Μόνο λαμπάδα πρόλαβα
Καλά Νέα

Μόνο λαμπάδα πρόλαβα

Ο Δρ. Ιωάννης Σπυρίδων Γούσιας μοιράζεται μέσω του ellines σκέψεις, προβληματισμούς και εικόνες. Μέσα από ένα έντονα προσωπικού χαρακτήρα κείμενο, προσεγγίζει πτυχές της πανδημίας με ματιά που ξεφεύγει από το αυστηρό επιστημονικό χαρακτήρα της ιδιότητάς του χωρίς αίολους συναισθηματισμούς αλλά βαθιά ανθρώπινα. Αυτή είναι και η αξία των όσων καταγράφει.

 

 

Αγαπημένο μου βαφτιστήρι,

Δεν πρόλαβα να σου φέρω τα παπούτσια που ήθελες για το Πάσχα.

Δεν πρόλαβα να σου φέρω τα παιχνίδια που ήθελες για το Πάσχα.

Δεν πρόλαβα να σου φέρω τα βιβλία που ήθελα και που βαριέσαι αφόρητα.

Δεν πρόλαβα να σου φέρω τα σοκολατένια αυγά που έλιωσαν μέσα στη βαλίτσα, γεμίζοντας με σοκολάτα όλα μου τα ρούχα. Επιδημία σοκολάτας.

Δεν πρόλαβα…

Στην αίθουσα αναμονής ενός αεροδρομίου, αποκλεισμένος λόγω πανδημίας και μίας ακυρωμένης πτήσης. Πανδημία ακυρώσεων.

Δεν πρόλαβα…

Η πτήση από Ιταλία ακυρώθηκε γιατί δεν είχε επιβάτες. Οι παππούδες και οι γιαγιάδες που θα ταξίδευαν για να δουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους δεν πρόλαβαν. Πήραν το βάπτισμα του Ιού και φόρεσαν τις κορώνες της βασιλείας Του. Ακυρώθηκε η πτήση από Ισπανία. Ακυρώθηκε και η πτήση από Αγγλία, από Βέλγιο, από Αμερική. Δεν πρόλαβαν.

Δεν πρόλαβα…

Ακυρώθηκαν οι Ολυμπιακοί αγώνες, ακυρώθηκε η λαμπαδηδρομία. Φυσικό ήταν, αφού γίνονται μόνο σε καιρό ειρήνης. Πώς να γίνουν όταν η ανθρωπότητα είναι σε πόλεμο με την συνείδησή της; Σε πόλεμο με τον πλανήτη που μας φιλοξενεί. Α ναι, σε πόλεμο και με έναν Ιό…

Κι όλη αυτή η χαρά και η θετική ενέργεια στα κοινωνικά δίκτυα; Χαμένα πολεμοφόδια; Φτηνά βεγγαλικά; Η φλόγα της Αρχαίας Ολυμπίας δεν πρόλαβε να φτάσει ούτε αυτή. Lockdown στα ιδεώδη. Όχι τώρα, από καιρό πριν. Δεν πρόλαβαν.

Μόνος στην αίθουσα αναμονής περίμενα μία ανακοίνωση, έναν συνταξιδιώτη, ένα τηλέφωνο πως κάποιος με περιμένει στην άλλη άκρη της γραμμής. Πως το βαφτιστήρι μου ανησυχεί για μένα.

Μόνο λαμπάδα πρόλαβα.

 

 

Ποιός άραγε σε περιμένει στην άλλη άκρη της γραμμής του καρδιογράφου, όταν γίνεται ευθεία; Λεωφόρος φωτός ή σκότους; Με τούνελ ή χωρίς; Όλοι αυτοί που φύγαν μόνοι, χωρίς οικογένεια, χωρίς φίλους, χωρίς μία αγκαλιά, χωρίς ένα φιλί, είχαν έστω κάποιον συνταξιδιώτη για την Αχερουσία; Η μόνο τον Ιό που τους στέρησε τον τελευταίο ασπασμό;

«Δεύτε λάβετε μάσκα και αντισηπτικό, ξεχάστε τον οβολό κύριέ μου, μόνο κάρτα… Ένας ένας στη βάρκα του Αχέροντα και δύο μέτρα απόσταση από το βαρκάρη μην κολλήσει… Ο Κέρβερος δεν κολλάει, ηρεμήστε κυρία μου!»

Γιατρός σπούδασα σε καιρό ειρήνης, δεν σπούδασα διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού «μεθαμώνων», ούτε διευθυντής ορχήστρας στο Ρέκβιεμ του Μότσαρτ; Τα εισιτήρια για τον αναπνευστήρα της ΜΕΘ δεν φτάνουν. Τι εννοείτε να ακολουθήσω τα κριτήρια επιλογής; Ποιό Ευαγγέλιο έχει τα SOS; Ακούω καμπάνες; Δεν πρόλαβα να τα μάθω, δεν πρόλαβα.

Ποιά ειδική στολή, ποιά μάσκα, ποιά γάντια; Ποιές ανάγκες θα μου πεις να πρωτοκαλυφθούν, αφού οι πολιτικοί δεν πρόλαβαν, τα κονδύλια για έρευνα δεν πρόλαβαν, οι προμηθευτές δεν πρόλαβαν; Ακούω σάλπιγγες; Κάτι τελευταίους οβολούς για το πρόγραμμα της Αποκάλυψης μόνο πρόλαβαν.

Και πάνω που αρχίζω να βάζω σε μία τάξη τις σκέψεις μου και θυμάμαι τον όρκο μου στον Ιπποκράτη, ένας επιβάτης με θεωρημένο εισιτήριο, ένας Ιταλός παπάς, βάζει οικειοθελώς τον αναπνευστήρα του σε έναν νεαρό πιστό από το ποίμνιό του και φεύγει.

Για τον Οδηγό του… Συντροφιά με τον Οδηγό του…

Αυτός πρόλαβε να πιστέψει και στο Θεό και στον άνθρωπο. Πρόλαβε να μετρήσει όλους τους κόμπους από το ροζάριο. Εγώ πρόλαβα; Κι αν πρόλαβα, σε ποιόν θα εξομολογηθώ εγώ τώρα; Οι εικόνες και οι τύψεις θα προλάβουν να φύγουν, σε μία ζωή;

Η σκέψη και μόνο να παρατήσεις στο έλεος αυτούς που σε φέραν στη ζωή έχει μία ασυνέχεια ηθικής, μία ασυνέχεια ανθρωπιάς, μία εγκεφαλική θρόμβωση. Πώς θα συνεχίσεις μετά; Θα προλάβεις να σώσεις την ψυχή σου; Θα προλάβεις να σώσεις τον πλανήτη; Θα προλάβεις να χαρείς τη ζωή σου σ’αυτόν; Συνεχόμενη ή απλά συνεχιζόμενη;

«Γιατρέ μου, θα προλάβω να εξομολογηθώ;»

Είναι ακόμα ανοιχτές οι εκκλησιές;

Μόνο λαμπάδα πρόλαβα…

 

 

Τι πράγμα; Μετατέθηκε η Αναστάσιμη Παννυχίδα; Τα ύστερα της Aποκάλυψης… Πάλι καλά, ο Υιός πρόλαβε ν’ αναστηθεί.

Κερί δεν πρόλαβα ν’ανάψω. Γι’ αυτούς που φύγαν. Γι’ αυτούς που παραμένουν. Για τους αναποφάσιστους, που προσεύχομαι να δουν ένα φως μες στο σκοτάδι του μυαλού τους. Μεθαμώνας και ο Πρόεδρος…

Ακούει κανείς εκεί πάνω προσευχές;

Φέτος η Εβδομάδα των Παθών θα έχει μεγάλη διάρκεια και θα είναι βιωματική. Ίσως γιατί χάσαμε τους ανθρώπους γύρω μας. Ίσως γιατί ήρθε η ώρα να αναστήσουμε τον άνθρωπο μέσα μας. Θα προλάβω;

Αγαπημένο μου βαφτιστήρι, δεν πρόλαβα να σου μάθω πως δεν θέλω να με κοιτάς στα χέρια όταν με βλέπεις, αλλά στα μάτια, γιατί εκεί κρύβεται η αγάπη μου για σένα. Πως μπροστά στην αξία της αγάπης, ακόμα και τα ακριβότερα ρούχα είναι τσίτια, τα ακριβότερα παιχνίδια τενεκέδες, τα ακριβότερα κοσμήματα απλές χάντρες. Έχει μεγάλο κόστος να αγαπάς, αλλά είναι και μεγάλος θησαυρός να σε αγαπάνε. Δεν προλάβα να σου μάθω πως

δεν έχει αξία το μέγεθος και το σχέδιο της τούρτας, αν δεν έχεις συγγενείς και φίλους να μοιραστείς τα κομμάτια της.

«Θα μου λείψει η συνταγή εκείνης της γιαγιάς, αχ πόσο θα μου λείψει. Εκείνη μας κέρναγε γλυκά, εμείς την κεράσαμε φαρμάκι.»

Αν είχα προλάβει να σου μάθω την αξία της αγάπης, θα χαιρόσουν να με ακούσεις στην άλλη άκρη της γραμμής. Μόνο να με ακούσεις. Αλλά δεν πρόλαβα. Ούτε να σου φέρω τα δώρα σου πρόλαβα. Ούτε εσύ να με καλέσεις στην άλλη άκρη της γραμμής πρόλαβες.

Το μόνο πράγμα που πρόλαβα ήταν να πάρω μία λαμπάδα, τη λαμπάδα σου. Μία λαμπάδα της μίας κορώνας. Λόγω των περιορισμών δεν μπορώ να σου τη φέρω, ούτε μάσκες και αντισηπτικά πρόλαβα.

Μην ανησυχείς όμως, θα την ανάψω εγώ.

Με την ευχή να προλάβω να σου μάθω αυτά που θέλω, αυτά που ξέχασα, να προλάβω να αλλάξω, να προλάβεις, να προλάβουμε, να προλάβουν. Και για να προσευχηθώ κι εγώ για όλους αυτούς που δεν πρόλαβαν…

Ο νονός σου

Ιωάννης Σ. Γούσιας

 

 

Ο Δρ. Ιωάννης Σπυρίδων Γούσιας ειναι πολυβραβευμένος νευροεπιστήμονας, ακαδημαϊκός, ειδικός εμπειρογνώμονας έρευνας και τεχνολογίας, πρωτοπόρος στη μοντελοποίηση και χαρτογράφηση του βρεφικού και παιδικού εγκεφάλου.

Διαβάστε περισσότερα για τον Δρ. Ιωάννη Σπυρίδων Γούσια εδώ.

Δείτε την ομιλία του Δρ. Ιωάννη Σπυρίδων Γούσια στο πρώτο συνέδριο του ellines.com εδώ.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ