Άγγλος φιλόσοφος ζητά την επιστροφή των μαρμάρων
Καλά Νέα

Άγγλος φιλόσοφος ζητά την επιστροφή των μαρμάρων

O Simon Critchley, καθηγητής φιλοσοφίας στο New School της Νέας Υόρκης, εξέπληξε το κοινό στο 23ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες στην Αθήνα, όταν δήλωσε πως «τα Μάρμαρα του Παρθενώνα που κλάπηκαν από την Ακρόπολη σχεδόν πριν από 200 χρόνια και τώρα βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο θα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα, όπου και ανήκουν».

Ο Βρετανός καθηγητής, κατά τη διάρκεια θεματικής συζήτησης στις όχθες του Ιλισσού ποταμού είπε χαρακτηριστκά, «ποτέ μου δεν κατάλαβα γιατί η Αγγλία έχει τα Μάρμαρα του Παρθενώνα. Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα ανήκουν στην Ελλάδα και στην Αθήνα και πρέπει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους».

Λίγο αργότερα, ο βρετανός φιλόσοφος συμπλήρωσε ότι, «Η στάση της βρετανικής κυβέρνησης με εκπλήσσει. Όλα αυτά τα χρόνια υποστηρίζει ότι δεν υπήρχε ειδικός χώρος, αλλά τώρα υπάρχει το Μουσείο της Ακρόπολης », το οποίο χτίστηκε για να στεγάσει τα μάρμαρα, αλλά το Βρετανικό Μουσείο εξακολουθεί να αρνείται να επιστρέψει τα κλοπιμαία.

Το Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας πραγματοποιήθηκε από 4 έως 10 Αυγούστου για πρώτη φορά στην πραγματική κοιτίδα της φιλοσοφίας, με τη συμμετοχή πάνω από 2.000 φιλοσόφων και κεντρικό θέμα τη φιλοσοφία ως τρόπο ζωής.

Οι περισσότερες συζητήσεις έλαβαν χώρα στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ωστόσο, ορισμένες από αυτές πραγματοποιήθηκαν στα μέρη που έγραψαν, έζησαν, σκέφτηκαν οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι.

Η τελευταία συζήτηση του συνεδρίου στις 9 Αυγούστου, στην οποία και ο Βρετανός φιλοσοφος προέβη στις παραπάνω δηλώσεις, ήταν μια συνάντηση με ειδικό συμβολισμό, καθώς έλαβε χώρα στην περιοχή Καλλιρόης στις όχθες του Ιλισσού ποταμού, πίσω από την εκκλησία της Αγίας Φωτεινής.

Η περιοχή συνδέεται με Φαίδρο του Πλάτωνα, που αναφέρεται κυρίως στην αγάπη και τον έρωτα και οι ομιλίες ήταν σχετικές με το θέμα.

Εκτός από τον Simon Critchley μίλησαν, η Μυρτώ Δραγώνα-Μονάχου, Καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ο Jonathan Lear, Καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ