Ο πρώτος Έλληνας – μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών
Ο γνωστός σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής αναγνωρίζεται πλέον και επίσημα από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών ως ο πρώτος Έλληνας – μέλος της, τιμώντας τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Με απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, η Ευρωπαϊκή Ακαδημία επέλεξε τον βραβευμένο σκηνοθέτη ως τακτικό μέλος, αναγνωρίζοντας την προσφορά και το αποτύπωμά του στην τέχνη. Ο Γιάννης Σμαραγδής γίνεται έτσι ο πρώτος Έλληνας σκηνοθέτης που εισέρχεται στους κόλπους της Ακαδημίας, η οποία ιδρύθηκε το 1990 με έδρα το Σάλτσμπουργκ και έχει την υποστήριξη της Προεδρίας 12 ευρωπαϊκών κρατών. Η Ακαδημία περιλαμβάνει εξέχοντα μέλη, όπως 38 κατόχους βραβείων Νόμπελ, και συνεργάζεται με φημισμένα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, προάγοντας τον πολιτισμό και την καινοτομία.
Η επίσημη τελετή εισδοχής του κ. Σμαραγδή θα πραγματοποιηθεί στις 9 Μαρτίου 2025 στο Σάλτσμπουργκ, σε μια εκδήλωση αφιερωμένη στην τάξη των Τεχνών της Ακαδημίας. Η ένταξή του αποτελεί σημαντική διάκριση και αναγνώριση της τέχνης του, η οποία εδώ και 40 χρόνια αποτυπώνει το ελληνικό πνεύμα με παγκόσμια αναγνώριση.
Ο ίδιος ο Γιάννης Σμαραγδής δήλωσε ότι η διάκριση αυτή είναι «τιμή και ευθύνη», σημειώνοντας ότι νιώθει «τριπλό καθήκον». Όπως ανέφερε, το πρώτο καθήκον είναι να τιμήσει και να διατηρήσει τη μνήμη των Ελλήνων σκηνοθετών που με το έργο τους συνέβαλαν στη διεθνή φήμη του ελληνικού κινηματογράφου και θεάτρου. Το δεύτερο καθήκον αφορά την ενίσχυση της παρουσίας της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ακαδημία, προσκαλώντας νέους Έλληνες δημιουργούς από τους τομείς των τεχνών και του πνεύματος. Τέλος, θεωρεί καθήκον του να εμπνεύσει τους νεότερους δημιουργούς και να τους θυμίσει πως οι Έλληνες καλλιτέχνες που άφησαν τη σφραγίδα τους στην παγκόσμια σκηνή το έκαναν ενσωματώνοντας τις ελληνικές αξίες και τη σύγχρονη διεθνή σκέψη, συμβάλλοντας έτσι σε μια πολιτιστική παράδοση παγκόσμιας εμβέλειας.
Γεννημένος το 1946 στο Ηράκλειο Κρήτης, ο Γιάννης Σμαραγδής έχει προσφέρει σημαντικές ταινίες που απέκτησαν ευρύ κοινό, όπως ο «Καβάφης», ο «Ελ Γκρέκο» και ο «Καζαντζάκης». Καθώς χαίρει μεγάλης εκτίμησης και ως καθηγητής, έχει διδάξει σε πανεπιστήμια και δραματικές σχολές, συμβάλλοντας στην εκπαίδευση των νέων κινηματογραφιστών. Σήμερα, προετοιμάζεται για την ολοκλήρωση της ταινίας του για τον Ιωάννη Καποδίστρια, έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες πολιτικούς και οραματιστές, διατηρώντας τον ίδιο ζήλο για τον κινηματογράφο και την αποτύπωση της ελληνικής ιστορίας στην οθόνη.