Ένας Χριστουγεννιάτικος καρπός
Τα δάση γύρω από τους οικισμούς του ανατολικού Ολύμπου στην Πιερία, (Άγιο Παντελεήμονας, Παλαιοί Πόροι, Πλαταμώνας, Σκοτίνα) κρατούν τους βαριούς και ώριμους καρπούς από τις εντυπωσιακά όμορφες κουμαριές που μαζί με τα δέντρα στολίζουν και τις ημέρες των γιορτών των Ελλήνων.
Την περίοδο των Χριστουγέννων, η κουμαριά φοράει τα γιορτινά της και τα εύγευστα κόκκινα κούμαρα χαρίζουν τα χρώματα της φύσης στη μεγαλύτερη γιορτή του χειμώνα, με τις μικρές σφαίρες σαν χριστουγεννιάτικα στολίδια σε κίτρινο, πορτοκαλί και κόκκινο να δένουν πανέμορφα αρμονικά με το βαθύ πράσινο φόντο που δημιουργεί το χρώμα των φύλλων.
Οι καρποί της μεταμορφώνονται σταδιακά τα τέλη του φθινοπώρου, από άγουρους πρασινοκίτρινους σε ώριμους πορτοκαλοκόκκινους, που μοιάζουν με φράουλες. Η συγκομιδή του άγριου φρούτου γίνεται με μεγάλη επιδεξιότητα, ωστόσο έχει πολλή δυσκολία και κούραση. Οι ντόπιοι ξέρουν να μαζεύουν τους γλυκούς καρπούς και όχι τους λιωμένους -καθώς τότε έχουν δυσάρεστη γεύση αφού έχει αρχίσει η σήψη τους- για να κάνουν το δικό τους αρωματικό παραδοσιακό κουμαρίσιο τσίπουρο.
Πηγή: H φωτογραφία είναι των αδελφών Γιώργου και Μιχάλη Αθ. Πολυχρού κατά την συλλογή των κούμαρων, παραμονή Χριστουγέννων 2019, στην περιοχή της Σκοτίνα Πιερίας στον Ανατολικό Όλυμπο.
Η απόσταξη του αργεί και γίνεται τον Μάιο, ενώ για σχεδόν πέντε μήνες τα κούμαρα ζυμώνονται μέσα στα βαρέλια και οι “παραγωγοί” φροντίζουν με ιδιαίτερο μεράκι να έχουν μια πετυχημένη αλκοολική ζύμωση.
Πηγή: H φωτογραφία είναι των αδελφών Γιώργου και Μιχάλη Αθ. Πολυχρού κατά την συλλογή των κούμαρων παραμονή Χριστουγέννων 2019 στην περιοχή της Σκοτίνα Πιερίας στον Ανατολικό Όλυμπο.
Ακόμα, τα κλαριά της κουμαριάς χρησιμοποιούνται σε χριστουγεννιάτικες φυτοσυνθέσεις ή πωλούνται ως στολίδια για το σπίτι φέροντας στις άκρες τους μικρά μήλα (φιρίκια βαμμένα κόκκινα με λαδομπογιά) κάνοντας πολλούς να νομίζουν ότι έτσι είναι το φυτό. Επίσης, τα κούμαρα γίνονται λικέρ, γλυκό του κουταλιού και εκπληκτική μαρμελάδα.