Πέντε ελληνικές παραλίες στις καλύτερες της Ευρώπης
Καλά Νέα

Πέντε ελληνικές παραλίες στις καλύτερες της Ευρώπης

Η ομορφιά των ελληνικών παραλιών δε σταματά να γοητεύει και εντυπωσιάζει τους ξένους επισκέπτες που τις εξυμνούν και τις ψηφίζουν στις καλύτερες τους κόσμου. Αυτή τη φορά, οι ταξιδιωτικοί συντάκτες της βρετανικής εφημερίδας Guardian δημιούργησαν μία λίστα των 40 καλύτερων παραλιών της Ευρώπης.

Ανάμεσα σε παραδείσους από τον Ατλαντικό μέχρι το Αιγαίο και από τη Μεγάλη Βρετανία μέχρι την Τουρκία, πέντε ελληνικές παραλίες ξεχώρισαν και συμπεριλήφθηκαν στη λίστα, ξεχωρίζοντας με γνώμονα το κολύμπι, το σέρφινγκ, τα πάρτι και το φαγητό. Δείτε τους ελληνικούς καλοκαιρινούς, θαλάσσιους προορισμούς που μαγεύουν και κλέβουν τις εντυπώσεις.

Βοϊδοκοιλιά, Πελοπόννησος

Η παραλία της Βοϊδοκοιλιάς, ένας μοναδικής ομορφιάς φυσικός κολπίσκος, είναι ίσως η διασημότερη παραλία της Μεσσηνίας και μια από τις ωραιότερες σε όλη την Ελλάδα. Σχηματίζεται απο λευκή, ψιλή άμμο γέματη από όμορφα κοχύλια που απλώνεται σε όλη την έκταση της παραλίας. Στα αριστερά της, έχει συντροφιά το Παλιόκαστρο και, στα δεξιά, πάνω στον λόφο, βρίσκεται ένας θολωτός τάφος που αποδίδεται -χωρίς να έχει ακόμα επιβεβαιωθεί- στον Θρασυμήδη, γιο του Νέστορα.

Η παραλία της Βοϊδοκοιλιάς παραμένει «αυθεντική» και ανήκει στην προστατευόμενη ζώνη του Natura 2000, τόσο για την ομορφιά του τοπίου όσο και για τη σημαντική βιοποικιλότητα της. Τον Αύγουστο, κατακλύζεται από εκατοντάδες επισκέπτες, που έρχονται να τη θαυμάσουν και να απολαύσουν τα νερά της και το αισθητικό της κάλλος.

 

 

Ο Guardian έγραψε για την παραλία, «Συνήθως μια παραλία τέτοιου είδους, καταστρέφεται από την ανάπτυξη, ευτυχώς όμως σε αυτή την περίπτωση η λιμνοθάλασσα αποτελεί τμήμα ενός φυσικού καταφυγίου. Πρόκειται για ένα από τα «τέλεια ημισέληνα της λευκής άμμου» – το ελληνικό όνομα σημαίνει «κοιλιά της αγελάδας». Εκτός από το κολύμπι στα υπέροχα νερά, στο σημείο μπορεί κανείς να επισκεφτεί μια σπηλιά, τα ερείπια ενός κάστρου που βρίσκονται πάνω από την παραλία και να θαυμάσει πολλά πουλιά στη λιμνοθάλασσα, όπως φλαμίνγκο».

 

 

Καλαδί, Κύθηρα

Μία από τις πανέμορφες παραλίες με τα κρυστάλλινα νερά των Κυθήρων είναι το Καλαδί, η ιδιαίτερη παραλία σε σχήμα ωμέγα με τους δύο μικρούς κόλπους, στο κέντρο των οποίων στέκεται ένας μεγάλος βράχος μέσα στη θάλασσα, σχηματίζοντας μία θαλάσσια στοά. Η βοτσαλωτή και αμμώδης παραλία εντυπωσιάζει με τα γαλαζοπράσινα και πεντακάθαρα βαθιά νερά της.

Το Καλαδί συνθέτεται από τρεις διαδοχικές παραλίες που χωρίζονται από κατάλληλα για βουτιές βράχια. Την κεντρική παραλία, όπου είναι η πιο όμορφη και γραφική και εκεί που μαζεύεται ο περισσότερος κόσμος, τη δεξιά παραλία με τη μικρή σπηλιά που οδηγεί σε μια πριβέ παραλία δύο μέτρων και την ανατολική που προτιμάται όταν φυσάει δυτικός άνεμος, νότιος ή όχι δυνατός βόρειος άνεμος.

 

 

Ο Guardian έγραψε για την παραλία, «Τα Κύθηρα φαίνεται να έχουν αποφύγει την υπερανάπτυξη ορισμένων ελληνικών νησιών, χάρη στο γεγονός ότι είναι λίγο δύσκολο να φτάσει κανείς εκεί (εσωτερική πτήση ή ταξίδι με πλοίο). Κάποιοι θα υποστήριζαν ότι το Καλάμι είναι η καλύτερη παραλία στο νησί, αλλά εξίσου ωραίο είναι και το Καλαδί, το οποίο για να το προσεγγίσει κάποιος δε χρειάζεται να κάνει κατάβαση ενός γκρεμού 30 μέτρων, αλλά να κατέβει πολλά σκαλοπάτια. Η ανταμοιβή είναι τρεις τέλειοι όρμοι με βότσαλα, που ακόμη και τον Αύγουστο δεν έχουν πολύ κόσμο».

 

 

Παλαιοχώρι, Μήλος

Η μεγάλη παραλία του Παλαιοχωρίου είναι εντυπωσιακή, περιτριγυρισμένη αμφιθεατρικά από βράχια με έντονο κόκκινο χρώμα, λόγω της ηφαιστειακής τους προέλευσης, διακοσμημένη με άμμο και μικρά πολύχρωμα βότσαλα στην ακτή, ενώ βρέχεται από εκπληκτικά, πεντακάθαρα νερά και φωτίζεται από εναλλαγές χρωμάτων.

Η παραλία είναι από τις πιο οργανωμένες παραλίες του νησιού, με εγκαταστάσεις για θαλάσσια σπορ που προσφέρουν στιγμές ξεγνοιασιάς και διασκέδασης στους «δραστήριους» επισκέπτες της. Θησαυρό αποτελεί και ο υποθαλάσσιος κόσμος της, με το εκπληκτικό γεωλογικό φαινόμενο όπου φυσαλίδες ζεστού νερού αναβλύζουν από τον βυθό και δημιουργούν την αίσθηση ενυδρείου.

 

 

Ο Guardian έγραψε για την παραλία, «Το χρώμα των θεαματικών βράχων, που σχηματίζουν ένα εντυπωσιακό σκηνικό σε αυτή την παραλία, ποικίλουν από λευκό και κίτρινο έως ένα φλογερό κόκκινο. Οι βράχοι προσφέρουν καταφύγιο από τους ανέμους, που μπορεί να «χαλάσουν» πολλές παραλίες σε αυτήν την περιοχή, ενώ υπάρχουν αρκετά μπαρ και ταβερνάκια με ξαπλώστρες για ενοικίαση. Και σαν να μην είναι αρκετό αυτό το σκηνικό, οι θερμές πηγές κάτω από τη θάλασσα παρέχουν ένα δωρεάν θερμαινόμενο σπα».

 

 

Super Paradise, Μύκονος

Η κοσμική και εκκεντρική παραλία του Super Paradise είναι η διασημότερη της Μυκόνου, από τη δεκαετία του ΄50. Βρίσκεται νοτιοδυτικά του νησιού, καλύπτεται από διαυγή, σμαραγδένια νερά και χρυσή, απαλή αμμουδιά, ενώ σε συνδυασμό με τα καλοκαιρινά πάρτι, την εξαιρετική οργάνωση και τις διασημότητες που την επισκέπτονται αποτελεί πλέον μία από τις πιο επισκέψιμες του νησιού.

 

 

Ο Guardian έγραψε για την παραλία, «Οι άνθρωποι πηγαίνουν στις ελληνικές παραλίες για διάφορους λόγους, μεταξύ των οποίων είναι και για να κάνουν πάρτι. Ορισμένα μέρη στη Μύκονο είναι αφιερωμένα στον ηδονισμό και είναι πραγματικά ζοφερά, όχι όμως η παραλία Super Paradise, που βρίσκεται στη νότια ακτή. Η χρυσή άμμος, το καθαρό νερό και η συνεχής μουσική και ο χορός κάνουν αυτή την παραλία το καλύτερο μέρος του νησιού. Το διάσημο club του, εξάλλου, προσελκύει τους λάτρεις των πάρτι απ’ όλο τον κόσμο».

 

 

Μπάλος, Κρήτη

Η διάσημη λιμνοθάλασσα του Μπάλου έχει άσπρη άμμο και έντονα γαλαζοπράσινα και τιρκουάζ νερά, ρηχά και ζεστά, κάνοντάς την έτσι ιδανικό προορισμό για οικογένειες με μικρά παιδιά, ενώ κοντά στα βράχια, τα νερά είναι πιο βαθιά και πιο κρύα. Η παραλία με το υπέροχο ροζ χρώμα της άμμου, που προέρχεται από τα θρυμματισμένα κελύφη κοχυλιών, σχηματίζεται ανάμεσα στη Χερσόνησο της Γραμβούσας και το μικρότερο Ακρωτήριο Τηγάνι, κάτω από τον επιβλητικό ορεινό όγκο του Γεροσκίνου.

Εκτός από τα πανέμορφα νερά του, είναι διάσημος για την άγρια φυσική ομορφιά του και το υπέροχο εξωτικό τοπίο με σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας, που είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα προστασίας Natura. Το καλοκαίρι, την παραλία γεμίζουν καθημερινά εκατοντάδες επισκέπτες, οι οποίοι φτάνουν ως επί το πλείστον με καραβάκι από την Κίσσαμο.

 

 

Ο Guardian έγραψε για την παραλία, «Η Κρήτη διαθέτει πολλές παραλίες παγκόσμιας κλάσης, ορισμένες από τις οποίες είναι γεμάτες από κόσμο (υπάρχουν φήμες ότι το διάσημο Ελαφονήσι μπορεί να αρχίσει να περιορίζει τους αριθμούς των επισκεπτών). Η άσπρη άμμος και τα γαλάζια νερά της παραλίας του Μπάλου, που βρίσκεται στην άκρη της χερσονήσου της Γραμβούσας στα βορειοδυτικά, έχει πολύ κόσμο συνήθως το μεσημέρι, όταν φτάνουν τα πλοία. Το «κόλπο» είναι να πάει κάποιος νωρίτερα στην παραλία και να μείνει έως αργά. Αυτό βέβαια είναι πιο εύκολο να το λέει κανείς, παρά να το κάνει, καθώς για να φτάσει στην περιοχή θα πρέπει να οδηγήσει περίπου 12 χιλιόμετρα σε χωματόδρομο και να κάνει ένα χιλιόμετρο πεζοπορίας. Ωστόσο, το θέαμα ανταμείβει αυτόν που θα κοπιάσει».

 

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ