Ο πρώτος Έλληνας σκηνοθέτης που βραβεύτηκε με «Χρυσό Φοίνικα» για ταινία μικρού μήκους
Καλά Νέα

Ο πρώτος Έλληνας σκηνοθέτης που βραβεύτηκε με «Χρυσό Φοίνικα» για ταινία μικρού μήκους

Για την καλύτερη ταινία μικρού μήκους στο 72ο Φεστιβαλών Καννών, βραβεύτηκε ο Έλληνας σκηνοθέτης Βασίλης Κεκάτος, ο οποίος έλαβε τον Χρυσό Φοίνικα για την τέταρτη δημιουργία του, «Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό κι Εμάς», που απέσπασε και το βραβείο Queer Palm καλύτερης ταινίας μικρού μήκους.

Ανάμεσα σε 4.240 συμμετοχές από όλο τον κόσμο και 11 ταινίες που διαγωνίστηκαν για το πολυπόθητο βραβείο, η ελληνική παραγωγή ξεχώρισε με διαφορά και διακρίθηκε πρώτη στις δύο κατηγορίες.

 

 

Ο Βασίλης Κεκάτος και οι συνεργάτες του περιγράφουν το σενάριο ως τη συνάντηση δύο αγνώστων μεταξύ τους νεαρών ανδρών (Νικολάκης Ζεγκίνογλου, Ιώκο- Ιωάννης Κοτίδης), που συναντιούνται κάποιο βράδυ, σε ένα ξεχασμένο βενζινάδικο της παλαιάς εθνικής οδού. Ο ένας έχει σταματήσει για να γεμίσει το ντεπόζιτο της μηχανής του, ενώ ο άλλος έχει ξεμείνει εκεί και, για να γυρίσει στην Αθήνα, του λείπουν 22,50 ευρώ. «Όσο ακριβώς κοστίζει η απόσταση που τους χωρίζει από τον ουρανό».

 

 

Αφορμή για την ταινία, σύμφωνα με τον ταλαντούχο σκηνοθέτη, ήταν μια πρόσκληση της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών για τη δημιουργία φιλμ με queer θεματική, προκειμένου να παρουσιαστούν στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Στην πορεία, κατάλαβε πως χρειαζόταν περισσότερο χρόνο για την ολοκλήρωσή της δικής του και έτσι αντί για τη Θεσσαλονίκη, η ταινία κατέληξε στις Κάννες.

 

 

Η αρχική ιδέα της «Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό κι Εμάς» προέκυψε κατά τη διάρκεια ενός roadtrip που έκανε ο σκηνοθετής στην Αμερική, για μία προηγούμενη ταινία του. Η απεραντοσύνη των εθνικών οδών που είδε εκεί, όπως σχολίασε, με τα βενζινάδικα στη μέση του πουθενά, τον ενέπνευσε. Του έβγαλε μια αίσθηση σχεδόν μεταφυσική, την οποία έχει προσπαθήσει να περάσει και στην ταινία, με όχημα την ιστορία αγάπης που γεννιέται ανάμεσα σε δύο ανθρώπους.

Ο Βασίλης Κεκάτος παρέλαβε το βραβείο φανερά συγκινημένος, λέγοντας «Μου κάνετε πλάκα ε;» και έκλεισε τον λόγο του με ένα «ευχαριστώ πολύ» στα ελληνικά.

 

 

Ο 27χρονος Έλληνας σκηνοθέτης, με καταγωγή από την Κεφαλλονιά, σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου στη σχολή καλών τεχνών του Πανεπιστημίου Brunel στο Λονδίνο, από όπου αποφοίτησε με άριστα. Ξεκίνησε να αποσπά τα βλέμματα τού καλλιτεχνικού χώρου με τον «Ανάδρομο» και το Φεστιβάλ Δράμας, ενώ η πορεία του συνεχίστηκε με το «Zero Star Hotel», που είχε διακριθεί μέσα στις 15 καλύτερες από όλο τον κόσμο, στον διαγωνισμό Sundance Ignite.

Διεθνώς αναγνωρίστηκε με την ταινία του «Η σιγή των ψαριών όταν πεθαίνουν», η οποία βραβεύτηκε διπλά στο Φεστιβάλ της Δράμας (καλύτερη ταινία νοτιοανατολικής Ευρώπης, ειδικό βραβείο επιτροπής) και στις Νύχτες Πρεμιέρας (ανδρικής ερμηνείας για τον Ανδρέα Κωνσταντίνου, β’ καλύτερη ταινία).

 

 

Μετά την επιτυχημένη πορεία της ταινίας του «Η σιγή των ψαριών όταν πεθαίνουν» που συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ του Λοκάρνο και του Σάντανς, ο Βασίλης Κεκάτος έφτασε στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ των Καννών, όπου αναδείχθηκε ο μεγάλος νικητής της κατηγορίας.

Ακόμα, είναι ο ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Seanema Open Air Film Festival, του καλοκαιρινού φεστιβάλ της Κεφαλλονιάς που μετατρέπει όμορφα παραθαλάσσια σημεία σε θερινά σινεμά, και έχει δηλώσει ότι έχει επηρεαστεί θεματικά από τον Καμύ και τον Κάφκα, επειδή αγαπά το παράλογο και αυτό αντικατοπτρίζεται στις ταινίες του.

 

Φέτος ο νεαρός και πολλά υποσχόμενος σκηνοθέτης, ανέλαβε να δημιουργήσει τέσσερα σποτ για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της  Θεσσαλονίκης που γιορτάζει τα 60 χρόνια του. Θέλοντας να ευχηθεί «χρόνια πολλά» στη διοργάνωση, ο Βασίλης Κεκάτος δημιούργησε τέσσερα τρυφερά, κινηματογραφικά και συγκινητικά βίντεο, σε παραγωγή Ελένης Κοσσυφίδου, και σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση.

«Σκεπτόμενος πως όταν γιορτάζει ένα φεστιβάλ γιορτάζει και η πόλη του, ο μόνος τρόπος που μπόρεσα να προσεγγίσω την πόλη της Θεσσαλονίκης ήταν η ευαισθησία» σημειώνει ο σκηνοθέτης για τα σποτ, στα οποία όλοι οι πρωταγωνιστές του εύχονται και δέχονται χρόνια πολλά.   Και συνεχίζει: «Αναγνωρίζω τη Θεσσαλονίκη σε πολλά ακόμη πρόσωπα και σώματα, κάθε φορά όμως αυτό που θα επέλεγα να κάνω θα ήταν να την κοιτάξω με ζεστασιά και να της ευχηθώ χρόνια πολλά μέσα από όλους αυτούς τους χαρακτήρες και τις φωνές που το σινεμά μου δίνει τη δυνατότητα να κατοικήσω, έστω και για μερικές στιγμές».

 

Τα 4 σποτ του 60ού Φεστιβάλ:

 

«Τούρτα»

 

«Koχύλι»

 

«Τηλεφωνικός Θάλαμος»

 

«Βιολέττα»

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ