Ο Γιώργος Μαυροψαρίδης ο καλύτερος μοντέρ της Ευρώπης
Καλά Νέα

Ο Γιώργος Μαυροψαρίδης ο καλύτερος μοντέρ της Ευρώπης

 Το βραβείο Καλύτερου Ευρωπαίου Μοντέρ έχει φέτος ελληνικό όνομα και αυτό δεν είναι άλλο από του Γιώργου Μαυροψαρίδη. Ο Έλληνας μοντέρ που ήταν υποψήφιος για Όσκαρ Καλύτερου Μοντάζ με την «Ευνοούμενη» του Γιώργου Λάνθιμου παίρνει το βραβείο που του αξίζει από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου, όπως έγινε γνωστό μετά τις σημερινές ανακοινώσεις των ευρωπαϊκών βραβείων στις τεχνικές κατηγορίες. Τα εν λόγω βραβεία ανακοινώνονται κάθε χρόνο λίγες εβδομάδες πριν από τα Ευρωπαϊκά Βραβεία που δίνονται το πρώτο Σαββατοκύριακο του Δεκέμβρη. Η ταινία του Γιώργου Λάνθιμου κέρδισε άλλα τρια βραβεία εκτός από αυτό του Γιώργου Μαυροψαρίδη, αναλυτικά: Βραβείο Φωτογραφίας για τον Ρόμπι Ράιαν, το Βραβείο Κοστουμιών για την Σάντι Πάουελ, το Βραβείο Κομμώσεων και Μακιγιάζ για τη Νάντια Στέισι.  

 

 

Ο Γιώργος Μαυροψαρίδης γεννήθηκε το 1954 και είναι απόφοιτος του London Film School. Από τη δεκαετία του ’80 ο Γιώργος Μαυροψαρίδης αποτελεί έναν από τους καλύτερους και πιο γνωστούς μοντέρ στον ελληνικό κινηματογράφο ενώ έχει συνεργαστεί σχεδόν με το σύνολο των Ελλήνων σκηνοθετών, από το Σταύρο Τσιώλη μέχρι το Γιώργο Πανουσόπουλο και από τον Τάσο Μπουλμέτη μέχρι το Νίκο Γραμματικό, αλλά και τη νεότερη γενιά, την Αθηνά Τσαγγάρη, το Μιχάλη Κωνσταντάτο, τη Σοφία Εξάρχου κ.ά.

 

Στην Ελλάδα έχει βραβευθεί για το μοντάζ των ταινιών μικρού μήκους «Κοινό-Στόχος» (Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1988) και «Half-Board Heaven» (Ionian Digital Film Festival 2013) καθώς και για τις μεγάλου μήκους «Σκιάχτρα» (Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1984) και «Πολίτικη Κουζίνα» (Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και Κρατικό βραβείο Μοντάζ 2003). Επίσης έχει βραβευθεί με το βραβείο Μοντάζ της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τις ταινίες «Κυνόδοντας» (2009) και «Ο Εχθρός μου» (2013). Όλες οι ταινίες τις οποίες έχει υπογράψει ως μοντέρ έχουν σημαντικές διακρίσεις και συμμετοχές στα μεγαλύτερα Διεθνή Φεστιβάλ (Βενετίας, Καννών): «Μ’ Αγαπάς», «Hardcore», «Κινέττα», «Κυνόδοντας» και «Άλπεις».  Η τελετή απονομής των Ευρωπαϊκών Βραβείων Κινηματογράφου θα πραγματοποιηθεί στις 7 Δεκεμβρίου στο Βερολίνο, με την «Η Ευνοούμενη» να είναι υποψήφια σε άλλες τρεις μεγάλες κατηγορίες: Καλύτερη Ευρωπαϊκή Ταινία, Καλύτερη Ευρωπαία Ηθοποιός για την Ολίβια Κόλμαν και Καλύτερη Ευρωπαϊκή Κωμωδία.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ