Ο σκιέρ που «αρνείται να χάσει» χάρισε το πρώτο παγκόσμιο μετάλλιο στην Ελλάδα
Καλά Νέα

Ο σκιέρ που «αρνείται να χάσει» χάρισε το πρώτο παγκόσμιο μετάλλιο στην Ελλάδα

Η 19η Φεβρουαρίου του 2023 ήταν μια ιστορική ημέρα για τη χιονοδρομία στην Ελλάδα. Ο Αλέξανδρος Γκινής (AJ Ginnis) τερμάτισε δεύτερος στην τεχνική κατάβαση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Αλπικού Σκι στο Κουρσεβέλ της Γαλλίας και έγινε έτσι ο πρώτος έλληνας σκιέρ που κερδίζει μετάλλιο σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι ο κορυφαίος αθλητής δεν είχε καταφέρει να εκπροσωπήσει τη χώρα στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου λόγω ενός πολύ σοβαρού τραυματισμού. Ο θρίαμβος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ήρθε μετά από απανωτούς τραυματισμούς, 6 χειρουργεία στο γόνατο, αστείρευτο πείσμα, θέληση και επιμονή.

Αλέξανδρος Γκινής

Ο Αλέξανδρος Γκινής γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βουλιαγμένη και ξεκίνησε να ασχολείται με τα χειμερινά σπορ στον Παρνασσό δίπλα στον πατέρα του, ο οποίος ήταν δάσκαλος του σκι. Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων που παρείχε γνώρισε και τη μητέρα του Ελληνα πρωταθλητή, η οποία έχει καταγωγή από την Αμερική. Στα 12 του χρόνια μετακόμισε με την οικογένειά του στην Αυστρία όπου εργάζονταν ο πατέρας του κατά τους χειμερινούς μήνες. Εκεί, το σκι έγινε σύντομα κάτι παραπάνω από ένα χόμπι. Σειρά είχε η Αμερική, όπου μετακόμισε σε ηλικία 16 ετών και έκανε για πρώτη φορά πρωταθλητισμό και μαθήματα στο διάσημο Green Mountain Valley School. Δύο χρόνια αργότερα, έγινε μέλος της ομάδας σκι των ΗΠΑ.

Οι δυσκολίες των τραυματισμών εμφανίστηκαν μόλις στα 18 του χρόνια, όταν έπαθε ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου. Ωστόσο, την επόμενη μόλις χρονιά κατάφερε να κάνει το ντεμπούτο του στο Παγκόσμιο Κύπελλο με ένα σλάλομ στο Μαντόνα ντι Καμπίλιο της Ιταλίας. Το 2014, κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στο σλάλομ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων στο Χάφγελ της Νορβηγίας και συνέχισε με σημαντικές διακρίσεις και μετάλλια σε αγώνες Europa Cup, NorAm και εθνικών πρωταθλημάτων. Ενώ η καριέρα του βρίσκονταν σε πιο ανοδικό της σημείο, αφού το 2018 προκρίθηκε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Πιζ Ναιρ της Ελβετίας με την ομάδα των ΗΠΑ, διάφορα εσωτερικά προβλήματα στην αμερικανική ομοσπονδία αλλά και οι τραυματισμοί που τον ταλαιπωρούσαν στο γόνατο φάνηκε ότι θα του στερούσαν τη συμμετοχή σε παγκόσμια πρωταθλήματα. Τότε, η Ελληνική Ομοσπονδία Χειμερινών Αθλημάτων τον προσέγγισε και του έδωσε την ευκαιρία να αγωνιστεί με τα ελληνικά χρώματα από το 2020. Πρόκειται για μια εξέλιξη που ίσως αποδειχθεί ιστορική για το άθλημα στη χώρα.

Τον Ιανουάριο του 2021, σε ηλικία 26 ετών, Ο Γκινής κατάφερε να γίνει ο πρώτος Ελληνας σκιέρ που πήρε πόντους σε Παγκόσμιο Κύπελλο, κατακτώντας την 11η θέση στο Φλάχαου της Αυστρίας. Την ίδια χρονιά, κατετάγη 15ος στην παγκόσμια κατάταξη χιονοδρομίας και δήλωσε ενθουσιασμένος που το κατάφερε με τα χρώματα της Ελλάδας. Ο ίδιος γνώριζε καλά τον αντίκτυπο που είχε μια τέτοια επιτυχία για μια χώρα που δεν φημίζονταν μέχρι τότε για τις επιτυχίες των αθλητών της στο σκι. Ο κορυφαίος αθλητής συνέχισε να γράφει το όνομα της Ελλάδας στην ιστορία του παγκόσμιου σκι και στις 4 Φεβρουαρίου έγινε ο πρώτος Ελληνας που κατακτά μετάλλιο σε αγώνα της σειράς του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η τελευταία του πρωτιά και μεγαλύτερη – μέχρι την επόμενη – στιγμή στην καριέρα του, ήρθε την Κυριακή (19/2), όταν κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στην τεχνική κατάβαση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Αλπικού Σκι. Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο Χένρικ Κρισόφερσεν από τη Νορβηγία, ενώ τρίτος ήταν ο Ιταλός Άλεξ Βινάτσερ. Ο Γκινής ήταν δεύτερος μετά την εναρκτήρια διαδρομή και διατήρησε τη θέση του καθώς τερμάτισε δύο δέκατα του δευτερολέπτου πίσω από τον Κριστόφερσεν.

Αλέξανδρος Γκινής

Χαρακτηριστικό απόσπασμα από τον αγώνα. © Eurosport Tv

Η πρώτη προσπάθεια του Γκινή:

Η δεύτερη προσπάθεια του Γκινή:

Αρνείται να χάσει

Επόμενος του στόχος να διακριθεί στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Μιλάνο και την Κορτίνα, οι οποίοι θα διεξαχθούν το 2026. Οπως έχει δηλώσει, καμία δυσκολία δεν είναι ικανή να μπει ανάμεσα στον ίδιο και τους στόχους του. Παρά τις πιέσεις των κοντινών του ανθρώπων να σταματήσει να ασχολείται με το σκι μετά από τα έξι χειρουργεία του, ο ίδιος συνέχισε κόντρα σε κάθε αντιξοότητα. «Αυτό είναι το μήνυμα που θέλω να περάσω στα νέα παιδιά: ποτέ να μην εγκαταλείπουν τα όνειρά τους και τους στόχους τους και όλα μπορούν να συμβούν», έχει δηλώσει στο παρελθόν ο Ελληνας πρωταθλητής.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ