Προφήτης και οραματιστής του διαδικτύου
Μύθοι

Προφήτης και οραματιστής του διαδικτύου

Γεννημένος στην Αθήνα στις 5 Νοεμβρίου του 1936, ο Μιχάλης Δερτούζος βίωσε τη σκληρότητα του πολέμου, της πείνας και της δυστυχίας, έχοντας μάλιστα το ρόλο του αρχηγού της οικογένειάς του, ρόλο που του ανέθεσε ο πατέρας του, Λεωνίδας, αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού από την Ανδρο, ο οποίος έλειπε διαρκώς σε επιχειρήσεις στη Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Μοναχοπαίδι, μεγάλωσε σε μία δύσκολη για την Ελλάδα περίοδο, όπου η επιβίωση ήταν ο πρωταρχικός στόχος, είχε την τύχη να υποστηρίζεται από τους γονείς του, οι οποίοι τον έστειλαν στο Κολλέγιο Αθηνών, μία απαιτητική σχολή, στην οποία κανείς δύσκολα έμπαινε, ακόμη πιο δύσκολα όμως αποφοιτούσε. Οπως ο ίδιος έχει διηγηθεί σε συνεντεύξεις του, αν και μέτριος μαθητής τα πρώτα χρόνια, βρήκε απέναντί του τον καθηγητή του των μαθηματικών, ο οποίος με την καθοδήγηση και τις συμβουλές του, τον μετέτρεψε σε άριστο μαθητή.

Από το Κολλέγιο Αθηνών αποφοίτησε το 1954. Εκμεταλλεύθηκε μια υποτροφία του Ιδρύματος Fulbright και έφυγε για το Αρκάσας, για να σπουδάσει Ηλεκτρολόγος Μηχανικός. Τρία χρόνια μετά έπαιρνε bachelor, ενώ το 1959 ήταν η σειρά του Master. Ο Μιχάλης Δερτούζος είχε ήδη βρει το δρόμο του. Υπέβαλε αίτηση και έγινε δεκτός στο φημισμένο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασσαχουσέτης Μ.Ι.Τ. όπου και ολοκλήρωσε το διδακτορικό του το 1964 και προσλήφθηκε ως Επίκουρος Καθηγητής.

Από το 1973 έως το θάνατό του το 2001, διετέλεσε τακτικός καθηγητής της Επιστήμης των Υπολογιστών και της Μηχανικής στο τμήμα EECS (Electrical Engineering and Computer Science) του M.I.T,  ενώ το 1974 ανέλαβε τη διεύθυνση του προγράμματος M.A.C. (Multiple Access Computer-Υπολογιστής Πολλαπλής πρόσβασης) το οποίο ήδη λειτουργούσε στο Μ.Ι.Τ. Από τα πρώτα πράγματα που έκανε, όπως ο ίδιος είχε παραδεχθεί σε μία από τις λιγοστές του συνεντεύξεις, ήταν η μετονομασία του προγράμματος σε Εργαστήριο της Επιστήμης των Υπολογιστών (L.C.S.-Laboratory for Computer Science) «για να ακούγεται λιγότερο ως χάμπουργκερ και περισσότερο σαν εργαστήριο».

Με την καθοδήγηση του Δερτούζου, το LCS δημιούργησε, μεταξύ άλλων, τα spreadsheets, το δίκτυο Ethernet, τη λογική της χρονοχρήσης υπολογιστών, την κρυπτογραφία με δημόσιο κλειδί, το γραφικό σύστημα επικοινωνίας με τον υπολογιστή, την ταμπλέτα γραφικών και τα X Windows.

Δούλεψε υπό την προεδρεία του Τζίμι Κάρτερ πάνω στον επανασχεδιασμό των πληροφορικών συστημάτων για το Λευκό Οίκο και αντιπροσώπευε τις ΗΠΑ σε θέματα τεχνολογίας στη διάσκεψη των G7 του 1995. Υπήρξε για χρόνια σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης σε θέματα τεχνολογίας. Τιμήθηκε για την προσφορά του στην Ελλάδα με το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Τιμής.

Ο Μιχάλης Δερτούζος έζησε όλη του τη ζωή στη Μασαχουσέτη, έως τις 27 Αυγούστου του 2001, οπότε και η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα αποχαιρέτησε έναν από τους μεγαλύτερους δημιουργούς τεχνολογίας, τον άνθρωπο, που συνέβαλλε στη δημιουργία του παγκόσμιου Ιστού.

Όραμά του, ήταν πάντα ένα Διαδίκτυο με ανθρώπινο πρόσωπο, ενώ θεωρήθηκε προφητικός, καθώς πρώτος διατύπωσε την ανάγκη για μία τεχνολογία στην υπηρεσία του ανθρώπου και όχι το αντίστροφο, θέση, η οποία σχετίζεται άμεσα με το σημασιολογικό ιστό και την «έξυπνη» αναζήτηση. Δεν είναι μάλιστα λίγοι εκείνοι, που του αποδίδουν την ιδέα – όχι σχεδιαστικά ή οργανωτικά – των tablets, τα οποία πρεσβεύουν ακριβώς αυτό που ο ίδιος υποστήριζε ένθερμα. Την ευκολότερη σύνδεση ανθρώπου και υπολογιστή.

ΣΧΟΛΙΑ

  Σχόλια: 1

  1. Katerina Astra

    Τον χειμωνα του 2001 φιλοξενησαμε στο σπιτι μας στην Ανδρο τον Μιχαλη Δερτουζο και περασαμε ενα πολυ ενδιαφερον Σαββατοκυριακο ,οπου μαζι με τον Δημ Πολεμη της Καιρειου Βιβλιοθηκης εκαναν διαφορα σχεδια για την Ανδρο που επροκειτο να υλοποιησουν σε ενα μελλοντικο ταξιδι του την Ανοιξη του 2001. Επισης προγραμματιζε σ αυτο του το ταξιδι να βρει να αγορασει ενα σπιτι για να μενει περισσοτερο στην Ανδρο. Ομως ενα πολυ πιο μακρινο ταξιδι χαλασε ολα τα ωραια αυτα σχεδια τους. Εμεις βεβαια θυμομαστε παντα τις πολυ ενδιαφερουσες κουβεντες που καναμε αλλα και την καλη τυχη που ειχαμε να γνωρισωμε απο κοντα αυτον τον τοσο αξιολογο ανθρωπο !!!!


ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ