Ο Αυστριακός που έκανε τρόπο ζωής το ελληνικό ελαιόλαδο
Καλά Νέα

Ο Αυστριακός που έκανε τρόπο ζωής το ελληνικό ελαιόλαδο

O Φρίντριχ Μπλάουελ ήρθε στην Ελλάδα για τουρισμό, αγάπησε τη Μάνη και αποφάσισε να αφήσει την Ιατρική Σχολή της Βιέννης, για να μετακομίσει μόνιμα στη χώρα μας.

Μετά από 35 χρόνια κατάφερε να είναι αυτός που οργάνωσε την πρώτη βιολογική καλλιέργεια στην Ελλάδα και να συνεργάζεται σήμερα με πάνω από 500 ελληνικές οικογένειες, εξάγοντας το λάδι από τις ελιές τους σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική.

Ήταν καλοκαίρι του 1978 όταν μια παρέα Αυστριακών φθάνει στη Μάνη. Γοητευμένοι από την περιοχή και τους ανθρώπους της, αποφασίζουν να εγκατασταθούν μόνιμα αγοράζοντας ένα παλιό πετρόχτιστο σπίτι. Μεταξύ τους και ο 26χρονος τότε φοιτητής της Ιατρικής Φρίντριχ Μπλάουελ.

Ο Φρίντριχ και οι γονείς του, γνώστες των γεύσεων καθώς  διατηρούσαν ξενοδοχείο και εστιατόριο στη Βιέννη, ξετρελάθηκαν με τη φρεσκάδα του Μανιάτικου ελαιόλαδου.

Στην αρχή δούλεψε σε κάθε πόστο που αφορόυσε στην καλλιέργια της ελίας, τη συγκομιδή και την παραγωγή ελαιολάδου και βλέποντας πως το ασυνήθιστα καλής ποιότητας προϊόν κατευθυνόταν στην Ιταλία σε μεγάλα σιλό, άρχισε να γεμίζει με  ελαιόλαδο μπουκάλια με το χέρι.

Αυτή η κίνηση προκάλεσε σύντομα την υποστήριξη των κατοίκων του χωριού και χωρίς να το καταλάβει μια μικρή επιχείρηση ήταν γεγονός.

Μια κανάτα και μερικά μπουκάλια, τα οποία γέμιζε μόνος του, ήταν στην αρχή τα περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης. Ο Μπλάουελ είχε δημιουργήσει μια βάση στην Αυστρία όπου διοχέτευε ελαιόλαδο και ενθουσίαζε τους Αυστριακούς.

Η επιχείρηση «Φρίντριχ Μπλάουελ» εγγράφηκε επίσημα στην Καλαμάτα το 1980. Στο μεταξύ μετά από δύο περίπου χρόνια ήρθε και η άδεια εξαγωγών.

Το πρώτο λάδι δεν ήταν βιολογικό, αλλά το πουλούσε σε μαγαζιά με τάση προς την οικολογική διατροφή.

Το εμπορικό σήμα «Mani®» κατοχυρώθηκε σύντομα και η οικογένεια Μπλάουελ, κάνοντας μια εξαιρετικά καινοτόμο για την εποχή κίνηση, έφερε στην Ελλάδα την οργανωμένη βιολογική καλλιέργεια.

Η υπόθεση ελαιόλαδο είχε μπει πλέον για τα καλά στη ζωή του Φρίντριχ που στο μεταξύ παντρεύεται και κάνει παιδιά.  Η επαφή του και η καλή του σχέση με τους Μανιάτες τον βοήθησε στο πέρασμα από τη συμβατική στη βιολογική καλλιέργεια.

Σήμερα περίπου 300.000 ελαιόδεντρα σε όλη τη Μάνη καλλιεργούνται κάτω από τις οδηγίες της οικογένειας Μπλάουελ. Από το 1992, το λάδι από τα παραδοσιακά ελαιοτριβεία της περιοχής, καταλήγει στο εργοστάσιο Μπλάουελ στον Πύργο Λεύκτρου, έκτασης 1.000 τ.μ., όπου και γίνεται η εμφιάλωση του.

Το τελικό αποτέλεσμα φέρει το σήμα κατατεθέν «Μάνη», το όνομα, δηλαδή, της περιοχής, κάνοντάς την διάσημη σε όλον τον κόσμο.

Ο Φρίντριχ Μπλάουελ με  την αφοσίωση και την επιμονή που τον διακρίνει κατάφερε να κάνει γνωστό το Μεσσηνιακό ελαιόλαδο στην Ευρώπη και στην Αμερική, αλλά και να αυξήσει το εισόδημα εκατοντάδων καλλιεργητών της περιοχής.

Ο Φρίντριχ με τη σύζυγό του Μπούργκι

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ