Αυστραλή δημοσιογράφος ερωτεύτηκε την Ελλάδα
Καλά Νέα

Αυστραλή δημοσιογράφος ερωτεύτηκε την Ελλάδα

Η Αυστραλή Marjory McGinn, πρώην δημοσιογράφος της εφημερίδας του Σίδνεϊ «Sun-Herald», μαζί με τον σύντροφό της αποφάσισαν να ζήσουν μια μεγάλη περιπέτεια στην Ελλάδα, την οποία επισκέπτονταν νωρίτερα συχνά ως τουρίστες.

Και οι δυο φιλέλληνες θέλησαν να χαλαρώσουν λίγο και να απολαύσουν τον ήλιο της χώρας μας μακριά από ένα μακρύ και βαρύ χειμώνα. Παρόλο που την ίδια στιγμή η Ελλάδα έμπαινε σε μια παρατεταμένη οικονομική κρίση και η απόφασή τους ίσως να ακουγόταν και «λίγο τρελή», αυτοί είχαν επισκεφθεί και στο παρελθόν την Ελλάδα, την γνώριζαν, την λάτρευαν και δεν άλλαξαν απόφαση.

Άφησαν λοιπόν τη Σκωτία που ζούσαν τα τελευταία χρόνια, νοίκιασαν ένα παλιό πέτρινο σπίτι στο χωριό Μεγάλη Μαντίνεια στη σκιά του Ταΰγετου και προσπάθησαν να ζήσουν σαν Έλληνες σε μια επαρχιακή κλειστή ελληνική κοινωνία, μαζεύοντας ελιές, ζώντας τα έθιμα της, τις χαρές της αλλά και τις δυσκολίες της. Όλες αυτές οι εμπειρίες περιγράφονται με ιδιαίτερα γλαφυρό και συχνά διασκεδαστικό τρόπο.

«Όταν πάτησα για πρώτη φορά το πόδι μου στην Ελλάδα, αυτό ήταν το πρώτο μου ταξίδι εκτός Αυστραλίας, στο εξωτερικό την ερωτεύτηκα. Δεν ξέρω τι ακριβώς ήταν αλλά την λάτρεψα αυτή την χώρα. Τότε ήμουν 20 ετών, τώρα πέρασα τα 50 αλλά ο προορισμός μου είναι πάντα η Ελλάδα».

Με αυτά τα λόγια η Marjory McGinn περιγράφει την ερωτική της πλέον σχέση με την Ελλάδα.

Η δημοσιογράφος γνώριζε κάποια Ελληνικά, γιατί είχε μείνει και ως φοιτήτρια στην Ελλάδα και θέλησε να ζήσει την ελληνική αγροτική ζωή σε όλες τις εκφάνσεις της. Έζησαν λοιπόν στο μικρό χωριό της Πελοποννήσου για τρία χρόνια κατά τη διάρκεια της κρίσης και των μνημονίων και πρόσφατα κατάφερε να εκδόσει ένα βιβλίο με τις εμπειρίες της.

Το βιβλίο της με τίτλο  «Things can Only Get Feta» καταγράφει τις εμπειρίες της ζώντας στην επαρχία σαν Ελληνίδα αλλά και το μήνυμά της πως «τα πράγματα θα φτιάξουν προς το καλύτερο».

Η Αυστραλή  δημοσιογράφος μιλώντας στην ιστοσελίδα neoskosmos.com εξηγεί:

«Θέλαμε να ζήσουμε σαν Έλληνες, στην επαρχία, μακριά από τους Βρετανούς. Εξάλλου, πάντα είχα στο μυαλό μου να γράψω και το βιβλίο, όπως και έγινε. Ένα από τα εκπληκτικά στοιχεία αυτών που ζήσαμε στη νότια Πελοπόννησο ήταν το ποσοστό των Ελλήνων της Αυστραλίας που βρήκαμε εκεί, ως επί το πλείστον, άνθρωποι που επιδιώκουν να αποκαταστήσουν τις ρίζες με την πατρίδα τους. Είχαν έρθει στην Ελλάδα για πολλά χρόνια, ξεκίνησαν τις επιχειρήσεις, αλλά εξέταζαν την επιστροφή τους πίσω στην Αυστραλία λόγω της κρίσης και της ανησυχίας για την αύξηση της ανεργίας», λέει και συνεχίζει.

«Συναντήσαμε ένα υπέροχο ιερέα από τη Μελβούρνη, στα σαράντα του, ο οποίος εργαζόταν σε μία από τις μεγαλύτερες εκκλησίες στην κύρια νότια πόλη της Καλαμάτας. Ήταν απίστευτα δημοφιλής και παρόλο που ο ίδιος ήταν βαθύτατα προσηλωμένος στην εκκλησία, σκεφτόταν και την επιστροφή στην Αυστραλία, για να προσφέρει στην οικογένειά του ένα πιο ασφαλές μέλλον».

Η ίδια μετανάστευσε από τη Σκωτία στο Σίδνεϊ με την οικογένειά της, στην ηλικία των εννέα ετών.

Στο Σίδνεϊ η πρώτη της φίλη ήταν μια Ελληνίδα η Άννα, η οποία της μετέδωσε την αγάπη για τη χώρα μας. Δεν είναι τυχαίο πως όταν η Marjory ήταν 20 ετών, αποφάσισε να ταξιδεύσει στην Ελλάδα, όπου έζησε ένα χρόνο στην Αθήνα διδάσκοντας αγγλικά. Τότε άρχισε πια για καλά η ερωτική της σχέση με την Ελλάδα που συνεχίζεται έως σήμερα.

Για τους Έλληνες φίλους που έκανε στη Πελοπόννησο λέει:

«Είναι υπέροχοι άνθρωποι που μας καλούσαν στα σπίτια τους και στη ζωή τους. Παρά την ταλαιπωρία από τα μέτρα λιτότητας είναι στωικοί και μαχητές. Μια γυναίκα μου είπε: «Κοίτα, είχαμε πολέμους, γερμανική κατοχή, χούντα, σεισμούς. Θα ξεπεράσουμε όμως και αυτή την κρίση».

Στο διάστημα της παραμονής της στην Ελλάδα η Marjory McGinn έγραψε πολλά άρθρα για αυστραλιανά και βρετανικά έντυπα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το βιβλίο και τις εμπειρίες του ζευγαριού στη νότια Πελοπόννησο επισκεφθείτε την ιστοσελίδα τους www.bigfatgreekodyssey.com.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ