Οι κορυφαίοι Έλληνες ομιλητές του ψηφιακού συνεδρίου  
Καλά Νέα

Οι κορυφαίοι Έλληνες ομιλητές του ψηφιακού συνεδρίου  

Ο ΣΕΒ μαζί με την Endeavor Greece διοργάνωσαν το πρώτο ψηφιακό συνέδριο «Καινοτόμοι Έλληνες» («Innovative Greeks»), πριν λίγες ημέρες στην χώρα μας. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία με σκοπό την δημιουργία μιας διεθνούς κοινότητας, της οποίας τα μέλη θα απαρτίζονται από αναγνωρισμένους Έλληνες επενδυτές, επιχειρηματίες, ακαδημαϊκούς καθώς και υψηλόβαθμα στελέχη εταιρειών. Βασικός στόχος της, θα είναι η ανταλλαγή ιδεών, πόρων, τεχνογνωσίας και διασυνδέσεων μεταξύ των ταχέως αναπτυσσόμενων νεοφυών ελληνικών επιχειρήσεων. Οι νεοφυείς ελληνικές επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν ευκαιρίες, να συνεργαστούν με κορυφαίες εταιρείες, να εξερευνήσουν νέες αγορές και να αναπτυχθούν.

 

Οι βασικοί ομιλητές αυτής της πρωτοβουλίας ήταν ο Τζόρτζ Γιανκόπουλος,  ο πρόεδρος και επικεφαλής επιστημών της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας, ο δρ Νικόλας Γαλακάτος, επικεφαλής της Blackstone Life Sciences, ο δρ Στέλιος Παπαδόπουλος, πρόεδρος του Δ.Σ. της Biogen, ο Nτιν Ντακόλιας, co-chief investment officer της Fortress Investment Group, ο Τζιμ Γιαννόπουλος, πρόεδρος και CEO της Paramount Pictures, ο Τζέιμς Χριστόπουλος, managing director στο επενδυτικό κεφάλαιο CVC Capital Partners, ο Αλεξ Χατζηελευθερίου, συνιδρυτής και CEO στην Blueground, ο Ανδρέας Σταυρόπουλος, εταίρος στην Threshold Ventures, και άλλοι πολλοί. 

Ο Τζορτζ Γιανκόπουλος είναι πρόεδρος, συνιδρυτής και διευθυντής της επιστημονικής ομάδας στην αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Regeneron Laboratories.

Γεννήθηκε το 1959 στο Γούντσαιντ της Νέας Υόρκης από τον Δάμη Γιανκόπουλου και τη Βασιλική Πεκμεσάρη, οι οποίοι κατάγονταν από την Καστοριά.

Από μικρός ήξερε ότι θέλει να γίνει επιστήμονας. Και τα κατάφερε με τον πιο ένδοξο και συγχρόνως προσοδοφόρο τρόπο.

Το 1987, έλαβε τίτλους M.D. και Ph.D. από το Κολέγιο Ιατρών & Χειρουργών του Πανεπιστημίου Κολούμπια. Αριστούχος της Σχολής Επιστημών του Μπρονξ και του Κολούμπια, o Τζορτζ Γιανκόπουλος ξεκίνησε να δουλεύει το 1989 σε μια startup βιοιατρικής που είχε στόχο να βρει νέους τρόπους να αναγεννά νευρώνες για να θεραπεύει ανωμαλίες στο νευρικό σύστημα, όπως το Αλτσχάιμερ ή το Πάρκινσον. Η μικρή αυτή εταιρεία έγινε στη συνέχεια γνωστή ως Regeneron.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Επιστημονικών Πληροφοριών των ΗΠΑ, ο Δρ. Γιανκόπουλος ήταν ο 11ος πιο γνωστός επιστήμονας στον κόσμο τη δεκαετία του 1990, ενώ το 2004 εξελέγη μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών. Διαθέτει πληθώρα δημοσιευμένων ερευνητικών εργασιών και έχει διακριθεί με το βραβείο NY / NJ CEO Lifetime Achievement Award.

Πρόκειται για τους πιο επιδραστικούς επιστήμονες στον κόσμο και μαζί με την ομάδα του έχουν ανακαλύψει και αναπτύξει κορυφαία φάρμακα, μεταξύ αυτών και το φάρμακο για τον Έμπολα.

Αυτή τη στιγμή, συμμετέχει στις διεθνείς προσπάθειες για την ανακάλυψη των όπλων που θα αντιμετωπίσουν την πανδημία του νέου κοροναϊού και δεν αποκλείεται να γραφτεί για μια ακόμη φορά το όνομά του στην ιστορία της επιστήμης.

Ο Νικόλας Γκαλακάτος, είναι βετεράνος στο χώρο της βιοτεχνολογίας, με περισσότερο από δύο δεκαετίες εμπειρία στον χώρο των επενδύσεων και των επιχειρήσεων στον τομέα της υγείας.

Είναι συνιδρυτής και Διευθύνων σύμβουλος στη Clarus Ventures από τη δημιουργία της το 2005.

Ο Γκαλακάτος υπήρξε ομόρρυθμος εταίρος στη MPM Capital, μια επενδυτική εταιρία στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

Από το 1997 έως και το 2000, διετέλεσε Αντιπρόεδρος και μέλος της διοικητικής ομάδας της New Business at Millennium Pharmaceuticals (Takeda).

Την ίδια περίοδο, υπήρξε συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Millennium Predictive Medicine and TransForm Pharmaceuticals.

Ο Γκαλακάτος είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Koch του MIT και του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Γενετικής της Ιατρικής σχολής του Harvard.

Έχει υπηρετήσει στα Διοικητικά συμβούλια πολλών εταιριών βιοτεχνολογίας συμπεριλαμβανομένων των Affymax, Aveo, Caliper, Critical Therapeutics, Hypnion, Link Medicine, Nanostring, Portola, Syrrx, Taligen, και TransForm.

Έλαβε το διδακτορικό του στην Οργανική Χημεία από το MIT και το μεταδιδακτορικό του στη Μοριακή Βιολογία από το Harvard Medical School.

 

 

 

Ο Στέλιος Παπαδόπουλος είναι ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Biogen. Έχει διατελέσει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Biogen από το 2008 και διορίστηκε πρόεδρος τον Ιούνιο του 2014. Η Biogen είναι ένας από τους πρωτοπόρους στον τομέα της βιοτεχνολογίας, και ηγείται της δημιουργίας φαρμάκων για τη θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας (MS), ενώ είναι στην πρώτη γραμμή της έρευνας σε νέα φάρμακα για νευρολογικές παθήσεις και σπάνιες γενετικές διαταραχές. Η Biogen χρησιμοποιεί νέες τεχνολογίες και επιστήμες για τη δημιουργία, την εμπορευματοποίηση και την παραγωγή μετασχηματιστικών θεραπειών για ασθενείς με λίγες ή καθόλου θεραπευτικές επιλογές.

 

Ο Παπαδόπουλος είναι ένας πρώην τραπεζίτης επενδύσεων που ειδικεύεται στις εταιρείες βιοεπιστήμης. Ήταν μέλος του διδακτικού προσωπικού του Τμήματος Κυτταρικής Βιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, ενώ πλέον είναι αναπληρωτής καθηγητής Κυτταρικής Βιολογίας στο ίδιο Πανεπιστήμιο.

 

Είναι μέλος της Ελεγκτικής Επιτροπής, της Επιτροπής Οικονομικών και της Επιτροπής Επιστήμης και Τεχνολογίας. Ο Δρ Παπαδόπουλος είναι ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Exelixis Inc., μιας εταιρείας ανακάλυψης και ανάπτυξης φαρμάκων που συν-ίδρυσε το 1994. Είναι επίσης ο πρόεδρος της Regulus Therapeutics, Inc., και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της BG Medicine, Inc., που είναι και οι δύο εταιρείες επιστημών της ζωής. Ίδρυσε την Anadys Pharmaceuticals Inc. το 2000, και ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της μέχρι την εξαγορά της από την Hoffman-La Roche το 2011, όπου ήταν Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου κατά το έτος 2011.

 

 

Ο James Christopoulos είναι Διευθύνων Σύμβουλος της CVC Capital Partners, μιας παγκόσμιας εταιρείας ιδιωτικών μετοχών. Ο Τζέιμς οδηγεί επενδύσεις στους τομείς της βιομηχανίας και των υπηρεσιών στη Βόρεια Αμερική. Πριν από την ένταξή του στη CVC το 2014, ο Τζέιμς ήταν διευθυντής της Investcorp, μιας διεθνούς εταιρείας ιδιωτικών μετοχών της μεσαίας αγοράς, στην οποία εντάχθηκε το 2005 από την UBS Investment Bank, όπου χρηματοδότησε μοχλευμένες αγορές σε διάφορους κλάδους.

 

Έχει ασχοληθεί με τη διαχείριση και την παρακολούθηση πολλών από τις επενδύσεις χαρτοφυλακίου των εταιρειών και έχει υπηρετήσει στο διοικητικό συμβούλιο πολλών εταιρειών, όπως Source Media, Accuity Solutions, CCC Information Services, Berlin Packaging, Associated Materials, FishNet Security και Anchor Glass. Ο Τζέιμς είναι κάτοχος πτυχίου Οικονομικών από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια. Γεννημένος και μεγάλωσε στην Αθήνα, ο Τζέιμς κατοικεί επί του παρόντος στην υιοθετούμενη πόλη του στη Νέα Υόρκη. Εργάζεται στην Επιτροπή Φιλανθρωπίας CVC των ΗΠΑ και ασχολείται ενεργά με διάφορους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των Χορηγών για Εκπαιδευτική Ευκαιρία (SEO).

 

 

 

Ο Constantine («Dean») Ο Ντακόλιας είναι συν-επικεφαλής επενδυτικός σύμβουλος του ομίλου πιστωτικών κεφαλαίων στο Fortress Investment Group, ο διαχειριστής επενδύσεων με έδρα το Midtown που η SoftBank απέκτησε για 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια τον περασμένο Δεκέμβριο. Αυτή η συμφωνία με όλα τα μετρητά πήρε την 20χρονη εταιρεία ιδιωτική μετά από μια ασταθή δεκαετία στο χρηματιστήριο. Το Fortress έχει 43,6 δισεκατομμύρια δολάρια περιουσιακών στοιχείων υπό διαχείριση, και ο Δακόλιας και η ομάδα του έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε συναλλαγές σε διάφορους κλάδους από την επιχείρηση πίστωσης που ξεκίνησε το 2002. Ο όμιλος 500 ατόμων περιλαμβάνει περίπου 100 υπαλλήλους αφιερωμένους σε συναλλαγές ακινήτων. Το Fortress – ένας μεγάλος ιδιοκτήτης ακινήτου και δανειστής στη Νέα Υόρκη – παρείχε το δάνειο 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον Χάρι Μάκλοου που οδήγησε στην πώληση του General Motors Building και κατέχει την CWCapital, τον ειδικό πωλητή που πούλησε το Stuyvesant Town-Peter Cooper Village στους Blackstone και Ivanhoe Cambridge για 5,3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2015. Ο παγκόσμιος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων έχει επίσης μετοχές στο έργο Maefield Development και το TSX Broadway της L&L Holding στην Times Square, καθώς και τον προβληματικό Madison Square Park Tower του Ian Bruce Eichner. Ο Eichner υπέβαλε πρόσφατα αγωγή εναντίον του Fortress και του επενδυτή μετοχών Dune Real Estate Partners, κατηγορώντας τους ότι τον ώθησαν πιο κοντά στην αθέτηση υποχρεώσεων στο έργο. Πριν από την ένταξή του στο Fortress, ο Dakolias διέθετε ταυτόχρονα δύο εταιρείες: τη χρηματοοικονομική εταιρεία American Commercial Capital και τον εγγεγραμμένο στην SEC μεσίτη-έμπορο Coronado Advisors. Η Wells Fargo αγόρασε και τις δύο εταιρείες για ένα μη γνωστό ποσό το 2001.

 

 

Ο Αλέξανδρος Χατζηελευθερίου είναι ο Co- Founder &CEO της Blueground. Αφήνοντας πίσω του εταιρείες στο εξωτερικό όπως η McKinsey & Company και η Samsung Electronics, ο Αλέξανδρος συν ίδρυσε με τους Αλέξη Μαραγκό, Ανδρέα Νεζερίτη και Πέννυ Παπακωνσταντίνου την blueground, μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες startup στον χώρο της φιλοξενίας. Η εταιρεία προσφέρει επιπλωμένα διαμερίσματα σε στελέχη εταιρειών που επισκέπτονται την Ελλάδα για μεσαίο ή μεγάλο χρονικό διάστημα διαμονής, προσφέροντας ταυτόχρονα οφέλη για τους ιδιοκτήτες, αλλά και την καλύτερη φιλοξενία στους πελάτες – συχνά στο μισό κόστος συγκριτικά με τα ξενοδοχεία. Με πάνω από 400 κατοικίες στο portfolio της και με παρουσία σε Τουρκία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η blueground βλέπει τα έσοδά της να αυξάνονται διαρκώς φτάνοντας τα 5,5 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ απασχολεί πάνω από 60 εργαζομένους. Η εταιρεία ανακοίνωσε πρόσφατα νέο γύρο χρηματοδότησης ύψους 5,5 εκατ. Ευρώ.

 

 

Ο Ανδρέας Σταυρόπουλος είναι Partner στη Threshold Ventures. Είναι μέλος στα Διοικητικά Συμβούλια των εταιρειών Balena, CircleCI, Diamanti, Forward Networks, Mythic, Number AI, και Tango. Στο παρελθόν έχει επενδύσει σε εταιρείες όπως οι Appstream (Symantec), Centerpost (West Corp.), Epocrates (NASDAQ: ATHN), Everdream (Dell), Meetup (WeWork) Mobile 365 (Sybase), Silverpop (IBM), Vizu (Nielsen) και Yodle (Web.com). Ο Ανδρέας σπούδασε στο τμήμα της Επιστήμης των Υπολογιστών στο πανεπιστήμιο του Harvard. Επιπλέον έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών και ήταν πρώτος στην τάξη του στο Harvard Business School, όπου ήταν και Baker Scholar. Στο παρελθόν, ο Ανδρέας έχει εργαστεί στην McKinsey & Company και στην Cornerstone Research.

 

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ