Ορκίστηκε Έλληνας ο διάσημος σκηνοθέτης!
Καλά Νέα

Ορκίστηκε Έλληνας ο διάσημος σκηνοθέτης!

Ο Alexander Payne είναι πια επίσημα Έλληνας,  αφού ορκίστηκε λίγες μέρες πριν στην Βοστώνη στην Αμερική. Ο Ελληνοαμερικάνος σκηνοθέτης γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου του 1961 στην Omaha της Nebraska από την Peggy και τον George Payne και είναι ο μικρότερος από τους 3 γιους της οικογένειας. Ο παππούς του ήταν ιδρυτής του The Virginia Cafe, με τον πατέρα του Payne να αναλαμβάνει το εστιατόριο. Ο Πέιν πήγαινε εκεί τακτικά ως παιδί. Το εστιατόριο καταστράφηκε σε πυρκαγιά το 1969.

Ο παππούς του Πέιν από την πλευρά του πατέρα του, ο Νίκολας «Νικ» Πέιν, είχε το επώνυμο «Παπαδόπουλος». Η οικογένειά του κατάγεται από τρεις περιοχές της Ελλάδας: τη Σύρο, τη Λιβαδειά και το Αίγιο.

 

Ο Alexander Payne με την σύζυγό του Maria Kontos.

 

Σε συνέντευξή του στην καναδική τηλεόραση, ο Πέιν είχε μιλήσει εκτενώς για τις ελληνικές του ρίζες:

«Είμαι Έλληνας από την Ομάχα. Ο παππούς μου έφτασε στην Ομάχα γύρω στο 1912 με το όνομα Νίκος Παπαδόπουλος. Υπήρχε μια ανθελληνική εξέγερση, οπότε μέχρι το 1915, θεώρησε σκόπιμο να αλλάξει το όνομά του και όχι απλώς να το συντομεύσει σε «Παππάς» όπως κάνουν πολλοί Έλληνες, αλλά να το αμερικανοποιήσει εντελώς. Οι Έλληνες προσκολλώνται στην ταυτότητά τους… Μεγαλώνοντας στην Ομάχα είχα την αίσθηση ότι είμαι μέρος μιας υποκουλτούρας».

Πριν έξι χρόνια, ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Αλεξάντερ Πέιν έγινε επίτιμος δημότης Αιγίου και πλέον ορκίστηκε επίσημα Έλληνας πολίτης, στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Βοστώνη.

Ο 54χρονος σκηνοθέτης είναι παντρεμένος από το 2015 με τη Μαρία Κοντό, μια 27χρονη Ελληνίδα που γνώρισε στο Αίγιο. Το ζευγάρι ερωτεύτηκε με την πρώτη ματιά, σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, με αποτέλεσμα η Μαρία να αφήσει πίσω την παλιά της ζωή και να ξεκινήσει μια νέα περιπέτεια στο πλευρό του συζύγου της.

Σε ανακοίνωσή του, το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Λος Άντζελες ανέφερε: «Είμαστε υπερήφανοι που ξεκινήσαμε και ολοκληρώσαμε τη διαδικασία αίτησης για την ελληνική υπηκοότητα του Αλεξάντερ Πέιν Καλώς ήρθατε στην ελληνική μας οικογένεια!».

 

 

 

 

Ο διάσημος σκηνοθέτης μέσα από 19 υποψηφιότητες για Όσκαρ έχει κερδίσει τις 2, από 8 υποψηφιότητες στα BAFTA έχει κερδίσει την 1 και από 24 υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα έχει κερδίσει τις 6.

Το 2015, ο Πέιν παντρεύτηκε τη Μαρία Κοντό, μια Ελληνίδα φιλόλογο που γνώρισε επισκεπτόμενος την περιοχή του Αιγίου, όπου κατάγονταν μερικοί από τους προγόνους του. Η Κόντος είναι 27 χρόνια νεότερη του ενώ έγινε πατέρας για πρώτη φορά σε ηλικία 56 ετών το 2017. Το 2022 έλαβε τιμητική ελληνική υπηκοότητα, σε ανακοίνωσή του, το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Λος Άντζελες ανέφερε: «Είμαστε υπερήφανοι που ξεκινήσαμε και ολοκληρώσαμε τη διαδικασία αίτησης για την ελληνική υπηκοότητα του Αλεξάντερ Πέιν Καλώς ήρθατε στην ελληνική μας οικογένεια!».

 

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ