Καθηλώνει τον πλανήτη με τα ρεκόρ του
Καλά Νέα

Καθηλώνει τον πλανήτη με τα ρεκόρ του

Λίγες ώρες πριν από την έναρξη του μίτινγκ στο Λιεβέν της Γαλλίας ο Μίλτος Τεντόγλου έμαθε ότι η παγκόσμια ομοσπονδία είχε ακυρώσει τον αγώνα του στο Τορούν και το άλμα του στα 8,40μ. με το οποίο έκανε την κορυφαία φετινή επίδοση στον κόσμο. Η αιτιολογία για αυτή την απόφαση ήταν η χρήση «παράτυπων» παπουτσιών, γεγονός που σήκωσε θύελλα αντιδράσεων αφού ο χρυσός ολυμπιονίκης είχε λάβει το «οκ» για να χρησιμοποιήσει το ίδιο μοντέλο απλά σε άλλο χρώμα. Η «απάντηση» του ήταν άμεση: Εκανε στον συγκεκριμένο αγώνα τις τέσσερις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο και απέδειξε για ακόμη μια φορά ότι είναι ένας από τους ελάχιστους αθλητές στον παγκόσμιο στίβο που μπορούν να βρίσκονται με τόση άνεση στην κορυφή. 

Η καλύτερη επίδοση στον κόσμο, μετά από την απόφαση της ομοσπονδίας, έμεινε στα χέρια του Τζερεμάια Ντέιβιτς (8,28 μ. σε μίτινγκ στις ΗΠΑ) για μόλις λίγες ώρες αφού ο Μίλτος Τεντόγλου με το πρώτο του κιόλας άλμα στο Λιεβέν προσγειώθηκε στα 8.32μ. και έπιασε ξανά την κορυφή. Ακολούθησε ακόμη ένα άλμα στα 8,37 και ένα τρίτο άλμα στα 8,34μ. Οπως είχε δηλώσει το πρωί της Τετάρτης, δεν τον ενδιέφερε το άλμα στα 8,40μ. γιατί μπορούσε να κάνει ανάλογο «όποτε θέλει». Αυτό ακριβώς έκανε: Με το τέταρτό του άλμα «πέταξε» στα 8,41μ. βελτιώνοντας και άλλο την επίδοση του. Η επίδοση του Τεντόγλου είναι η δεύτερη καλύτερη του στο κλειστό, μετά τα 8,55μ. που είχε σημειώσει πέρυσι στο Βελιγράδι, ενώ προσπέρασε και τα 8,40μ. που ήταν Πανελλήνιο ρεκόρ. 

Ο Τεντόγλου έγινε και πάλι πρώτη είδηση για τον παγκόσμιο στίβο και πρώτο trend στο ελληνικό Twitter, με τον ίδιο να ευχαριστεί με ανάρτησή του στο Instagram τους Ελληνες για τη στήριξη που του παρείχαν. «Ελληνες, είστε οι μεγαλύτερες παιχτούρες σε όλη την Ευρώπη, ευχαριστώ πολύ για την υποστήριξη και τα epic σχόλια. Κανένα αποτέλεσμα δεν είναι καλύτερο από αυτό που συνέβη σήμερα. Πολλοί μεγάλοι αθλητές με υποστήριξαν άμεσα. Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους. Είστε σαν οικογένεια για εμένα», έγραψε στην ανάρτησή του. 

Το «φαινόμενο Τεντόγλου»

Μόλις στα 24 του χρόνια, ο αθλητής-«φαινόμενο» έχει καταφέρει πράγματα που για πολλούς άλλους φαντάζουν άπιαστο όνειρο. Το παιδί που ξεκίνησε στα Γρεβενά κάνοντας παρκούρ για να τον ανακαλύψει ο πρώτος προπονητής του Βαγγέλης Παπανίκος και να του δώσει μια ευκαιρία να δοκιμαστεί στο άλμα, έχει καταφέρει να κερδίσει – μεταξύ άλλων – ήδη δύο χρυσά στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και ένα στο Παγκόσμιο και φυσικά το χρυσό στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, το πρώτο που κατέκτησε Ελληνας αθλητής στο μήκος σε Ολυμπιακούς Αγώνες

Οι διακρίσεις και τα ρεκόρ του αναρίθμητα, ωστόσο έχει καταφέρει κάτι που είναι ίσως ακόμη δυσκολότερο από αυτά: Να εμπνέει με την ταπεινότητα, τη στάση ζωής και τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται όλες αυτές τις διακρίσεις του στο άθλημα που έχει επιλέξει. «Πρώτα και πάνω απ’ όλα σέβομαι όλους τους αθλητές. Σέβομαι την προσπάθειά τους. Σέβομαι όλα τα επαγγέλματα γενικά. Δεν θεωρώ ότι αυτό που κάνω είναι πιο δύσκολο συγκριτικά με κάποιον που δουλεύει οκτάωρο στην οικοδομή. Ο κολλητός μου δουλεύει σε φούρνο στα Γρεβενά. Ξέρω ότι είναι δύσκολη δουλειά, όλες οι δουλειές είναι δύσκολες. Σέβομαι όποιον προσπαθεί». Αυτή η παλαιότερη του δήλωση καταφέρνει να συνοψίσει σε λίγες γραμμές την αθλητική του ποιότητα. 

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ