Οι Έλληνες που διέπρεψαν παγκοσμίως τον Σεπτέμβριο
Για ένα ακόμη μήνα Έλληνες από όλα τα σημεία του ορίζοντα, κατάφεραν να διαπρέψουν, να καταργήσουν τα σύνορα και να μας κάνουν περήφανους με τα κατορθώματά τους. Η ομάδα του ellines.com διάλεξε 5 από αυτούς που τον μήνα Σεπτέμβριο με το έργο και την προσωπικότητά τους προκάλεσαν παγκόσμια αίσθηση.
1.Θεμιστοκλής Σαψής
Μηχανικοί στο MIT, με επικεφαλής έναν Έλληνα ερευνητή, έχουν σχεδιάσει ένα πλαίσιο για την αναγνώριση βασικών μοτίβων που προηγούνται ενός ακραίου γεγονότος. Το πλαίσιο μπορεί να εφαρμοστεί σε ένα ευρύ φάσμα περίπλοκων, πολυδιάστατων συστημάτων για την επιλογή των προειδοποιητικών ενδείξεων που είναι πιθανότερο να εμφανιστούν στον πραγματικό κόσμο. Αυτή η μέθοδος μπορεί να βοηθήσει στην πρόβλεψη hotspots της αστάθειας που επηρεάζουν το κλίμα, την απόδοση των αεροσκαφών και την κυκλοφορία των ωκεανών. Ο Θεμιστοκλής Σαψής με τον συνεργάτη του μεταδιδακτορικό ερευνητή Μοχαμάντ Φαραζμάντ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Science Advances. Διαβάστε περισσότερα…
2.Χρήστος Μαντζώρος
ΟΈλληνας ερευνητής θα λάβει τα τρία κορυφαία βραβεία διεθνώς στους τομείς της Ενδοκρινολογίας και τον Μεταβολισμού για το 2017-2018. Ο Χρήστος Μαντζώρος είναι Διευθυντής της Μονάδας Διατροφής στο Beth Israel Deaconess Medical Center και Διευθυντής του Ενδοκρινολογικού Τομέα στο VA Boston Healthcare System, δύο Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία που υπάγονται στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, όπου υπηρετεί ως τακτικός καθηγητής της Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή. Διαβάστε περισσότερα…
Χρησιμοποιώντας εξαιρετικά γρήγορες ακτίνες λέιζερ και ακτίνες Χ, οι επιστήμονες στο Ινστιτούτο Κβαντικής Οπτικής του Max Planck με επικεφαλής τον Έλληνα ερευνητή, έλαβαν στιγμιότυπα της πιο σύντομης κίνησης ηλεκτρονίων μέσα σε ένα στερεό υλικό μέχρι σήμερα. Η κίνηση των ηλεκτρονίων διήρκεσε μόλις 750 δισεκατομμυριοστά του δισεκατομμυρίου του δευτερολέπτου προτού εξασθενήσει, θέτοντας ένα νέο ρεκόρ της ανθρώπινης ικανότητας να συλλάβει εξαιρετικά γρήγορες διεργασίες μέσα σε στερεά. Διαβάστε περισσότερα…
Επιστήμονες στις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων ο διακεκριμένος ελληνικής καταγωγής καθηγητής ογκολογίας του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, Νικόλας Παπαδόπουλος, ανέπτυξαν ένα νέο τεστ αίματος «υγρής βιοψίας» για τη διάγνωση του καρκίνου του παγκρέατος σε πρώιμο στάδιο. Το τεστ ανιχνεύει συνδυασμένα τόσο το DNA του όγκου, όσο και ορισμένους πρωτεϊνικούς βιοδείκτες του καρκίνου στο αίμα του ασθενούς. Διαβάστε περισσότερα…
5.Κωνσταντίνος Μακρής
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης, ανεπτύξαν μια καινοτόμο τεχνολογία αορατότητας. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας της Βιέννης, με επικεφαλής τον καθηγητή Stefan Rotter και του Πανεπιστημίου Κρήτης με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Κωνσταντίνο Μακρή, πιστεύουν ότι η νέα μέθοδός τους μπορεί να βρει εφαρμογή σε διάφορα μήκη κύματος του φωτός, ακόμη και σε ακουστικά κύματα. Διαβάστε περισσότερα…
* Έλληνες επιστήμονες, ακαδημαϊκοί, καλλιτέχνες, αθλητές, πολιτικοί, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι, εικαστικοί, ζωγράφοι, αστυνομικοί, φωτογράφοι, μάνατζερ, ηθοποιοί, αναδεικνύονται συνεχώς μέσα από δημοσιογραφική έρευνα και την εξαιρετικά πολύτιμη βοήθεια των μελών της κοινότητας. Κάθε μήνα θα σας παρουσιάζουμε τους σημαντικότερους Έλληνες, λαμβάνοντας υπόψιν την επιρροή του έργου τους και την αναγνωσιμότητα της σελίδας τους στο ellines.com.