Ελληνίδα τιμάται με την ανώτερη επιστημονική διάκριση στη Γερμανία
Καλά Νέα

Ελληνίδα τιμάται με την ανώτερη επιστημονική διάκριση στη Γερμανία

Η Ελληνίδα καθηγήτρια γλωσσολογίας του πανεπιστημίου της Στουτγκάρδης Άρτεμις Αλεξιάδου είναι μία από τους 11 ερευνητές, τέσσερις γυναίκες και επτά άνδρες, που θα λάβουν, στις 12 Μαρτίου 2014 στο Βερολίνο, την ανώτερη επιστημονική διάκριση της Γερμανίας, το βραβείο Λάιμπνιτς.

Η επιλογή έγινε από επιτροπή του Γερμανικού Ιδρύματος Ερευνών (DFG) μεταξύ 129 υποψηφιοτήτων, από όλο το φάσμα των θετικών και των κοινωνικών ανθρωπιστικών ερευνών. Κάθε τιμηθείς με το βραβείο θα λάβει από 2,5 εκατ. ευρώ για να χρηματοδοτήσει το ερευνητικό έργο του για μια περίοδο έως επτά ετών. Το βραβείο δόθηκε για πρώτη φορά το 1986 και αφήνει απολύτως ελεύθερους τους ερευνητές να αξιοποιήσουν όπως νομίζουν τα χρήματα του βραβείου, χωρίς άλλες γραφειοκρατικές παρεμβάσεις.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Γερμανικού Ιδρύματος Ερευνών καθηγητής Πέτερ Στροχσνάιντερ, «το Βραβείο Λάιμπνιτς του DFG δίνεται για έρευνα πραγματικά πρώτης τάξης, επιβραβεύοντας εξαιρετικά επιτεύγματα σε διάφορα πεδία έρευνας».

Η Άρτεμις Αλεξιάδου είναι μια διεθνώς διακεκριμένη γλωσσολόγος, ειδικευμένη στη σύγχρονη γραμματική θεωρία, με ιδιαίτερη έμφαση στη σχέση ανάμεσα στις ιδιότητες των ουσιαστικών και των ρημάτων, καθώς επίσης στη σύνταξη πολλών διαφορετικών γλωσσών, ρίχνοντας έτσι φως στον τρόπο που η γλώσσα «δουλεύει».

Γεννήθηκε στον Βόλο το 1969 και σπούδασε Φιλολογία στο πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ στη συνέχεια έκανε το διδακτορικό της στο πανεπιστήμιο του Πότσνταμ. Το 2002 έγινε καθηγήτρια γλωσσολογίας στο πανεπιστήμιο της Στουτγκάρδης.

(Πηγή: ana-mpa)

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ