Ο ποιητής της ειρήνης και της αγάπης
Μύθοι

Ο ποιητής της ειρήνης και της αγάπης

Ο Νικηφόρος Βρεττάκος συγκαταλέγεται ανάμεσα στους μεγαλύτερους Έλληνες ποιητές και πεζογράφους. Είναι πολυβραβευμένος ποιητής και λογοτέχνης και είχε προταθεί τέσσερις φορές για το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Γεννήθηκε την 1η Ιανουαρίου το 1912 στις Κροκεές, Λακωνίας. Έζησε τα παιδικά και εφηβικά χρόνια του μεταξύ Πλούμιτσας, Κροκεών και Γυθείου. Το 1929, αναχωρεί για την Αθήνα με σκοπό να ξεκινήσει τις πανεπιστημιακές του σπουδές στη Νομική Σχολή Αθηνών. Ωστόσο, λόγω οικονομικών δυσκολιών αναγκάζεται να διακόψει τις σπουδές του. Ξεκίνησε να εργάζεται ως υπάλληλος σε μία εταιρεία υδραυλικών έργων αποξήρανσης και στη συνέχεια, μέχρι το 1932, έκανε διάφορες περιστασιακές κυρίως, χειρωνακτικές εργασίες.

 

 

 

Αυτό βέβαια δεν τον απομάκρυνε από τη μεγάλη του αγάπη, την ποίηση. Κατά τη διάρκεια αυτή δύο ποιητικές συλλογές εκδίδονται το «Κάτω από σκιές και φώτα» το 1929 και το «Κατεβαίνοντας στη σιγή των αιώνων», το 1933, οι οποίες κέντρισαν το ενδιαφέρον του λογοτεχνικού κόσμου και ιδιαίτερα το ενδιαφέρον του Κωστή Παλαμά. Το 1935, εκδίδει το βιβλίο του ο «Ο πόλεμος» το όποιο λογοκρίθηκε από το καθεστώς Μεταξά.

Μετά την κήρυξη του Ελληνοϊταλικού Πολέμου, το 1940, ο Βρεττάκος στρατεύεται στην πρώτη γραμμή. Όταν το σύνταγμα, στο οποίο υπηρετούσε, διαλύθηκε κατευθύνθηκε στην Αθήνα και εντάχθηκε στην Εθνική Αντίσταση με τον ΕΑΜ. Οι ημερολογιακές σημειώσεις του, εκείνη την περίοδο, αποτέλεσαν τη βάση του βιβλίου του, το «Αγρίμι». Από το 1942 – 1944 ασχολήθηκε ενεργά με την Εθνική αντίσταση, την ίδια περίοδο μάλιστα γράφεται ως μέλος στο Κ.Κ.Ε.

 

 

Το 1949, Ο Βρεττάκος, εξέδωσε το λυρικό δοκίμιο «Δυο άνθρωποι μιλούν για την ειρήνη του κόσμου» εξαιτίας της συγγραφής του αυτής, διαγράφτηκε από το Κ.Κ.Ε. και απομακρύνθηκε και από το περιοδικό «Ελεύθερα Γράμματα», όπου ήταν και διευθυντής.

Μετά το πραξικόπημα τις 21 Απριλίου 1967, ο Βρεττάκος αυτοεξορίστηκε στην Ελβετία, από όπου ταξίδεψε σε όλη την Ευρώπη. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ευρώπη συμμετείχε σε ραδιοφωνικές εκπομπές και σε φεστιβάλ ποίησης.

 

Μελίνα Μερκούρη και Νικηφόρος Βρεττάκος

 

Το 1974, επιστρέφει μόνιμα στην Ελλάδα και εγκαθίσταται στην Αθήνα. Τέσσερα χρόνια αργότερα, επιστρέφει στο χωριό του, την Πλουμίτσα, όπου και έζησε μέχρι το θάνατο του στις 4 Αυγούστου το 1991.

Για το έργο του ο Βρεττάκος απέσπασε πολλά βραβεία, μεταξύ των οποίων «Πρώτο Κρατικό Βραβείο Ποίησης» το 1940, το 1965 και το 1982, το Βραβείο «Ουράνη» το 1974, το Βραβείο «Knocken» και το βραβείο της «Εταιρίας Σικελικών Γραμμάτων και Τεχνών» το 1980, καθώς και το «Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών» το 1989. Λίγους μήνες πριν τον θάνατο του αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου στο τμήμα Φιλολογίας.

ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΟΤΙ...


– Το 1955 ο Βρεττάκος εξελέγη δημοτικός σύμβουλος στον Πειραιά και αυτό του έδωσε την δυνατότητα να ασχοληθεί περισσότερο με τα καλλιτεχνικά και τον κόσμο του πνεύματος

– Το 1946, ο Μίκης Θεοδωράκης, έπειτα από τη γνωριμία του με τον ποιητή, μελοποίησε το ποίημα «Η Μαργαρίτα»

– Ο Βρεττάκος προτάθηκε τέσσερεις φορές για Νόμπελ Λογοτεχνίας, μία φορά ύστερα από πρόταση του Γιάννη Ρίτσου

– Πολλά ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε ξένες γλώσσες, μεταξύ των οποίων στα Τουρκικά, τα Ρουμανικά και τα Ρωσικά

ΣΧΟΛΙΑ

  Σχόλια: 1

 1. Kaz Kazanjian

  Hello
  Sorry to bother you.
  My name is Kaz Kazanjian.
  I recently came across this article about Manos Hadjidakis

  My interest is a little different …As I read this article, there was a mention of a piano instructor names Madame Altounian.
  and that is what caught my attention.

  I am doing ancestry research on my family and I know very little about them…But, I do know that they lived in Greece 1920’s.

  I am of Armenian decent ,,,My paternal grandfather was an Armenian priest in Greece until emigrating with his immediately to the USA….leaving his sister behind.

  I know that his sister’s (my Great Aunt’s) married name was Altounian…..She lived in Greece…so, my hope is that someone may know the first name of Madame Altounian mentioned in this article….If anyone can reply I would be very appreciative…It would be exceptional if this match was a good one…but, I understand that it’s not too probable.

  I am so earnest to find my ancestors.

  I am grateful for any help

  Thank you in advance for your assistance.
  Best Regards,
  Kaz


ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ