Ανακαλύπτοντας τον Καβάφη
Απόψεις

Ανακαλύπτοντας τον Καβάφη

Αυτή την εβδομάδα θυμήθηκα την εποχή που ήμουν στο Πανεπιστήμιο και μελετούσα λογοτεχνία. Είμαι όμως στην Ελλάδα και αυτό αποτελεί μια ακόμη ενθουσιώδης εμπειρία για μένα.

Ήρθα στην Αθήνα για να συμμετάσχω σε ένα ρεσιτάλ αφιερωμένο στο έργο του μεγάλου Έλληνα ποιητή, Κωνσταντίνου Καβάφη, με τη μουσική συνοδεία από τον Αθανάσιο Σιμόγλου και τη φωνή της υπέροχης σοπράνο Σόνιας Θεοδωρίδου.

Μπορώ να διαβάσω Αγγλικά και Ελληνικά γεγονός που με διευκόλυνε να μάθω πολλά και στις δύο γλώσσες.

Ανακάλυψα ότι ο Καβάφης από πρωτότυπο αλλά και μεταφρασμένος, μιλούσε τόσο ευθέως και ειλικρινώς που ήταν για μένα σοκαριστικό.

Η φωνή του έμοιαζε δυνατή και καθαρή, οι λέξεις του «πηδούσαν» έξω από τη σελίδα. Έχουμε ένα ποιητή που συνενώνει τις πνευματικές ιδέες με το συναίσθημα, αλλά ποτέ το συναίσθημα δεν παίζει δευτερεύοντα ρόλο, κάτι που δύσκολα συναντάς στην Αγγλική ποίηση.

Σε ελεύθερη μετάφραση, τα ποιήματα του Καβάφη με δίδαξαν νέα πράγματα για την Ελληνική ψυχή και διανόηση. Ανακάλυψα πόσο κοντά βρίσκεται η αίσθηση της θνησιμότητας τους. Μερικές φορές τον βρήκα υπερβολικά πεσιμιστή, στην «Μονοτονία» για παράδειγμα, αλλά ταυτόχρονα με «ανέβαζε» ξανά και με ωθούσε να αδράξω τη ζωή και την απόλαυση του ταξιδίου.

Ακούγοντας τα ποιήματά του συνειδητοποίησα μια νέα οπτική στην κατανόηση της Ελλάδας και στο γιατί πολλοί από τους φίλους μου που ζουν εδώ, φαίνονται να αρπάζουν τη ζωή και με τα δύο χέρια, σαν κάθε μέρα να είναι η τελευταία τους. Αυτή η συμπεριφορά τους αποκτά πλέον περισσότερο νόημα για μένα.

Ισάξια ικανοποιητικό ήταν πως έμαθα νέες λέξεις και κατάφερα να επεκτείνω τη γνώση μου στην ελληνική γλώσσα. Δεν είναι ο ρόλος μου να ασκήσω κριτική στους μεταφραστές, όμως διαβάζοντας μια μετάφραση και συγκρίνοντας την με το πρωτότυπο αποφάσισα να μάθω καλά Ελληνικά, ώστε οι μεταφραστικές  ερμηνείες να μην μπαίνουν εμπόδιο στην πρωτότυπη ερμηνεία του δημιουργού. Η ομορφιά των Ελληνικών δε βρίσκει πάντα ισάξια μετάφραση στις αδέξιες αγγλικές λέξεις.

Έχω πολλά ακόμη να μάθω για τον Καβάφη, τόσο για τον άνθρωπο όσο και για το  έργο του. Είναι ένα ταξίδι που ξέρω πως πρόκειται να απολαύσω.

Στο www.ellines.com είναι εντυπωσιακό να βλέπεις όλους αυτούς τους Έλληνες να τα καταφέρνουν και να θριαμβεύουν διεθνώς. Ας ελπίσουμε ότι οι επιτυχίες τους θα βοηθήσουν στο μέγιστο και την πατρίδα τους.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ