Έλληνας ο «Γιατρός της Χρονιάς» για το 2019
Ο Θεσσαλονικιός στοματικός και γναθοπροσωπικός χειρουργός, Σταύρος Τομπρής, βραβεύτηκε στις ΗΠΑ από το Vascular Birthmarks Foundation ως ο «Γιατρός της Χρονιάς» για το 2019. Ειδικότητά του είναι η θεραπεία σπάνιων ασθενειών, όπως μεταξύ άλλων οι αγγειακές δυσπλασίες που αντιμετωπίζει το 1% του πληθυσμού διεθνώς, αλλά και επίκτητες δυσμορφίες του προσώπου.
Η διάκριση αυτή αποτελεί αναγνώριση της μακρόχρονης εξαιρετικής συμβολής του κ. Τομπρή στη διάγνωση και θεραπεία ασθενών με αγγειακές δυσπλασίες, ενώ αυτή είναι η πρώτη φορά στην 25ετή ιστορία του Αμερικανικού Ιδρύματος που το συγκεκριμένο βραβείο απονέμεται σε γιατρό που δραστηριοποιείται επιστημονικά εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών. Το όνομα του Έλληνα, γιατρού, λοιπόν, βρίσκεται ανάμεσα σε κορυφαίους επιστήμονες αποδέκτες της ίδιας διάκρισης, που υπηρετούν σε κλινικές του Harvard, του John Hopkins, του Lenox Hill Hospital κ.ά.
«Την ημέρα της βράβευσης» είπε ο Σταύρος Τομπρής, στο ethnos.gr «άκουσα στην Καλιφόρνια πολλές φορές τη λέξη “Ελλάδα” από τους διοργανωτές. Αυτό μου φτάνει. Γιατί πέρα από την όποια επιστημονική μου αναγνώριση, προβάλλεται κυρίως η πατρίδα μας και αποδεικνύεται ότι μπορούμε να προσφέρουμε ισάξιες και μερικές φορές καλύτερες ιατρικές υπηρεσίες από διεθνούς φήμης κλινικές του εξωτερικού».
Κάθε χρόνο, πολλοί ασθενείς από το εξωτερικό επικοινωνούν μαζί του για να ζητήσουν βοήθεια στη διάγνωση και τη θεραπεία. Αρκετοί από αυτούς θα έρθουν τελικά στην Αθήνα για να βρουν λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν. «Κάθε περιστατικό είναι ξεχωριστό, έχει την ιδιομορφία του αλλά και τη δυσκολία του. Τις περισσότερες φορές απαιτούνται πολύωρες επεμβάσεις για να αποκατασταθεί το πρόβλημα», πρόσθεσε.
Μία από αυτές τις επεμβάσεις, έγινε πριν τρία χρόνια σε έναν 18χρονο Ελβετό που εμφάνιζε εκ γενετής μια εκτεταμένη λεμφική δυσπλασία στο πρόσωπο και στον τράχηλο. Ήταν πολλαπλώς χειρουργημένος χωρίς ιδιαίτερο αποτέλεσμα, ενώ είχε κάνει και υπερατλαντικό ταξίδι για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Ωστόσο, τρεις μέρες μετά την τελευταία επέμβαση υποτροπίασε.
Ο νεαρός ασθενής δεν μπορούσε να μιλήσει, να σιτιστεί, ενώ το σαγόνι του ήταν τρεις φορές μεγαλύτερο σε μέγεθος από το κανονικό. Ο 18χρονος αποφάσισε να έρθει στην Ελλάδα και ζήτησε τη βοήθειά του κ. Τομπρή. Χρειάστηκαν 27 ώρες επέμβασης, χειρουργώντας σε ένα ιδιαίτερα αιμορραγικό πεδίο, προκείμενου ο Θεσσαλονικιός γιατρός να αλλάξει τον σκελετό του προσώπου, χρησιμοποιώντας κόκαλα από τα πόδια, δίνοντας λύση στο πρόβλημα του ασθενή.
«Το μυστικό είναι στη συγκεκριμένη εκπαίδευση και στην απόλυτη εξειδίκευση» όπως ανέφερε και συμπλήρωσε: «Η εξειδικευμένη χειρουργική του προσώπου μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικό πεδίο προβολής της χώρας μας, αρκεί το κοινό να γνωρίζει το ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο των υπηρεσιών που οι χειρουργοί μας είναι σε θέση να προσφέρουν».
Ο βραβευμένος Έλληνας γιατρός σπούδασε Ιατρική στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και Οδοντιατρική στο ΑΠΘ. Είναι, επίσης, απόφοιτος της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ). Από το 1997 έως το 2001, ολοκλήρωσε την ειδικότητά του στο πανεπιστήμιο TUFTS της Βοστώνης στις ΗΠΑ, ενώ ταυτόχρονα από το 1998 έως το 2001, ήταν χειρουργικός σύμβουλος στην κλινική των Αγγειακών Δυσπλασιών στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Harvard (Διευθυντής – Καθηγητής ο Dr. Martin C. Mihm). Με τον καθηγητή Dr. Milton Waner εκπαιδεύτηκε το 2002 στο Νοσοκομείο Παίδων του Αρκάνσας, στο αντικείμενο των αιμαγγειωμάτων και των αγγειακών δυσπλασιών.
Η ειδικότητά του εκτείνεται στα αιμαγγειώματα και αγγειακές δυσπλασίες, τις δυσμορφίες του προσώπου, τις παθήσεις που εφαρμόζεται η ρομποτική χειρουργική κεφαλής και τραχήλου, τις καταστάσεις που χρήζουν επανορθωτικής χειρουργικής του προσώπου, το γναθοπροσωπικό τραύμα, την ογκολογία κεφαλής και τραχήλου, τις παθήσεις της στοματικής κοιλότητας, τις τραχηλοπροσωπικές λοιμώξεις, τις παθήσεις της κροταφογναθικής άρθρωσης, τις παθήσεις των σιελογόνων αδένων και την υπνική άπνοια.
Στα επόμενα βήματα του είναι η εξάπλωση των κέντρων αγγειακών δυσπλασιών διεθνώς (άλλες ευρωπαϊκές χώρες, Κίνα κ.ά.) που θα προσφέρουν με ασφάλεια, υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες στη χειρουργική των αγγειακών δυσπλασιών. Έχει ήδη προσκληθεί, μεταξύ άλλων, ως Πρόεδρος μεγάλου συνεδρίου αγγειακών δυσπλασιών στην πόλη Zhengzhou της Κίνας τον ερχόμενο Δεκέμβριο.