Μεγαλειώδης παρέλαση του Ελληνισμού στο Μανχάταν
Καλά Νέα

Μεγαλειώδης παρέλαση του Ελληνισμού στο Μανχάταν

Με ανοιχτές καρδιές στην ιστορία και στο μέλλον και με συνθήματα αλληλεγγύης και αγάπης στους δοκιμαζόμενους Έλληνες, σε Ελλάδα και Κύπρο, δεκάδες χιλιάδες άτομα συμμετείχαν ή παρακολούθησαν τη χθεσινή μεγαλειώδη παρέλαση στην 5η λεωφόρο του Μανχάταν. Πρόκειται για το αποκορύφωμα των εκδηλώσεων της Ομογένειας στη μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης για να τιμηθεί η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου και η Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας.

Όπως κάθε χρόνο, την παρέλαση άνοιξε άγημα Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς που δημιούργησε αίσθημα περηφάνιας και καταχειροκροτήθηκε από τον κόσμο, ενώ συμμετείχαν εκατοντάδες φορείς της ελληνοαμερικανικής κοινότητας (σχολεία, ομοσπονδίες, κοινότητες, σύλλογοι, φοιτητικές οργανώσεις, ιδρύματα και επιχειρήσεις). Ιδιαίτερο παλμό και ζωντάνια έδωσαν χιλιάδες παιδιά, έφηβοι και νέοι που με συνθήματα και ιαχές “Ζήτω η Ελλάδα!” και”Ζήτω η Κύπρος!” εκδήλωσαν την αγάπη τους για όλα εκείνα τα στοιχεία και τις αξίες που υποδηλώνουν την ταυτότητα και την κληρονομιά τους.

Με πολύχρωμες παραδοσιακές ενδυμασίες, γαλανόλευκες, άρματα, φιλαρμονικές και λόγια συμπαράστασης για τις χώρες καταγωγής τους, οι οποίες σήμερα δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση, οι ομογενείς έδειξαν και φέτος τη διαχρονικότητα της ελληνικής συνείδησης.

«Με την αποφασιστικότητά τους, οι Έλληνες θα ξεπεράσουν την κρίση», ήταν το κύριο σύνθημα της χθεσινής παρέλασης. Εκτός από το δήμαρχο της πόλης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, παρέλασαν αρκετοί αξιωματούχοι των δημοτικών και πολιτειακών αρχών. Λόγω της οικονομικής κρίσης ήταν η πρώτη φορά που δεν συμμετείχε διακομματική αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων.

Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Χρίστος Παναγόπουλος, ο οποίος μίλησε στη δοξολογία και στη δεξίωση που προηγήθηκαν της παρέλασης, καθώς και σε εκδήλωση μετά δείπνου το Σάββατο το βράδυ, σε ξενοδοχείο της πόλης. Ο κ. Παναγόπουλος, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού και του ελληνικού λαού, ευχαρίστησε την Ομογένεια για τα όσα κάνει για την Ελλάδα, στέλνοντας αισιόδοξο μήνυμα για το μέλλον της χώρας μας.

Εκτός από τους προαναφερθέντες, έλαβαν μέρος στην παρέλαση και στις άλλες εκδηλώσεις, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, οι γενικοί πρόξενοι της Ελλάδας και της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, Γιώργος Ηλιόπουλος και Κούλα Σοφιανού, αντίστοιχα, ο πρόξενος Ευάγγελος Κυριακόπουλος και άλλα μέλη των διπλωματικών και προξενικών αρχών των δυο χωρών.

Τελετάρχης της παρέλασης, την οποία διοργανώνει κάθε χρόνο η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης, ήταν ο ελληνικής καταγωγής βοηθός διευθυντής του FBI στη Νέα Υόρκη, Γιώργος Βενιζέλος και επίτιμη τελετάρχης η καθηγήτρια Αθηνά Δημητρίου, της οποίας ο σύζυγός της, Δημήτρης Δημητρίου, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, διετέλεσε για πολλά χρόνια στέλεχος της Ομοσπονδίας και εκ των βασικών εκφωνητών της παρέλασης.
(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ