Βραβεύεται ακόμα μία φορά για την κορυφαία προσφορά του στην επιστήμη
Καλά Νέα

Βραβεύεται ακόμα μία φορά για την κορυφαία προσφορά του στην επιστήμη

Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, ο κορυφαίος καθηγητής του ΜΙΤ που έλυσε τον επί 60 χρόνια μυστήριο γρίφο του Νας, τιμάται για πολλοστή φορά και λαμβάνει το διεθνές βραβείο «Grace Murray Hopper Award» για το 2018 της Ένωσης Υπολογιστικών Μηχανών (Association of Computing Machinery-ACM).

Αυτή τη φορά, βραβεύεται για τις σημαντικές συνεισφορές του στη Θεωρία του υπολογισμού και των Οικονομικών και ιδίως στην Πολυπλοκότητα της Ισορροπίας Νας. Ανάμεσα στα τέσσερα τεχνολογικά βραβεία της ACM, ο κος Δασκαλάκης μοιράζεται ένα από αυτά με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Πρίνστον, Μάικλ Φρίντμαν.

 

 

Η ACM ανακοίνωσε ότι η επιλογή των βραβευθέντων έγινε από συναδέλφους τους με βάση τη συμβολή καθενός στην έρευνα και στις τεχνολογίες που σχετίζονται με την πληροφορική και τους υπολογιστές. Ειδικότερα το βραβείο «ACM Grace Murray Hopper Award», που συνοδεύεται από το ποσό των 35.000 δολαρίων (με χορηγία της Microsoft), απονέμεται σε νέους επιστήμονες στον χώρο των υπολογιστών που έχουν κάνει κάποια πρόσφατη σημαντική συνεισφορά.

Η πιο πρόσφατη εργασία του Έλληνα επιστήμονα οδήγησε στην επίλυση εκκρεμών προβλημάτων στον σχεδιασμό πολυδιάστατων μηχανισμών και προώθησε αρκετά άλλα πεδία, όπως η μηχανική μάθηση, η θεωρία πιθανοτήτων και η στατιστική.

 

 

Σύμφωνα με το σκεπτικό της κοινότητα που συνοδεύει την απονομή του βραβείου, η στρατηγική αλληλεπίδραση περιπλέκει σε μεγάλο βαθμό τη συμπεριφορά στα κοινωνικοοικονομικά περιβάλλοντα, από τις παραδοσιακές αγορές και τα offline κοινωνικά δίκτυα ως τα σύγχρονα τεχνολογικά συστήματα όπως οι online διαφημιστικές πλατφόρμες, οι ανταλλαγές νεφρών, τα κρυπτονομίσματα, οι εφαρμογές της οικονομίας του διαμοιρασμού και τα online κοινωνικά δίκτυα. Για να αναλύσουν τις συμπεριφορές σε τέτοια περιβάλλοντα, οι οικονομολόγοι έχουν εδώ και χρόνια βασιστεί στην έννοια της ισορροπίας.

Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, μαζί με τους καθηγητές Χρήστο Παπαδημητρίου του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ και Πολ Γκόλντμπεργκ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, έδειξαν ότι είναι ανέφικτος ο υπολογισμός της Ισορροπίας Νας. Η περαιτέρω έρευνα του Δασκαλάκη έχει επηρεάσει τη συνεχιζόμενη διαμόρφωση της μελέτης της στρατηγικής συμπεριφοράς, ιδιαίτερα όσον αφορά τις διάφορες εφαρμογές στην οικονομία.

 

 

Ακόμα, έχει τιμηθεί με τα βραβεία Nevanlinna Prize (2018), Simons Foundation Investigator Award (2018), SIAM Outstanding Paper (2011), Sloan Fellowship (2010), ACM Dissertation Award (2008) και Kalai Prize (2008).

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ