14χρονος Αβορίγινας από την Κάλυμνο
Καλά Νέα

14χρονος Αβορίγινας από την Κάλυμνο

Με τίτλο «Αν ο επόμενος πρωθυπουργός είναι Αβορίγινας αυτός θα μπορούσε να είναι ο ελληνικής καταγωγής Θανάσης Τιλιακός», η ιστορία του νεαρού ομογενή έγινε γνωστή πριν λίγες μέρες μέσα από την εφημερίδα «The Australian».

Ο 14χρονος Θανάσης Τιλιακός είναι μέλος της φυλής των Αβορίγινων Γκουριτζί, που βρίσκεται περίπου 460 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης Κάθριν, στη βόρεια Αυστραλία.  Μπορεί όμως ταυτόχρονα να περηφανεύεται και για την ελληνική του καταγωγή από το νησί της Καλύμνου.

Η επιμονή και το πείσμα του μικρού Θανάση αξιοσημείωτη μιας και δεν συμβιβάστηκε με τις λιγοστές πιθανότητες εξέλιξης που θα μπορούσε να έχει στο Ντάργουϊν και αναζήτησε καλύτερες προοπτικές μέσω της εκπαίδευσης σε ένα καλύτερο κολέγιο.

Κατάφερε να γίνει δεκτός στο Scots College στο Σίδνεï, ένα από τα πιο ξακουστά κολέγια της Αυστραλίας, λαμβάνοντας υποτροφία ύψους 55.000 δολαρίων.

Ο μικρός μεγάλωσε στο Ντάργουϊν με τη γιαγιά του Ελέν, η οποία και ανέλαβε την κηδεμονία του, όταν ο ίδιος ήταν μόλις 18 μηνών.

«Η μητέρα μου δεν ήταν πολύ ικανή να μας μεγαλώσει…. Πιστεύω ότι η γιαγιά μου έκανε καλή δουλειά, εφόσον είμαι εδώ που είμαι».

Αυτά είναι τα λόγια του ώριμου για την ηλικία του Θανάση που με την επιμονή του και τη λαχτάρα του για μάθηση κατάφερε να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα.

Η Μπιν Σαλίκ, ομότιμη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Charles Darwin και η πρώτη ιθαγενής Αυστραλή που εργάστηκε στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της Αυστραλίας και απέκτησε διδακτορικό πάνω στην εκπαίδευση, από το Χάρβαρντ λέει για το μικρό με καταγωγή από την Κάλυμνο.

«Είναι ένα πανέξυπνο παιδί με ανήσυχο πνεύμα. Με παρακάλεσε να τον βοηθήσω να μπει εσώκλειστος στο κολλέγιο και να πείσω τη γιαγιά του Ελέιν να τον αφήσει»

Ας ελπίσουμε οι επιτυχίες του μικρού Θανάση να μας κάνουν να ασχοληθούμε πολύ σύντομα ξανά μαζί του.

Δείτε το αφιέρωμα του www.theaustralian.com.au για τον ελληνικής καταγωγή μαθητή.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ