Ξεκίνησε το πρόγραμμα επιχορήγησης εγκατάστασης Φυσικού Αερίου για την Αττική
Καλά Νέα

Ξεκίνησε το πρόγραμμα επιχορήγησης εγκατάστασης Φυσικού Αερίου για την Αττική

Το φυσικό αέριο, ως καύσιμο «γέφυρα», είναι το μοναδικό συμβατικό ορυκτό καύσιμο που δύναται να υποστηρίξει τη σταδιακή ενεργειακή μετάβαση σε καθαρότερες και αποδοτικότερες μορφές ενέργειας. Για το λόγο αυτό, η επέκταση της διείσδυσης του στους τελικούς καταναλωτές αποτελεί επιβεβλημένη ανάγκη και προτεραιότητα. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, είναι απαραίτητο να υπάρχουν κίνητρα προς τους καταναλωτές από την πλευρά των εταιρειών διανομής και της Πολιτείας, για επενδύσεις σε συστήματα που ενισχύουν την εξοικονόμηση ενέργειας και μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Αυτά τα κίνητρα δε είναι απαραίτητα ιδιαίτερα σε περιοχές όπου μέχρι σήμερα οι οικιακοί καταναλωτές έχουν χαμηλή πρόσβαση στο φυσικό αέριο.

Στο πλαίσιο αυτό, πολύ πρόσφατα ανακοινώθηκε από το ΥΠΕΝ η έναρξη του δεύτερου κύκλου προγράμματος επιχορήγησης για την αντικατάσταση οικιακών συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου με συστήματα φυσικού αερίου στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020. Πρόκειται για μια δράση συνολικού προϋπολογισμού 4,69 εκ. Ευρώ που αποσκοπεί στο να ενισχυθεί η εξοικονόμηση ενέργειας και να βελτιωθεί η ενεργειακή απόδοση των νοικοκυριών σε 22 Δήμους της Αττικής, στους οποίους σημειώνεται χαμηλή διείσδυση του φυσικού αερίου. Στόχος του προγράμματος είναι να επιτευχθεί μείωση των εκπομπών ρύπων, καθώς και να καταπολεμηθεί η ενεργειακή φτώχεια μέσω της επιχορηγούμενης, σε ποσοστό από 65% έως 100%, αντικατάστασης των συστημάτων θέρμανσης και σύνδεσης με το δίκτυο φυσικού αερίου. 

 

Το ανώτατο ποσό επιχορήγησης ανά κατοικία, ξεκινά από τις 4.000 € και δύναται να φτάσει έως τις 21.500 €, ανάλογα με την κατηγορία εγκατεστημένης ισχύος του νέου συστήματος θέρμανσης. Σε ότι αφορά στο ποσοστό επιχορήγησης, αυτό ανέρχεται σε 65% του επιλέξιμου προϋπολογισμού για ωφελούμενους με ατομικό εισόδημα επιβολής εισφοράς αλληλεγγύης έως 20.000 € και οικογενειακό έως 30.000 €, ενώ στο 100% για τους δικαιούχους κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης.

Η ΕΔΑ Αττικής ως φορέας υλοποίησης του Προγράμματος συμβάλει στο να φτάσει το φυσικό αέριο στα νοικοκυριά 22 δήμων της Αττικής, βάζοντας τέλος στην ενεργειακή τους απομόνωση και στην ενεργειακή ανισότητα μεταξύ δήμων της Περιφέρειας Αττικής.

Ο ρόλος της Εταιρείας στην υλοποίηση του προγράμματος, έγκειται στο ότι έχει αναλάβει τη διαχείριση του, από την υποδοχή και τον έλεγχο των αιτήσεων, μέχρι την πιστοποίηση και την καταβολή της επιχορήγησης στους δικαιούχους. Οι υποψήφιοι δικαιούχοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους έως τις 28 Μαΐου 2021, ενώ η ΕΔΑ Αττικής, προσφέρει αναλυτική και λεπτομερή πληροφόρηση για όλα τα στάδια της διαδικασίας του προγράμματος και τον τρόπο καταβολής της επιχορήγησης. 

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα μπαίνοντας στο edaattikis.gr ή εναλλακτικά καλώντας στα τηλέφωνα 213-0882000 / 11322

Οι 22 δήμοι της Αττικής, με χαμηλή διείσδυση φυσικού αερίου που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι:

  • Αγίου Δημητρίου
  • Αγίων Αναργύρων – Καματερού
  • Αιγάλεω
  • Ασπροπύργου
  • Δάφνης – Υμηττού
  • Διονύσου
  • Ελευσίνας
  • Κερατσινίου – Δραπετσώνας
  • Κορυδαλλού
  • Κρωπίας
  • Μάνδρας – Ειδυλλίας
  • Μοσχάτου – Ταύρου
Νέας Ιωνίας

Νέας Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας

Νέων Λιοσίων (Ιλίου)

Νίκαιας – Α.Ι. Ρέντη

Παλλήνης – Γέρακα

Πειραιώς

Περιστερίου

Πετρούπολης

Φυλής

Χαϊδαρίου

 

Αναλαμβάνοντας την υλοποίηση του προγράμματος, σε συνδυασμό με την επέκταση του δικτύου και την εφαρμογή νέων, ψηφιακών τεχνολογιών για τη διασύνδεση των νοικοκυριών, η δράση της ΕΔΑ Αττικής αποτελεί ένα ιδιαίτερα ελπιδοφόρο παράδειγμα των προσπαθειών που γίνονται ώστε να βγουν από την ενεργειακή απομόνωση ολόκληροι δήμοι, συνοικίες και γειτονιές και να αποκτήσουν πρόσβαση σε φθηνότερη, αποδοτικότερη και ασφαλέστερη ενέργεια. Η ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας ξεκινά από τη χρήση καθαρότερων μορφών ενέργειας σε κάθε γειτονιά, σε κάθε δήμο, σε κάθε περιφέρεια. Τα βήματα που γίνονται στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας μέσω της δραστηριότητας της ΕΔΑ Αττικής, είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρα και αναμένεται η συνέχεια, ενώ η εταιρεία ήδη διεκπεραιώνει χιλιάδες αιτήματα υποψηφίων δικαιούχων για συμμετοχή στο εν λόγω πρόγραμμα

 

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ