Δε σταματά να υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα
Καλά Νέα

Δε σταματά να υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα

Ο Γιώργος Μπίζος θρυλική μορφή στο χώρο των νομικών επιστημών, της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ο άνθρωπος που έβγαλε τον Νέλσον Μαντέλα από τη φυλακή, επιστρέφει παρά τα 84 του χρόνια στις δικαστικές αίθουσες για ακόμη μια υπόθεση αδικίας στη Νότιο Αφρική.

Στις 16 Αυγούστου 2012, 34 απεργοί ανθρακωρύχοι στη Μαρικάνα του Γιοχάνεσμπουργκ σκοτώθηκαν από την πρωτοφανή βία των δυνάμεων ασφαλείας. Οι οικογένειες των θυμάτων προσέφυγαν στη δικαιοσύνη και ζήτησαν από τον Έλληνα νομικό να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των ανθρώπων τους.

Ο Γιώργος Μπίζος με την ορμή που τον χαρακτήρισε στην πορεία της καρίερας του, προσπάθησε από την έναρξη της διαδικασίας να παραλληλίσει τη συμπεριφόρά των αστυνομικών αρχών με εκείνη του καθεστώτος του Απαρτχάιντ.

Απευθυνόμενος στον αρχηγό των αστυνομικών δυνάμεων τον ρωτά: «Συμφωνείτε μαζί μου ότι οι διαδηλωτές, στην πλειονότητά τους, ήταν άοπλοι και ότι ζητούσαν μόνο καλύτερους μισθούς. «Γνωρίζετε την Ιστορία σας, Θυμάστε τη σφαγή στο Σάρπβιλ το 1960; Εξήντα εννέα άνθρωποι πυροβολήθηκαν, οι περισσότεροι πισώπλατα. Γνωρίζετε ποια ήταν η υπερασπιστική γραμμή της Αστυνομίας του Απαρτχάιντ; Η αυτοάμυνα! Οπως ισχυρίζεστε εσείς σήμερα!».

Αυτή η δικαστική μάχη θα συνεχιστεί για πολλούς μήνες ακόμα. Όπως εκτιμά ο ίδιος ο Μπίζος «Κανείς δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια στα πορίσματά της» ενώ σχολιάζει το γεγονός με τη φράση του φιλοσόφου Τζορτζ Σανταγιάνα: «Εκείνοι που δεν μπορούν να θυμηθούν το παρελθόν είναι καταδικασμένοι να το επαναλάβουν».

Δείτε το προφίλ του κ. Μπίζος όπως παρουσίαζεται στο κανάλι μας στο Youtube

Παρακολουθήστε την ομιλία του διακεκριμένου Έλληνα νομικού στο πρώτο συνέδριο του ellines.com (Από 35.30′ έως 1.07.35′).

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ