Μία έκθεση στο Σικάγο αφιερωμένη στο έργο του Γιάννη Τσάρουχη 
Καλά Νέα

Μία έκθεση στο Σικάγο αφιερωμένη στο έργο του Γιάννη Τσάρουχη 

Για πρώτη φορά τα έργα του Έλληνας ζωγράφου Γιάννη Τσαρούχη  “ταξιδεύουν” στην Αμερική. O εκθεσιακός χώρος Wrightwood 659 ανακοίνωσε την πρώτη αμερικανική έκθεση, αφιερωμένη στο έργο του Γιάννη Τσαρούχη (1910-1989). Η έκθεση αναμένεται να ξεκινήσει στις 7 Μαΐου, ενώ τα εισιτήρια θα αρχίσουν να διατίθενται από τις 19 Απριλίου.

Ο Γιάννης Τσαρούχης είναι αναμφισβήτητα ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες καλλιτέχνες του 20ου αιώνα και ο νέος εκθεσιακός χώρος Wrightwood 659 στο Σικάγο συγκεντρώνει 200 έργα του στην έκθεση «Yannis Tsarouchis: Dancing in Real Life».

 

 

 

Η έκθεση θα περιλαμβάνει 200 έργα από την αρχή της καριέρας του το 1930 έως τον θάνατο του το 1989, πίνακες και σχέδια σε χαρτί που συγκεντρώθηκαν από δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές ανά τον κόσμο. Μεταξύ των έργων θα βρίσκονται και κάποια από την περίοδο της αυτο-εξορίας του στο Παρίσι, διάρκειας 13 ετών. Τα έργα του καλλιτέχνη αναδεικνύουν του τρόπους με τους οποίους ενσωμάτωσε επιρροές από την σύγχρονη και αρχαία Ελλάδα, με παράδοση στις χειροτεχνίες, τα κοστούμια, τα διακοσμητικά αντικείμενα, το θέατρο σκιών, την χριστιανική και βυζαντινή τέχνη, αλλά και από ευρωπαϊκά ρεύματα όπως ο κυβισμός, ο φωβισμός και ο σουρεαλισμός.

 

Yannis Tsarouchis: Dancing in Real Life | Γιάννης Τσαρούχης: Χορεύοντας στην πραγματική ζωή

Ο Γιάννης Τσαρούχης παρότι παραμένει σχετικά άγνωστος εκτός Ελλάδας, στη χώρα του θεωρείται ως ένας από τους σημαντικότερους ζωγράφους του εικοστού αιώνα. Γεννήθηκε το 1910 στον Πειραιά και σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, ενώ ξεκίνησε να ζωγραφίζει σε νεαρή ηλικία, δουλεύοντας ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος για το θέατρο.

Ο Τσαρούχης επισκέφθηκε το Παρίσι για πρώτη φορά το 1935, όπου γνώρισε το έργο του Ανρί Ματίς, του Πάμπλο Πικάσο, του Μαξ Έρνστ και άλλων καλλιτεχνών της Avant-garde. Το 1938, σε ηλικία 28 ετών, πραγματοποίησε την πρώτη του ατομική έκθεση στην Αθήνα. Μετά τη θητεία του στον ελληνικό στρατό, με τον οποίο πολέμησε στο αλβανικό μέτωπο κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, επέστρεψε στη ζωγραφική και εργάστηκε στο θέατρο, αποκτώντας διεθνή φήμη. Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής χούντας στην Ελλάδα (1967-1974), ο Τσαρούχης αυτό-εξορίστηκε στο Παρίσι για 13 χρόνια. Επιστρέφοντας, έζησε στην Αθήνα, έως το θάνατό του το 1989.

 

 

Την έκθεση επιμελούνται η Ανδρονίκη Γρυπάρη, πρόεδρος του Ιδρύματος Γιάννη Τσαρούχη στην Αθήνα, και ο Άνταμ Σίμτσικ (Adam Szymczyk), πρώην Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Documenta 14 στην Αθήνα και το Κάσελ (2013-2017). Η έκθεση που θα διαρκέσει από τις 7 Μαΐου έως τις 31 Ιουλίου 2021, υλοποιείται χάρη στην στήριξη του Ιδρύματος Γιάννη Τσαρούχη και του Alphawood Foundation στο Σικάγο.

 

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ