Ανοίγει ξανά το θέμα της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη
Καλά Νέα

Ανοίγει ξανά το θέμα της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη

Στο προσκήνιο φέρνει ξανά την υπόθεση της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη η Άγκυρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Τουρκικής εφημερίδας Ηurriyet. Το εν λόγω δημοσίευμα  αναφέρει πως η τουρκική πλευρά εξετάζει δύο ακόμα εκδοχές που θα δημιουργούσαν τις προϋποθέσεις για την επαναλειτουργία της Σχολής.

Η πρώτη εκδοχή θέλει τη Σχολή να επαναλειτουργεί ως βακούφι, αυτόνομο διοικητικά πανεπιστήμιο ή Ανώτερη Σχολή που θα υπάγεται στο Συμβούλιο Ανώτατης Παιδείας.

Η δεύτερη και πιο πιθανή, σύμφωνα με το δημοσίευμα εκδοχή, θέλει τη Σχολή να επαναλειτουργεί ως ξένο πανεπιστημίο το οποίο θα υπάγεται στη νομοθεσία της τρίτης χώρας. Στην περίπτωση της Σχολής στη Χάλκη θα μπορούσε να λειτουργήσει μέσω κάποιου Ελληνικού ή ξένου πανεπιστημίου.

Ξένο πανεπιστήμιο στη γείτονα χώρα, μπορεί να ιδρυθεί μετά την υπογραφή διμερούς συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και της ενδιαφερόμενης για την ίδρυση πανεπιστημίου χώρας. Το πανεπιστήμιο Galatasaray για παράδειγμα λειτουργεί μετά από ανάλογη γαλλοτουρκική συμφωνία.

Η εφημερίδα ωστόσο κάνει λόγο για προγραμματισμένη αλλαγή στο νομικό πλαίσιο, περί Συμβουλίου Ανωτάτης Παιδείας, ώστε να επιτρέπεται η ίδρυση ξένου πανεπιστημίου μέσω εταιρίας.

Η Ηurriyet επίσης αναφέρει και τρίτη λιγότερο πιθανή εκδοχή, σύμφωνα με την οποία η Θεολογική Σχολή στη Χάλκη θα επαναλειτουργήσει με το καθεστώς που ίσχυε στο παρελθόν. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αναγνωριστεί το ίδιο δικαίωμα σε όλες τις μουσουλμανικές και μη μειονοτικές ομάδες της Τουρκίας κάτι που απομακρύνει πολύ το ενδεχόμενο υλοποίησής της.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Άγκυρα θέλει το Μάρτιο στη συνεδρίαση του Ελληνοτουρκικού Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας να πάει με πρόταση-λύση στο θέμα της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη, ώστε να μπορεί να εισάγει στη λογική της «αμοιβαιότητας» στη συζήτηση το μειονοτικό της Θράκης.

 

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ