O Σερραίος δημιουργός καμπάνιας μετρό στο Ηνωμένο Βασίλειο
Καλά Νέα

O Σερραίος δημιουργός καμπάνιας μετρό στο Ηνωμένο Βασίλειο

Τη διαφημιστική καμπάνια της WLM (West London Mission), μιας από τις μεγαλύτερες φιλανθρωπικές οργανώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, στο μετρό του Λονδίνου «τρέχει» ο ελληνικής καταγωγής Παναγιώτης Μπαλαλάς από τη θέση του WLM Communications & Marketing Manager. Η καμπάνια αφορά την κοινωνική ευαισθητοποίηση και αφύπνιση των Λονδρέζων για το μείζων ζήτημα των αστέγων και όσων πλήττονται από την έλλειψη στέγης, τη φτώχεια και κάθε είδους ψυχολογικού τραύματος.

Σύμφωνα με το site της WLM, στο Λονδίνο, παρατηρείται άνοδος της έλλειψης στέγης κατά 18% από το 2018 έως το 2019. «Η έλλειψη στέγης είναι ένα πρόβλημα που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε – έτσι θέλαμε να κάνουμε το πρόβλημα να είναι πιο πραγματικό για τους ανθρώπους…Να τους κάνει να σκέφτονται δύο φορές για να περάσουν από τους αστέγους χωρίς να αναλάβουν δράση.

 

 

Έτσι, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης συνεργασίας μας με την AMV BBDO, πραγματοποιήσαμε την πρώτη μας διαφημιστική εκστρατεία – για να φέρουμε στη ζωή την ανθρώπινη πλευρά της έλλειψης στέγης. Οι «άστεγοι» ως επί το πλείστον καθορίζονται λανθασμένα από την κατάστασή τους. Αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι ο καθένας έχει τα δικά του ξεχωριστά σύνολα δεξιοτήτων, τα πάθη, τις αντιπάθειες και – τελικά – τις προσωπικότητες … Γιατί λοιπόν οι άστεγοι πρέπει να θεωρούνται διαφορετικοί;

Προκειμένου το πρόβλημα να γίνει πιο αληθινό, η ελπίδα μας είναι ότι οι άνθρωποι θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να βοηθήσουν την αποστολή μας να απομακρύνουμε τους άστεγους από το δρόμο και, το σημαντικότερο, σε μόνιμη στέγαση και απασχόληση. Επειδή οι άστεγοι είναι αυτό που είναι, όχι ποιοι είναι».

 

 

Η WLM είναι όχημα αλλαγής για πάνω από 130 χρόνια, με στόχο τη μετασχηματιστική αλλαγή για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν δύσκολες συνθήκες. Προσεγγίζει το ζήτημα χριστιανικά κι επιθυμεί εκτός από την ευαισθητοποίηση να προκαλέσει και την κινητοποίηση του Λονδίνου.

Η καμπάνια #NotWhoTheyAre αυτή τη στιγμή ζωντανεύει στα κοινωνικά της κανάλια (Facebook, Twitter και Instagram) και θα είναι online σε OOH (Out Of Home) στον σταθμό του Marylebone του μετρό τις πρώτες 2 εβδομάδες του Δεκεμβρίου -στον οποίο και διοργανώνει μια Υπηρεσία για Κάλαντα στις 10 Δεκεμβρίου, προκειμένου να ενθαρρύνει τις δωρεές μέσω επιλεγμένων κουτιών δωρεάς.

 

 

Η εταιρεία με τον κ. Μπαλαλά στα ηνία της προσπάθειας αυτής θέλει να παρουσιάσει την ανθρώπινη πλευρά του προβλήματος χρησιμοποιώντας χαρακτηριστικά καθημερινών ανθρώπων στο αφήγημα της καμπάνιας και τις αφίσες προσπαθώντας να απεικονίσει στοιχεία του χαρακτήρα που ενδεχομένως να έχει ο καθένας από εμάς. Το βασικό τους μήνυμα είναι πως οι άστεγοι είναι άνθρωποι με αξίες, ικανότητες, δεξιότητες, πάθη και πάνω απ’ όλα άνθρωποι με προσωπικότητα. «Για αυτό ακριβώς, πιστεύουμε ακράδαντα ότι “Άστεγος είναι τι είσαι, όχι ποιος πραγματικά είσαι”» λέει ο ο Παναγιώτης Μπαλαλάς σε επικοινωνία μας.

Ο ίδιος γεννήθηκε και μεγάλωσε στις Σέρρες, απέκτησε δίπλωμα ψηφιακού μάρκετινγκ, Πιστοποίηση Μελετών Δημοσίων Σχέσεων-Επικοινωνίας-Μάρκετινγκ-Διαφήμισης, πτυχίο Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στα ΜΜΕ & Επικοινωνία, ενώ εργάζεται στη βιομηχανία των μέσων ενημέρωσης από το 1997. Μετακόμισε στο Λονδίνο το 2014 λόγω των μεταπτυχιακών του σπουδών.

 

 

Έχει διοργανώσει ή και συμμετάσχει σε ανάλογες καμπάνιες εταιρικής κοινωνικής ευθύνης με στόχο την ενημέρωση για τον HIV συνεργαζόμενος με μεγάλη εταιρεία προφυλακτικών και την ενημέρωση για τον καρκίνο του μαστού συνεργαζόμενος με μεγάλη εταιρεία καλλυντικών. Την καμπάνια #NotWhoTheyAre, μάλιστα, την επεξεργαζόταν για αρκετό καιρό, αλλά περίμενε το σωστό timing και τους σωστούς συνεργάτες για να την υλοποιήσει.

«Πάντα πίστευα πως έστω και την παραμικρή «επιρροή» κι αν ασκείς μέσα από αυτό που κάνεις, πρέπει να χρησιμοποιείς κάποιο μέρος της για το ευρύτερο καλό στην κοινωνία. Και αυτό συνεχίζω να προσπαθώ να κάνω μέχρι και σήμερα από τη θέση που έχω. Όσο μεγαλώνουν οι ανισότητες γύρω μου τόσο περισσότερο μεγαλώνει η επιθυμία μου να προσπαθώ να κάνω την οποιαδήποτε διαφορά από την πλευρά μου, είτε μεγάλη είτε μικρή» παραδέχεται ο κ. Μπαλαλάς.

Το προσωπικό του μήνυμα με βάση την καμπάνια της WLM είναι πως επιθυμεί οι άνθρωποι που προσπερνούν κάποιον άστεγο στον δρόμο, να σκεφτούν διπλά τη στιγμή που θα τον αγνοήσουν και να αναλογιστούν ότι πίσω από την ιστορία αυτού του ανθρώπου που κοιμάται σε ένα παγκάκι ή μέσα σε ένα χαρτόκουτο, ενδεχομένως να βρουν κοινά στοιχεία με τη δική τους ζωή ή ιστορία.

 

 

Η ανάρτησή του στο Facebook

Πόσο μεγάλη η συγκίνηση όταν καταφέρνεις να κάνεις ακόμα ένα από τα όνειρα σου πραγματικότητα και να το δεις να υλοποιείται.

Από σήμερα και για όλη την εορταστική περίοδο, το μετρό του Λονδίνου (!!!!!) θα φιλοξενήσει την καμπάνια που έχω επιμεληθεί και συντονίσει και την οποία ξεκίνησα να “σχεδιάζω” από τον περασμένο Ιούλιο.

Ο στόχος μου είναι να ευαισθητοποίησω και να ενημερώσω τους κατοίκους του Λονδίνου σχετικά με το σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης στέγης στην πόλη, με τους άστεγους να ξεπερνούν τους 9,000 και να αυξάνονται κάθε μήνα.

Μέσα από την αφήγηση και την περιγραφή χαρακτηριστικών καθημερινών απλών ανθρώπων θέλω να κάνω τον κόσμο που θα δει τις αφίσες να σκεφτεί ότι οι άστεγοι είναι σαν εμένα κι εσένα, σαν όλους μας. Έχουν όνειρα, φιλοδοξίες, ικανότητες, τρωτά σημεία, παρελθόν παρόν και μέλλον. Για αυτό ακριβώς εμπνεύστηκα και το hashtag της καμπάνιας που είναι το #NotWhoTheyAre, επειδή ουσιαστικά “Homeless is WHAT they are, not WHO they are”.

Ευχαριστώ τον οργανισμό του μετρό του Λονδίνου TFL (Transport For London), την διαφημιστική AMV, τον μη κυβερνητικό οργανισμό WLM και όλους όσους ξόδεψαν πολλές δεκάδες ώρες για να βγει στον αερα ένα τέτοιο άρτιο αποτέλεσμα.

 

 

Ο Παναγιώτης Μπαλαλάς εκτός από Communications & Marketing Manager της WLM είναι και εκφωνητής διαφημιστικών κειμένων, καθώς και ραδιοφωνικός παραγωγός, έχοντας συμπληρώσει πάνω από 7.000 ώρες στον «αέρα » μέχρι σήμερα και έχοντας φιλοξενήσει στις εκπομπές του κάποιους από τους πιο σπουδαίους Έλληνες καλλιτέχνες, όπως την Άλκηστη Πρωτοψάλτη, τον Γιάννη Πλούταρχο, την Έλενα Παπαρίζου και την Καίτη Γαρμπή. Ακόμα, είναι μέλος της Βρετανικής Ραδιοφωνικής Ακαδημίας και της Εθνικής Ένωσης Δημοσιογράφων του Ηνωμένου Βασιλείου (NJU).

Ο Παναγιώτης Μπαλαλάς είναι στον αέρα του London Greek Radio 103,3 κάθε Παρασκευή στις 8μμ ώρα Ελλάδας & Κύπρου και 6μμ ώρα Αγγλίας.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ