Τα πρόσωπα των Ελλήνων που κέρδισαν στις Αμερικανικές Εκλογές
Καλά Νέα

Τα πρόσωπα των Ελλήνων που κέρδισαν στις Αμερικανικές Εκλογές

Βρισκόμαστε στον απόηχο των Αμερικανικών Εκλογών με μια καθόλου εύκολη εκλογή του Joe Biden. Η Αμερική γυρίζοντας σελίδα, ψήφισε τον νέο της Πρόεδρο και μαζί και τους επόμενους  πολιτικούς που θα κυριαρχήσουν για τα επόμενα 4 χρόνια. Το ελληνικό στοιχείο υπάρχει σε αρκετές από τις Πολιτείες της Αμερικής, με άλλους βουλευτές να επανεκλέγονται και άλλους να βρίσκονται για πρώτη φορά στην πρώτη γραμμή της πολιτικής πραγματικότητας της Αμερικής.

 

 

Η Δημοκρατική Dina Titus επανεκλέχθηκε για πέμπτη φορά στο Κογκρέσο, στην 1η Περιφέρεια της Νεβάδα, η οποία περιλαμβάνει το Las Vegas Strip.

Η Titus, πρύτανης της αντιπροσωπείας του Κογκρέσου της Νεβάδα, κέρδισε στον επαναληπτικό γύρο, τον Ρεπουμπλικάνο Τζόις Μπέντλεϊ.

Η επανεκλογή της μαζί με αυτή της Νικόλ Μαλιωτάκη από το ρεπουμπλικανικό κόμμα βάζουν δύο  ελληνοαμερικάνες γυναίκες  στο Κογκρέσο στα δύο.

Η Dina Titus γεννήθηκε το 1950 στο Thomasville της Georgia. Ανήκει στους Δημοκρατικούς και  εκπροσωπεί την περιοχή της Νεβάδα από το 2013.  Σπούδασε στο William & Mary, στο Πανεπιστήμιο της Georgia και στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα.

Υπηρέτησε ως εκπρόσωπος των ΗΠΑ  την 3η περιοχή του Κογκρέσου της Νεβάδας από το 2009 έως το 2011.

Επίσης υπηρέτησε στη Γερουσία της Νεβάδα από το 1993 έως το 2009. Πριν από την εκλογή της στο Κογκρέσο, η Titus  ήταν καθηγήτρια πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα, στο Λας Βέγκας (UNLV), όπου δίδαξε Πολιτική Διοίκηση της Αμερικής και της Νεβάδας για 30 χρόνια.

 

 

Ο Chris Pappas:Ένας Προοδευτικός νέος που κερδίζει για 2η φορά

 

Ο Chris Pappas κέρδισε για δεύτερη φορά στο Κογκρέσο, εκπροσωπώντας το κόμμα των Δημοκρατικών. Ο Pappas, είπε στους υποστηρικτές του την Τρίτη το βράδυ, ότι θεωρούσε τη δουλειά του στο Κογκρέσο ως προσφορά κοινωνικού έργου.

«Ξέρετε, η προσφορά στο κοινωνικό σύνολο δεν ήταν ποτέ πολιτικό παιχνίδι για μένα – είχε πάντα στόχο  να κάνω τη ζωή των ανθρώπων καλύτερη», είπε ο Pappas.

Γεννημένος το 1980, ο Pappas είναι απόφοιτος του Harvard College και υπηρετεί ως αντιπρόσωπος στο Κογκρέσο για την 1η περιφέρεια του Νιου Χάμσαϊρ από το 2019. Όταν εξελέγη στις 6 Νοεμβρίου 2018, έγινε ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος που εκπροσωπεί το Νιού Χάμσαϊρ στο Κογκρέσο.

Ο Pappas επίσης έχει υπηρετήσει ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Southern New Hampshire Services και του Manchester Historic Association. Εκλέχθηκε για πρώτη φορά σε δημόσιο αξίωμα το 2002 και υπηρέτησε δύο θητείες στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

 

Ο βετεράνος Charlie Christ με τον Obama

 

Ο Ελληνοαμερικανός δημοκρατικός και βετεράνος Charlie Crist κέρδισε τον αγώνα στο 13ο διαμέρισμα της Φλόριντα, καλύπτοντας την κομητεία Pinellas από το Clearwater μέχρι το St. Pete, όπου μεγάλωσε.

Ο Crist κέρδισε με 53% λαμβάνοντας 215.000 ψήφου ενώ η Ρεπουμπλικανή αντιπαλός του Άννα Λούνα έλαβε μόλις 190.000 ψήφους. 

«Είμαι ταπεινός και πολύ ευγνώμων που κέρδισα ξανά», είπε ο Crist σε συνέντευξη Τύπου. «Η εξυπηρέτηση του κοινού καλού είναι κάτι που έχω κάνει εδώ και πολύ καιρό. Και έχω την τιμή να έχω την ευκαιρία να το κάνω περισσότερο ».

Η νίκη του σημαίνει μια τρίτη θητεία για τον Crist, 64 ετών, έναν από τους πιο αναγνωρίσιμους πολιτικούς της Φλόριντα και υποστηρικτή στο Κογκρέσο για θέματα που αφορούν τους βετεράνους.

Ο Crist εξελέγη στη Γερουσία της Φλόριντα το 1992, όπου υπερασπίστηκε  θέματα που αφορούσαν την προστασία του περιβάλλοντος και τη δημόσια εκπαίδευση. Το 2000, μετά από δύο θητείες στη Γερουσία της Φλόριντα, συνέχισε να ασκεί πίεση για χρηματοδότηση στην εκπαίδευση και για καλύτερη αμοιβή των εκπαιδευτικών. Επίσης το 2002, εξελέγη Γενικός Εισαγγελέας της Φλόριντα.

Τέλος όταν υπηρέτησε ως 44ος κυβερνήτης της Φλόριντα, τήρησε τη δέσμευσή του για τη δημόσια εκπαίδευση, χρησιμοποιώντας ομοσπονδιακή χρηματοδότηση σώζοντας έτσιι χιλιάδες θέσεις εργασίας εκπαιδευτικών. Ο Crist είναι επίσης ένθερμος υποστηρικτής σε ό,τι αφορά το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή.

 

 

Ο Δημοκρατικός John Sarbanes κέρδισε την 3η περιφέρεια του Μέριλαντ στο Κογκρέσο.

 

Με το 70% των ψήφων να μετράται, ο Ελληνοαμερικανός βουλευτής παίρνει το 70,8%  με σχεδόν 190.000 ψήφους ενώ ο αντίπαλός του Ρεπουμπλικανός Charles Antony είναι πολύ πίσω με 90.000 ψήφους. Πριν από την εκλογή του στο Κογκρέσο, ο Sarbanes εργάστηκε ως δικηγόρος και ήταν πρόεδρος της εταιρείας που είχε ιδρύσει. Ο Sarbanes, γιος του πρώην γερουσιαστή του Maryland, Paul Sarbanes, γεννήθηκε το 1962 στη Βαλτιμόρη.  Πήρε πτυχίο (BA) από το  Πανεπιστήμιο του Princeton και μεταπτυχιακό  από το Harvard Law School.

 

 

Ο Ελληνοαμερικανός Gus Bilirakis Επανεκλέχθηκε για 8η φορά

Ο Gus Bilirakis κέρδισε το 12ο  διαμέρισμα της Φλόριντα και θα συνεχίσει να εκπροσωπεί την περιοχή που περιλαμβάνει το New Port Richey και περιοχές βόρεια της Τάμπα. Μεγαλωμένος στο Tarpon Springs, ο Bilirakis είναι εγγονός Ελλήνων μεταναστών και εκλέχθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων για 8η συνεχόμενη φορά.

Με 63 τοις εκατό των ψήφων που μετρήθηκαν, ο Μπιλιράκης συγκέντρωσε την πλειοψηφία 62,8 έναντι του 37,2 τοις εκατό που πήρε η υποψήφια του Δημοκρατικού κόμματος, Κίμπερλι Γουόκερ.

Το 2006, μετά τη συνταξιοδότηση του πατέρα του, Μιχαήλ Μπιλιράκη, από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ – και μια έδρα που κατείχε για 24 χρόνια – ο Μπιλιράκης μπήκε στον αγώνα και κατάφερε με επιτυχία να συνεχίσει την κληρονομιά της οικογένειάς του. Ως ασκούμενος δικηγόρος, ο Μπιλιράκης έκανε ένα όνομα για τον εαυτό του ως ιδιαίτερα ενεργό μέλος του Κογκρέσου, υπηρετώντας στην Επιτροπή Ενέργειας και Εμπορίου και ως Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Βετεράνων.

Είναι ενεργό μέλος στην ελληνοαμερικανική κοινότητα και έχει ηγετικό ρόλο στο Κογκρέσο σε ότι αφορά τα  Ελληνικά Θέματα.

 

 

Υποψήφια του Ρεπουμπλικανικού-και υπερήφανη Ελληνοαμερικανίδα- η Νικόλ Μαλιωτάκης διεκδίκησε τη νίκη στον αγώνα για την 11η περιφέρεια της Νέας Υόρκης, η οποία περιλαμβάνει το Staten Island και μέρος του Νότιου Μπρούκλιν.

H Μαλιωτάκης προηγήθηκε με 57,9% έναντι του Δημοκρατικού υποψηφίου Μαξ Ρόουζ που πήρε 42,1%.

«Αυτός ο αγώνας ήταν πάντα για σένα, ο εργατικός Νέας Υόρκης που υπακούει στο νόμο, πληρώνει τους φόρους του και σηκώνεται κάθε πρωί και πηγαίνει στη δουλειά», σημείωσε η Μαλιωτάκης, η οποία απευθύνθηκε σε υποστηρικτές της σε εκδήλωση την Τρίτη το βράδυ.

Η Malliotakis έχει πτυχίο επικοινωνίας από το Πανεπιστήμιο Seton Hall και μεταπτυχιακο από το Wagner College. Τα πιο σημαντικά ζητήματα που θέλει να αντιμετωπίσει με την υποψηφιότητά της: ανοικοδόμηση της οικονομίας, αποκατάσταση αμερικανικών θέσεων εργασίας, δημόσια ασφάλεια και διατήρηση του  αμερικανικού ονείρου και τη διακοπή του σοσιαλισμού.

«Η κοινότητά μου ψάχνει για κάποιον που θα προωθήσει αυτές τις ριζοσπαστικές πολιτικές που μας έχουν κάνει να νιώθουμε λιγότερο ασφαλείς. Πυροβολισμοί, δολοφονίες, διαρρήξεις, κλοπές αυτοκινήτων, έχουν εκτοξευθεί όλα τα τελευταία χρόνια. Και επιστρέφουμε στη δεκαετία του 1980 και πρέπει να αποκαταστήσουμε το νόμο και την τάξη στους δρόμους αυτής της πόλης », σημείωσε η Μαλιωτάκης.

 

 

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ