Οι τρόποι να μείνουμε όλοι ασφαλείς
Καλά Νέα

Οι τρόποι να μείνουμε όλοι ασφαλείς

Οι μέρες που διανύουμε είναι μέρες πρωτόγνορες για την Παγκόσμια υγεία. Η Ελλάδα παίρνοντας νωρίς μέτρα προστασίας και μένοντας σπίτι για σχεδόν δύο μήνες κατάφερε να περιορίσει τα κρούσματα του κορωνοϊού. Λίγες μέρες πριν έγινε άρση των μέτρων περιορισμού στο σπίτι και η χώρα βαδίζει σιγά-σιγά προς την κανονικότητα. Πρωτεύον για όλους είναι να διατηρηθεί χαμηλά ο αριθμός των κρουσμάτων αλλά και να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες. Η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη σε δημόσιους κλειστούς χώρους, στα ΜΜΜ αλλά και σε διάφορες περιπτώσεις. Αναλυτικά:

 

Η χρήση μη ιατρικής μάσκας στην κοινότητα καθίσταται υποχρεωτική όταν:

  • δεν είναι δυνατόν να τηρηθούν οι αποστάσεις ασφαλείας (μέσα μαζικής μεταφοράς, ταξί, ανελκυστήρες)

  • επισκεπτόμαστε νοσοκομεία, ιατρεία, κέντρα υγείας, διαγνωστικά κέντρα

 

 Η χρήση μη ιατρικής μάσκας στους εργαζόμενους καθίσταται υποχρεωτική όταν:

  • εργάζονται σε χώρους εστίασης και σε χώρους, που διαχειρίζονται μη τυποποιημένα τρόφιμα (εστιατόρια, καφέ, super market, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, οπωροπωλεία κ.λπ.)

  • Εργάζονται σε χώρους εργασίας, στους οποίους δεν είναι δυνατόν να τηρηθούν οι αποστάσεις ασφαλείας (μέσα μαζικής μεταφοράς, ταξί κλπ)

Όσοι εργάζονται σε νοσοκομεία, ιατρεία, κέντρα υγείας, διαγνωστικά κέντρα κάνουν χρήση ιατρικής μάσκας.

Θυμηθείτε! Η σωστή χρήση της μάσκας είναι το κλειδί για την αποτελεσματικότητά της και την προστασία του ατόμου, που τη φορά!

Πλένετε σχολαστικά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι ή με αλκοολούχο αντισηπτικό υγρό πριν εφαρμόσετε τη μάσκα στο πρόσωπό σας και οπωσδήποτε πριν την αφαίρεσή της.

Η μάσκα αφαιρείται πάντα τραβώντας ταυτόχρονα τα λάστιχα πίσω από τα αυτιά. Κατά την αφαίρεση βεβαιωθείτε ότι δεν αγγίζετε το μπροστινό μέρος της μάσκας. Η μάσκα πρέπει να αφαιρείται όταν υγρανθεί.

Απορρίψτε την μάσκα με ασφαλή τρόπο, κρατώντας την πάντα από τα λάστιχα.

Εάν η μάσκα είναι πολλαπλών χρήσεων (υφασμάτινη) βεβαιωθείτε ότι την πλένετε το συντομότερο δυνατόν, στο πλυντήριο, με κοινό απορρυπαντικό και σε θερμοκρασία 60 C και στη συνέχεια την σιδερώνετε.

Οδηγίες κατασκευής υφασμάτινης μάσκας

Μια απλή και οικονομική λύση αποτελεί η κατασκευή υφασμάτινης μάσκας στο σπίτι χρησιμοποιώντας κοινά υλικά, όπως:

Α. Βαμβακερό ύφασμα με πυκνή ύφανση (πχ ύφασμα καπιτονέ, βαμβακερά σεντόνια/μαξιλαροθήκες,

βαμβακερές πετσέτες κουζίνας, βαμβακερά T-shirt). Τα 100% βαμβακερά υφάσματα με πυκνή ύφανση σε διπλό στρώμα προσφέρουν πολύ υψηλή προστασία.

Β. Εναλλακτικά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν:

α. διπλό στρώμα βαμβακερού υφάσματος πιο χαλαρής ύφανσης β. διπλό στρώμα λινού υφάσματος

γ. διπλό στρώμα μεταξωτού υφάσματος

Διαδικασία κατασκευής υφασμάτινης μάσκας στο σπίτι

1. Κόβετε δύο ορθογώνια κομμάτια από ύφασμα 25 x 15 cm.

Τα δύο κομμάτια υφάσματος θα ραφτούν μαζί ως να είναι ένα κομμάτι.

2. Διπλώνετε πρώτα τις μεγάλες πλευρές, δημιουργώντας ένα μικρό στρίφωμα περίπου 0,5 cm και γαζώνετε ή ράβετε καλά. Στη συνέχεια, κατά μήκος των μικρών πλευρών, διπλώνετε το διπλό στρώμα του υφάσματος, δημιουργώντας στρίφωμα 1-1,5 cm (για να περάσετε αργότερα το λάστιχο) και γαζώνετε ή ράβετε καλά.

3. Περνάτε σε κάθε μικρή πλευρά της μάσκας, που κατασκευάσατε, από ένα λάστιχο μήκους 15 περίπου cm και δένετε τα λάστιχα σφικτά. Τα λάστιχα αποτελούν τα στηρίγματα της μάσκας στα αυτιά. Αν δεν έχετε διαθέσιμο λάστιχο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κορδόνι, ράβοντάς το στις τέσσερις άκρες της μάσκας και να τα δένετε αντίστοιχα στο πίσω μέρος του κεφαλιού.

4. Γυρίζετε το λάστιχο ώστε να κρύψετε τους κόμπους μέσα στο στρίφωμα. Συρρικνώνετε τις δύο μικρές πλευρές της μάσκας με το λάστιχο. Για καλύτερη σταθεροποίηση μπορείτε να ράψετε το λάστιχο στις τέσσερις άκρες.

Η Ελλάδα του “Μένουμε σπίτι”, από τη Δευτέρα 4 Μαΐου περνά στην εποχή του“Μένουμε ασφαλείς”, όταν τα μέτρα αρχίζουν να χαλαρώνουν σταδιακά, οι Έλληνες πολίτες καλούμαστε να επιδείξουμε συνέπεια και ατομική ευθύνη, κρατώντας αποστάσεις και φορώντας μάσκες σε συγκεκριμένους κλειστούς χώρους. Η Ελλάδα και όλοι οι Έλληνες θα βγούμε δυνατοί από αυτή τη δοκιμασία επιλέγοντας να μείνουμε ασφαλείς.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ