110 χρόνια ενεργής δράσης και αλληλεγγύης
Το έργο Ελλήνων Προσκόπων στη χώρα μας μετρά σχεδόν 110 χρόνια, ξεκινώντας από τον Λόρδο Μπέηντεν Πάουελ, το 1907, στην Αγγλία με μια μικρή ομάδα αγοριών, φτάνει στο σήμερα με 30 εκατομμύρια μέλη σε 217 χώρες. Στην Ελλάδα έκανε την εμφάνιση του δύο χρόνια αργότερα από τον Αθανάσιο Λευκαδίτη, γυμναστή και Αρχηγό της Ελληνικής αθλητικής ομάδας. Αφορμή στάθηκε το ταξίδι του στο Λονδίνο στους 4ους Ολυμπιακούς Αγώνες, εκεί είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει μια επίδειξη του προγράμματος των Προσκόπων, που του τράβηξε την προσοχή.
Ο ενθουσιασμός του εξαιτίας αυτής της παρουσίασης, σε συνδυασμό με μια τυχαία συνάντηση που είχε με Άγγλο πρόσκοπο, ήταν αρκετά ώστε να «κολλήσει το μικρόβιο» του προσκοπισμού και να διαβάσει τα βιβλία που είχε εκδώσει ο Μπέηντεν Πάουελ (ιδρυτής των προσκόπων). Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, ξεκίνησε να εργάζεται ως γυμναστής στα εκπαιδευτήρια Δημήτρη Μακρή, εκεί ακριβώς που δημιούργησε τον πρώτο πυρήνα προσκόπων στην Ελλάδα.
Αθανάσιος Λευκαδίτης, Ιδρυτής Ελλήνων Προσκόπων
Το Νοέμβριο του 1910, το όνειρο του έγινε πραγματικότητα, εισήγαγε επίσημα τον προσκοπισμό στη χώρα προκαλώντας την περιέργεια και τα σχόλια των Αθηναίων, λόγω της στολής και του σακιδίου στην πλάτη.
Το 1912, πραγματοποιείται η πρώτη μεγάλη δενδροφύτευση στην Αθήνα, κάτι που έκτοτε αυτό συμβαίνει κάθε χρόνο έως και σήμερα. Δύο χρόνια αργότερα ο Αθανάσιος Λευκαδίτης οργάνωσε την πρώτη μεγάλη επίδειξη Προσκόπων στην πρωτεύουσα, όπου συμμετείχαν 850 νέοι και παιδιά.
Στα χρόνια που ακολούθησαν, παρόλο που υπήρξαν αντικειμενικές δυσκολίες λόγω των πολέμων και της κατοχής, οι Έλληνες Πρόσκοποι στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και με κρυφές συναντήσεις την εποχή του πολέμου και με οργάνωση προσπάθησαν να βοηθήσουν με όποιον τρόπο μπορούσαν κάθε Έλληνα που βρισκόταν σε ανάγκη.
Λίγο αργότερα, στην ανέγερση της Ελλάδας, οι Έλληνες Πρόσκοποι ήταν και πάλι εκεί δηλώνοντας την παρουσία τους, βοηθώντας τους νέους και μεγαλώνοντας γενιές και γενιές Ελλήνων -και μη.
Ο πυρήνας τους σήμερα αριθμεί πάνω από 25.000 άτομα, εκ των οποίων οι 8.000 είναι ενήλικες εθελοντές, με βασικό στόχο τη σωστή διαπαιδαγώγηση των παιδιών και των εφήβων, χωρίς διακρίσεις σε χρώμα, φύλο ή θρησκεία. Το Σ.Ε.Π. σήμερα λειτουργεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ενώ συμμετέχει και στον Παγκόσμιο Οργανισμό της Προσκοπικής Κίνησης.
Η Προσκοπική Κίνηση στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, όπως μας αναφέρει η κ. Μπενά (υπεύθυνη επικοινωνίας του Σ.Ε.Π.), έχει καθοριστικό ρόλο στην ευαισθητοποίηση του ενήλικου και ανήλικου κοινού αλλά και στην αναγνώριση εκ μέρους του της απίστευτης δυναμικής του εθελοντισμού και της ανάδειξης της πολύτιμης συμβολής του στην οικοδόμηση κοινωνιών που βασίζονται στην εμπιστοσύνη, την αμοιβαιότητα, την αλληλεγγύη και την αποδοχή.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι Πρόσκοποι στο πλαίσιο αυτό εφαρμόζουν έμπρακτα τους 17 στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε., μέσα από τα προγράμματά τους, ευαισθητοποιώντας παιδιά, εφήβους και νέους.
Μέσω των οργανωμένων προγραμμάτων τους, βοηθούν στη διαμόρφωση ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων βασισμένοι στις ικανότητες του κάθε παιδιού ξεχωριστά. Η Προσκοπική Κίνηση είναι μια εθελοντική κίνηση ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε κοινωνικά ζητήματα, όπως η μετανάστευση, η φτώχεια, η προστασία του περιβάλλοντος αλλά και ο σεβασμός απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα.
«Οι Πρόσκοποι ήταν για μένα μια ευκαιρία να γνωρίσω μέρη της πατρίδας μας που δεν θα μπορούσα διαφορετικά να επισκεφτώ, από κορυφές βουνών μέχρι ξεχασμένα στον χρόνο μονοπάτια στη φύση, από χωριά χτισμένα σε βράχους, κρυμμένα σε φαράγγια μέχρι ακριτικές περιοχές με λιγοστούς κατοίκους, όπου ήμασταν τα πρώτα παιδιά που έβλεπαν μετά από πολλά χρόνια» μας περιγράφει ο κ. Χριστόφορος Μητρομάρας, Γενικός Έφορος Ελλήνων Προσκόπων.
Χριστόφορος Μητρομάρας – Γενικός Έφορος Ελλήνων Προσκόπων
Η δράση των προσκόπων προσφέρει τόσο στην κοινωνία, στα παιδιά και στο περιβάλλον, καθώς η ομάδα διακρίνεται για την αγάπη της προς τη φύση, για τον σεβασμό στο περιβάλλον, αλλά και τις πολυάριθμες δράσεις της. Δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά -και όχι μόνο- να έρθουν σε επαφή με δεκάδες αθλητικές δραστηριότητες, να αγαπήσουν τη φύση, να αναπτύξουν το αίσθημα της αλληλεγγύης, αλλά και να δημιουργήσουν δεσμούς φιλίας.
Το κατώτερο όριο ηλικίας για την ένταξη του παιδιού στην ομάδα των προσκόπων είναι τα εφτά έτη, αλλά η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει ιδανική ηλικία στη συμμετοχή αφού ακόμα κι ένας ενήλικας θα μπορούσε να πάρει μέρος στις δράσεις -κύριο γεγονός που κάνει τόσο συναρπαστικό τον προσκοπισμό. «Όποιος επιθυμεί μπορεί να ασχολείται ως τα βαθιά του γεράματα» μας λέει η υπεύθυνη επικοινωνίας, Μαρία Μπενά.
Οι Έλληνες Πρόσκοποι με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος έκαναν και κάνουν δράσεις ώστε να υπενθυμίζουν την ανάγκη για προστασία της βιοποικιλότητας του πλανήτη, των πηγών ενέργειας αλλά και των φυσικών πόρων. Το ειδικό θέμα του φετινού εορτασμού ήταν η «Ατμοσφαιρική Ρύπανση», μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας.
Στο πλαίσιο στρατηγικών συνεργασιών, οι πρόσκοποι θα προμηθευτούν, για τις δικές τους μετακινήσεις, δέκα ηλεκτρικά πατίνια, τα οποία θα μοιραστούν συμβολικά σε ολόκληρη την Ελλάδα, βάζοντας ένα ακόμα λιθαράκι στην καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Το 2020, με τη συμπλήρωση 110 χρόνων παρουσίας στην Ελλάδα, όπως μας αναφέρει ο κ. Μητρομάρας, η ομάδα υλοποιεί ένα πλούσιο πρόγραμμα εορτασμού, με έκθεση για την ιστορική πορεία και την προσφορά του Προσκοπισμού στην Ελληνική κοινωνία αλλά και δράσεις σε διάφορα μέρη της χώρας.
Η συνάντηση αυτή θα ολοκληρωθεί με το 5ο Πανελλήνιο Προσκοπικό Τζάμπορη, με συμμετοχή που αναμένεται να ξεπεράσει τους 4000 εφήβους από όλη την Ελλάδα.
Αρκετοί είναι οι γονείς στο σήμερα που ψάχνουν δραστηριότητες για τα παιδιά τους έξω από τα στενά όρια των πολυκατοικιών, για αυτό η προσκοπική κίνηση προσφέρει πάνω από 200 διαφορετικές δραστηριότητες στους νέους, (ιστιοπλοΐα, ποδηλασία, αναρρίχηση, πεζοπορία, πτήσεις με αλεξίπτωτο, canyoning κ.α.) φέρνοντας τους πιο κοντά στη φύση.
Όλες, μάλιστα οι δραστηριότητες των Προσκόπων αντανακλούν την αγάπη και τον σεβασμό προς το περιβάλλον και αυτό γιατί υπάρχει μια πραγματική φιλοσοφία πίσω από κάθε τους κίνηση. «Ήταν ευκαιρία και καλή τύχη για να δημιουργήσω δυνατές φιλίες, που με ακολουθούν έως και σήμερα στη ζωή μου, αλλά και ένα εξαιρετικό πεδίο να ανακαλύψω κλίσεις και δυνατότητες, να καλλιεργήσω ικανότητες και να αποκτήσω χρήσιμα εφόδια για τη ζωή μου» μας περιγράφει ο κ. Μητρομάρας.
Το σίγουρο όμως είναι πως ο κόσμος χρειάζεται αλληλεγγύη και ανθρώπους με κοινωνική ευαισθησία, ώστε να πάει παρακάτω, κρατώντας την ανθρωπιά από το ένα χέρι και την ευθύνη εαυτού από το άλλο. Οι Έλληνες Πρόσκοποι έχουν τον τρόπο να σταθούν και να δώσουν μαθήματα ζωής -άλλωστε αυτό το μαρτυρούν τα 110 χρόνια πραγματικής παρουσίας και προσφοράς τους.