Ολυμπιονίκης και ήρωας των Βαλκανικών Πολέμων
Μύθοι

Ολυμπιονίκης και ήρωας των Βαλκανικών Πολέμων

Ο Κωστής Τσικλητήρας  ήταν ποδοσφαιριστής, αθλητής στίβου, Πανελληνιονίκης, και Ολυμπιονίκης.

Γεννήθηκε στις 30 Οκτωβρίου 1888 στην Πύλο Μεσσηνίας. Ο πατέρας του ήταν γιατρός και από μικρός ασχολήθηκε με τον αθλητισμό, κατακτώντας αρκετές διακρίσεις στους μαθητικούς αγώνες.

Σπούδασε οικονομικά στην Ανωτάτη Εμπορική Σχολή, εκπληρώνοντας την επιθυμία του πατέρα του, όμως ο αθλητισμός τον κέρδισε και το 1906 γίνεται μέλος του Πανελληνίου συμμετέχοντας σε στίβο και ποδόσφαιρο.

Το 1906 κατέκτησε την τρίτη θέση στο μήκος άνευ φοράς στους Πανελληνίους Αγώνες με επίδοση 2.83 μ.

Το 1907 κατέκτησε τρία χρυσά μετάλλια στους Πανιώνιους Αγώνες της Σμύρνης.

Στις 20 Ιουλίου 1908 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου κατακτά το ασημένιο μετάλλιο στο μήκος άνευ φόρας και  το ασημένιο μετάλλιο στην ίδια διοργάνωση στο ύψος άνευ φοράς.

Μετά τα 2 αργυρά Ολυμπιακά μετάλλια δηλώνει:

 «Το φέρω πολύ βαρέως που έχασα, ήταν όμως η πρώτη φορά που αγωνιζόμουν σε ξένη χώρα και η αλήθεια είναι πώς σάστισα μόλις βρέθηκα στο στάδιο του Λονδίνου ανάμεσα σε τόσους πολλούς φιλάθλους και πανύψηλους Αμερικανούς και Σουηδούς αθλητές. Έχασα με μικρή διαφορά. Αυτοί οι Αμερικανοί είναι δαιμόνιοι, έχουν φοβερή τεχνική και αποδίδουν μεγάλη σημασία στο αγώνισμα. Τώρα όμως πήρα θάρρος , θα επιδοθώ με μεγαλύτερο ζήλο στη προπόνηση και είμαι βέβαιος ότι θα γίνω πρώτος Ολυμπιονίκης».

Από το 1908 αγωνίζεται ως τερματοφύλακας στον Ποδοσφαιρικό Όμιλο Αθηνών και κατακτά το Κύπελλο ποδοσφαίρου που διοργανώθηκε από την Ολυμπιακή Επιτροπή και το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1912 στη Στοκχόλμη, κατά τους οποίους ήταν ο σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο μήκος άνευ φοράς με άλμα 3,37 και το χάλκινο στο ύψος άνευ φοράς με άλμα 1,55.

Δύο μήνες μετά τον θρίαμβο της Στοκχόλμης ξεσπά ο Α” Βαλκανικός Πόλεμος και επιλέγει να καταταγεί. Θέλει να βρίσκεται στις πρώτες γραμμές της μάχης για να μην τον θεωρήσουν «ευνοημένο. Στο μέτωπο άφησε και την τελευταία του πνοή στις 10 Φεβρουαρίου 1913 σε ηλικία 25 ετών.

Τάφηκε στο οικογενειακό μνήμα της οικογένειας στο Α΄ νεκροταφείο Πατρών όπου βρίσκεται και σήμερα, πάνω στην πλάκα υπάρχουν 5 κύκλοι, το έμβλημα των ολυμπιακών αγώνων, εφόσον 3 μέλη της οικογένειας είχαν πάρει μέρος στους αγώνες.

ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΟΤΙ...


– Ο Τσικλητήρας ήταν ψηλός (1.92 μ.) με θαυμάσια αλτικότητα, που οφειλόταν στα δυνατά του πόδια και στο εκπληκτικό «σπάσιμο» της μέσης του
– Είχε σπουδάσει στην Ανώτατη Εμπορική αλλά τον κέρδισε ο αθλητισμός
– Το 1963 διοργανώθηκαν για πρώτη φορά οι Αγώνες Στίβου Τσικλητήρεια που φέρουν το όνομα του υπό την αιγίδα του Πανελληνίου Γ. Σ.

ΣΧΟΛΙΑ

  Σχόλια: 1

  1. Γεώργιος Π Χρονόπουλος

    Eνας Μεγάλος Ελληνας που αγωνίστηκε ετίμησε την Πατρίδα του στο στίβο και έδωσε και τη ζωή του γι αυτήν


ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ