Ανοίγει το Νέο Μουσείο Φιλελληνισμού στην Αθήνα
Καλά Νέα

Ανοίγει το Νέο Μουσείο Φιλελληνισμού στην Αθήνα

Ένα πολύτιμο κεφάλαιο της ελληνικής ιστορίας θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά οι επισκέπτες του νέου Μουσείου Φιλελληνισμού στην Αθήνα.  Το νέο Μουσείο Φιλελληνισμού της Αθήνας φιλοξενεί εκατοντάδες σπάνια αντικείμενα που σχετίζονται με τον φιλελληνισμό. Από έργα τέχνης και όπλα μέχρι βιβλία και επιστολές. Θα διαθέτει περισσότερα από 2.000 αντικείμενα τέχνης και τεκμήρια, που καταγράφουν την εξέλιξη του φιλελληνικού κινήματος από τον 17ο αιώνα μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα, και τον ρόλο που αυτό διαδραμάτισε στον αγώνα για την Εθνική μας ανεξαρτησία.

 

Ο Λόρδος Βύρων στην Ελλάδα

 

Η Ελληνική Επανάσταση αλλά και τα δεινά που περνούσαν οι Έλληνες υπό τον Τουρκικό ζυγό, ενέπνευσαν πολλούς καλλιτέχνες να ασχοληθούν με το “Ελληνικό Αίσθημα¨ 

Ο Ντελακρουά αφιέρωσε πολλά έργα του στην Ελλάδα και στην Ελληνική Επανάσταση, όπως αντίστοιχα ο Λόρδος Βύρων ένας από τους πιο ένθερμους φιλέλληνες, έδωσε τη ζωή του για την ελευθερία της χώρας. Η λίστα των ανθρώπων που στήριξαν με θερμό φιλελληνισμό την χώρα μας είναι αρκετά μεγάλη γι αυτό και το νέο Μουσείο Φιλελληνισμού έχει πολλές ιστορίες να πει και να διδάξει τις νεότερες γενιές. Ιδιαίτερα το γραπτό υλικό που έχει βρεθεί όπως επιστολές κτλ. δίνουν στον αναγνώστη τον παλμό της τότε εποχής αλλά και την ζέση με την οποία οι ξένοι σύμμαχοι προσπαθούσαν να βοηθήσουν τον Ελληνικό Αγώνα ενάντια στους Οθωμανούς. 

 


«Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου» 1826, Ευγένιος Ντελακρουά, εμπνευσμένος από την τρίτη πολιορκία. Ελαιογραφία σε καμβά.

Τα εκθέματα του νέου μουσείου

Περισσότερους από 200 πίνακες Ευρωπαίων ζωγράφων με θέματα γύρω από την Ελληνική Επανάσταση και την Ελλάδα στις αρχές του 19ου αιώνα, αντικείμενα Φιλελληνικής τέχνης από μπρούντζο, πορσελάνη, ύφασμα, ξύλο, χαρτί, κλπ.

Περισσότερα από 250 πρώτες εκδόσεις φιλελληνικών βιβλίων, παρτιτούρες φιλελληνικής μουσικής, επιστολές Ελλήνων αγωνιστών και Φιλελλήνων, κλπ.

Λιθογραφίες και φωτογραφίες των Φιλελλήνων και προσωπικά τους αντικείμενα όπως και τη μεγαλύτερη συλλογή προσωπικών αντικειμένων και τέχνης του Λόρδου Βύρωνα. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης, μια επιστολή του Μαρκησίου ντε Λαφαγιέτ και το ημερολόγιο ενός πλοίου που πήρε μέρος στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου.

Επίσης, το Μουσείο θα διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα, επισκέψεις σχολείων, ομιλίες, εκδηλώσεις, εκδόσεις, εκθέσεις και συναυλίες φιλελληνικών έργων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, κλπ.

 

«Εκθέτουμε τη μεγαλύτερη συλλογή προσωπικών αντικειμένων του Λόρδου Βύρωνα, μιας κεντρικής φιγούρας του φιλελληνικού και του ρομαντικού κινήματος, ενός ανθρώπου που ενέπνευσε την κοινή γνώμη της Ευρώπης υπέρ του αγώνα των Ελλήνων», δήλωσε ο ιδρυτής του μουσείου, Κωνσταντίνος Βελέντζας.

Το μουσείο θα είναι σύντομα έτοιμο να υποδεχθεί το κοινό, αφού οι υπεύθυνοι έχουν δώσει προτεραιότητα στην ολοκλήρωση μιας τρισδιάστατης εικονικής ξενάγησης που θα επιτρέψει στον κόσμο να απολαύσει τα εκθέματα ακόμα και εν μέσω της πανδημίας.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ