81χρονος ομογενής καλλιεργεί το κτήμα του στην έρημο της Καλιφόρνια
Καλά Νέα

81χρονος ομογενής καλλιεργεί το κτήμα του στην έρημο της Καλιφόρνια

Μία ιδιαίτερη ιστορία μετανάστη ανέδειξε πριν από λίγο καιρό ο Ελληνοαμερικανός συγγραφέας και καθηγητής Ευάγγελος Βαλλιανάτος, που ζει και εργάζεται μόνιμα στις ΗΠΑ με το άρθρο του στην Huffington Post.

Στο συναισθηματικά φορτισμένο άρθρο του που αφορούσε στη μετανάστευση γενικότερα ανέφερε μεταξύ άλλων και την συγκινητική ιστορία ενός 81χρονου Έλληνα που ζει καλλιεργώντας το κτήμα του στην έρημο της Καλιφόρνια.

«Ήταν Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου του 2013, όταν επισκέφτηκα ένα μικρό Έλληνα γεωργοπαραγωγό στο Newberry Springs, στο δυτικό τμήμα της ερήμου Mojave της Νότιας Καλιφόρνια.

Ο Βαγγέλης Πυλαβριανός διανύει το 81ο έτος της ηλικίας του και ζει απομονωμένος στο κτήμα του όπου καλλιεργεί μία απίστευτα μεγάλη ποικιλία φρούτων και λαχανικών. Μάλιστα, χρησιμοποιεί τους δικούς του σπόρους ενώ, παρά το προχωρημένο της ηλικίας του, κάνει τις περισσότερες δουλειές μόνος του.

Τη φάρμα του στο Newberry Springs την αγόρασε πριν λίγο καιρό, καθώς η προηγούμενη που διατηρούσε στο Hinkle της Καλιφόρνια μολύνθηκε από τα λύματα παραπλήσιου εργοστασίου.

«Δεν περνάει μέρα που να μην ονειρεύομαι την Ελλάδα», μου είπε ο Βαγγέλης μπροστά στο σπίτι του, την είσοδο του οποίου κοσμεί μία ελληνική σημαία.

«Μεγάλωσα στην Αθήνα και έζησα τη φρίκη και την πείνα της γερμανικής Κατοχής. Θυμάμαι το πρησμένο στομάχι του μεγαλύτερου αδελφού μου, καθώς ψάχναμε στα σκουπίδια για φαγητό».

Ο Βαγγέλης ζει στην Αμερική από το 1951: «Δεν πήρα ποτέ σύνταξη από το κράτος… Δούλεψα σκληρά σε όλη μου τη ζωή και το ίδιο εξακολουθώ να κάνω. Δεν υπάρχει περίπτωση να συνταξιοδοτηθώ. Αυτά τα δέντρα και τα μποστάνια είναι η ζωή μου. Με κρατούν υγιή και ζωντανό».

Ακούγοντας τον Βαγγέλη να περιγράφει το τραγικό του πάθος, έμεινα άφωνος. Προσπάθησα να πνίξω τα δάκρυά μου. Είναι ένας Έλληνας ήρωας που ζει σε απόλυτη απομόνωση στις άγριες ερημιές αυτού του αφιλόξενου τόπου. Καλλιεργεί βιολογικά προϊόντα.

Όνειρο και ελπίδα του να δει να βλασταίνουν από τα σκληρά εδάφη της ερήμου καθαρές και υγιεινές τροφές. Αυτό θα είναι το δώρο του προς τη γη που τον δέχτηκε και τον φιλοξένησε».

Πηγή: huffingtonpost.com

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ