Παξούς για τις διακοπές τους. Οι όμορφες παραλίες, τα κρυστάλλινα νερά και τα μαγευτικά τοπία δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο.

– Το νησί δεν κατακλύζεται από ξενοδοχειακές μονάδες, θα βρείτε μικρούς ξενώνες ή σπίτια που νοικιάζουν οι ντόπιοι

-Επισκεφθείτε τις ιαματικές πηγές του νησιού στον Οζιά, στο Γιαννά και στη Γλυφάδα

-Ο επιβλητικός πέτρινος φάρος της Λάκκας χρονολογείται από το 1832.

-Το Μουσείο των Παξών, στο Γάιο,  στεγάζεται σε ένα πανέμορφο νεοκλασικό κτίριο και φιλοξενεί ευρήματα από την προϊστορική εποχή μέχρι και το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ