Ελληνικό αμφιθέατρο «στέκεται» απέναντι από το Άγαλμα της Ελευθερίας
Καλά Νέα

Ελληνικό αμφιθέατρο «στέκεται» απέναντι από το Άγαλμα της Ελευθερίας

Ένα ξύλινο γλυπτό κοσμεί την απέναντι όχθη από το Άγαλμα της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη. Το έργο αυτό ανήκει στον ‘Ελληνα καλλιτέχνη Κωστή Βελώνη και απεικονίζει ένα αμφιθέατρο συμβολίζοντας τη μορφή που είχε στην Αρχαία Ελλάδα. 

Το μεγάλης κλίμακας γλυπτό έργο «Life Without Tragedy» υλοποιήθηκε με την βοήθεια του αρχιτέκτονα Christian Kotzamanis. Δημιουργήθηκε για το Onassis Festival 2019 στη Νέα Υόρκη και  ουσιαστικά φέρει δύο βασικές έννοιες όπου κληροδότησε η Ελλάδα στον υπόλοιπο κόσμο, τη Δημοκρατία και το θέατρο. 

Το έργο αποτελείται από τρία ξύλινα γλυπτά που θυμίζουν αρχαιοελληνικό αμφιθέατρο, ένα μέρος που αποτελούσε κοινωνικό θεσμό και τόπο δημοσίου πολιτικού διαλόγου πέρα από χώρο τέχνης.

 

 

Στην Αθηναϊκή δημοκρατία οι θεατρικές παραστάσεις αποτελούσαν βασικό θεσμό, ήταν σημείο συνάντησης των πολιτών και χώρος έκφρασης των πολιτών. Το δημοκρατικό πολίτευμα συνετέλεσε στο «άνοιγμα» του θεάτρου κάνοντας το πιο ανθρωποκεντρικό και λιγότερο «ενοχικό». Εντός του θεάτρου οι Αθηναίοι συμμετείχαν στον διάλογο εκφράζοντας τις ιδέες και τα πιστεύω τους. 

Το “Life Without Tragedy” επισφραγίζει με έμπρακτο τρόπο το παράδειγμα της εξέλιξης του Onassis USA σε έναν σημαντικό Οργανισμό που επενδύει και προάγει τον πολιτισμό, τις τέχνες και τις ιδέες που προβληματίζουν και συμβάλλουν ουσιαστικά σε επίκαιρες εθνικές και μη συζητήσεις.

 

 

Η περιοχή που εκτίθεται το έργο του καλλιτέχνη λέγεται Governors Island, εκεί βρίσκει χώρο κάθε είδους Τέχνης σε δημόσια θέα δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να θαυμάσουν δημιουργίες από καλλιτέχνες διάσημους και μη. 

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που φιλοξενούμε το έργο του Κωστή Βελώνη στο Picnic Point του νησιού, έναν χώρο στενά συνδεδεμένο με τα εμβληματικά σύμβολα της δημοκρατίας και του πολιτικού λόγου στο Λιμάνι της Νέας Υόρκης» επισήμανε η Meredith Johnson, Αντιπρόεδρος Τεχνών και Πολιτισμού στο Trust for Governors Island. «Χάρη στη γενναιοδωρία του Onassis USA, οι εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες του νησιού θα έχουν την ευκαιρία να συνδεθούν με το έργο και με τις σημαντικές συζητήσεις που πυροδότησε το Onassis Festival 2019: Democracy is Coming» . 

Το έργο θα εκτίθεται καθημερινά στη διάρκεια της σεζόν του 2019 στο Picnic Point, που βρίσκεται στο νότιο άκρο του νησιού. Το Governors Island είναι καθημερινά ανοιχτό, έως τις 31 Οκτωβρίου. 

 

 

Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη

Ο Κωστής Βελώνης (γενν. 1968) είναι ένας καλλιτέχνης γνωστός για την εξερεύνηση της δυστοπίας ανυλοποίητων μοντερνιστικών και αβανγκάρντ έργων. Τα γλυπτά και ζωγραφικά του έργα, καθώς και οι μεγάλης κλίμακας εγκαταστάσεις του χαρακτηρίζονται καλύτερα ως χειροτεχνικές συνθέσεις που κατασκευάζουν αλληγορίες από τις περίπλοκες σχέσεις ιστορίας, τάξης, ταυτότητας και τις συγκρούσεις της ανθρώπινης ψυχής. Ο Βελώνης είναι κάτοχος μεταπτυχιακού (MRes) στις Ανθρωπιστικές και Πολιτισμικές Σπουδές από το London Consortium (Birkbeck College, ICA, AA, Tate). Σπούδασε Πλαστικές/Αισθητικές Τέχνες στο Université Paris 8 (D.E.A) και πήρε το διδακτορικό του από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

 

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ