Ο πρώτος ‘Ελληνας Αντιπρόεδρος της Κομισιόν
Καλά Νέα

Ο πρώτος ‘Ελληνας Αντιπρόεδρος της Κομισιόν

Τη θέση αντιπροέδρου στη νέα σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέλαβε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, όπως ανακοίνωσε και επίσημα το μεσημέρι της Τρίτης, η νέα επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς θα είναι υπεύθυνος τόσο για τη μεταναστευτική πολιτική, συμπεριλαμβανομένης της εξειδικευμένης μετανάστευσης για την ενδυνάμωση της Ευρώπης και την πολιτική ασύλου για τους πρόσφυγες, όσο και την προστασία των συνόρων. Η πρόεδρος της Επιτροπής, δήλωσε: «H «επιτυχής» διαχείριση της μετανάστευσης, συνδέεται με την ανάπτυξη μιας «αλυσίδας δράσεων», ενώ ξεκαθάρισε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να παράσχει προστασία σε όσους πρόσφυγες την χρειάζονται, ενώ παράλληλα θα πρέπει να εφαρμόσει τις «επιστροφές» των παράτυπων μεταναστών».

Για να αναλάβουν τα καθήκοντά τους όλοι οι επίτροποι θα πρέπει να λάβουν την έγκριση των αρμόδιων επιτροπών του Ευρωκοινοβουλίου. Οι ακροάσεις θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα, προκειμένου να αναλάβουν καθήκοντα την 1η Νοεμβρίου.

 

 

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον ορισμό του στη θέση του αντιπροέδρου της Κομισιόν, αρμόδιου για την προστασία του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter: «Είμαι ενθουσιασμένος για το διορισμό μου ως αντιπροέδρου για την Προστασία του τρόπου ζωής μας καλύπτοντας μετανάστευση, ασφάλεια, απασχόληση και παιδεία. Είμαι έτοιμος να ξεκινήσω δουλειά και ανυπομονώ να συζητήσω με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το πώς μπορούμε να μεταφράσουμε τις πολιτικές μας προτεραιότητες σε πραγματικά αποτελέσματα για τους Ευρωπαίους».

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1962 και σπούδασε Νομικά στο ΑΠΘ, Δημόσια Διοίκηση και Πολιτική στο London School of Economics και Κοινοτική Διοίκηση στο Κολέγιο της Ευρώπης στη Bruges με υποτροφία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας. Παράλληλα υπήρξε ερευνητικός υπότροφος Robert Schuman στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το 1989, συμμετέχει στις εξετάσεις για υπαλλήλους της ΕΕ, πετυχαίνοντας και άρχισε να εργάζεται στην Γενική Διεύθυνση Μεταφορών και ακολούθως στο Γραφείο της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα. 

Από το 1999 έως το 2004, διετέλεσε Αναπληρωτής Επικεφαλής στο γραφείο της αντιπροέδρου της Λογιόλα Ντε Παλάθιο, αρμόδιος για θέματα Μεταφορών, Ενέργειας και Σχέσεων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Από το 2004 έως το 2007 και Επικεφαλής του γραφείου του Ευρωπαίου Επιτρόπου της Κύπρου Μάρκου Κυπριανού (2004-2007).

Συνέχισε τις σπουδές του, λαμβάνοντας Δίπλωμα Ειδικών Ευρωπαϊκών Σπουδών, στην Ευρωπαϊκή Δημόσια Διοίκηση, από το Κολλέγιο της Ευρώπης, το 1986. Τέλος, το 1987, έλαβε Μεταπτυχιακό Τίτλο στη Δημόσια Διοίκηση και Πολιτική, από τη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου (London School of Economics). Τον Οκτώβριο του 2011, αποφοίτησε από το Πρόγραμμα «High Potential Leadership», της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

 

Έγινε ευρωβουλευτής το 2007, παίρνωντας τη θέση του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έφυγε από την Ευρωβουλή προκειμένου να επιστρέψει στην κεντρική πολιτική σκηνή. Το 2009 ο Κώστας Καραμανλής δεν τον τοποθέτησε εκ νέου στο ευρωψηφοδέλτιο.

Το 2010, διορίστηκε αναπληρωτής διευθυντής του Γραφείου Συμβούλων Ευρωπαϊκής Πολιτικής από τον τότε πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Τον Απρίλιο του 2013, ανέλαβε Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το 2013 και το 2014 επέστρεψε στην Αθήνα, όπου ανέλαβε συντονιστής, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όλων των ομάδων που παρείχαν τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα.

Από τον Νοέμβριο του 2014 ανέλαβε καθήκοντα Επικεφαλής Εκπροσώπου Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά από πρόταση του Προέδρου της Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Από τις 16 Δεκεμβρίου 2015, ανέλαβε Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ