Ένα θερινό σχολείο στο Λονδίνο αφιερωμένο στον Όμηρο
Καλά Νέα

Ένα θερινό σχολείο στο Λονδίνο αφιερωμένο στον Όμηρο

Η λειτουργία ενός θερινού σχολείου αφιερωμένου αποκλειστικά στον αρχαίο Έλληνα δημιουργό των ποιητικών κειμένων της Ιλιάδας και της Οδύσσειας, Όμηρο, συνεχίζεται για πέμπτη συνεχή χρονιά στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου (UCL) στο τμήμα Κλασικής Φιλολογίας. Μαθητές όλων των ηλικιών επιστρέφουν κάθε χρόνο για να συνεχίσουν τη μελέτη πάνω στον αρχαίο ποιητή.

Η πρωτοτυπία αυτή του Κολεγίου δεν οφείλεται μόνο στην ομηρική εξειδίκευση από την κλασική πλευρά της, αλλά και στα τμήματα που συνδυάζουν τον Όμηρο με τη σύγχρονη εποχή και στα εργαστηριακά μαθήματα καλλιτεχνικού περιεχομένου. Ακόμα, τα εντατικά μαθήματα πλαισιώνονται από παράλληλες πολιτιστικές δράσεις.

 

 

Ο υπεύθυνος του Θερινού Σχολείου, λέκτορας Κλασικής Φιλολογίας του UCL, Αντώνης Μακρινός, διαπίστωσε ότι ανάμεσα στα δεκάδες θερινά σχολεία των πανεπιστημίων της Βρετανίας για τις κλασικές σπουδές στην αρχαιοελληνική γραμματεία υπήρχε ενδιαφέρον των μαθητών για τα ομηρικά κείμενα της Ιλιάδας και της Οδύσσειας, αλλά πως δεν υπήρχε στοχευμένη μελέτη πάνω σε αυτά. Έτσι, σκέφτηκε τη δημιουργία ενός σχολείου μόνο για τον Όμηρο που να συνδυάζει και τον πολιτισμό.

Στο πρώτο έτος λειτουργίας του, το σχολείο ξεκίνησε ως ένα μικρό πρότζεκτ με 52 μαθητές που πέρσι έφτασε τους 121 συμμετέχοντες. Στόχος του Θερινού Σχολείου είναι η μετάδοση της αγάπης για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και για τον Όμηρο και να γίνει φανερό ότι το έργο του σχετίζεται στη σύγχρονη καθημερινή ζωή.

Το Θερινό Σχολείο προσφέρει πέντε ημέρες εντατικής διδασκαλίας της ομηρικής γλώσσας και της λογοτεχνίας, σε τέσσερις διαφορετικές γλώσσες, καθώς και διαλέξεις. Η διδασκαλία γίνεται σε ομάδες των 15-20 ατόμων, οι οποίες, στο μέτρο του δυνατού, περιλαμβάνουν μαθητές με περίπου το ίδιο επίπεδο εμπειρίας (αρχάριοι, ενδιάμεσοι ή προχωρημένοι).

 

 

Υπάρχουν τα καθαρά γλωσσικά τμήματα ομηρικών ελληνικών όλων των επιπέδων, που γίνονται είτε στο πρωτότυπο κείμενο -για τους προχωρημένους- ή στο αγγλικό -για τους αρχάριους- αλλά και τμήματα που αφορούν τον Όμηρο και τις επιρροές του, τα οποία κάθε χρόνο ανανεώνονται. Το 2019, θα λειτουργήσουν τμήματα, όπως Όμηρος και Θρησκεία, Όμηρος και Μεσαίωνας, Όμηρος και Φιλοσοφία. Υπάρχουν, ακόμα, και τα εργαστηριακά-καλλιτεχνικά μαθήματα, όπως η καλλιγραφία σε συγκεκριμένη μετάφραση του Ομήρου, το εργαστήριο μωσαϊκού και ψηφιδωτών και η Γραμμική Β’.

Το ύφος της διδασκαλίας είναι φιλικό, αλλά απαιτητικό, μιας και αναμένεται γερή δουλειά από τους μαθητές κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, αλλά βρίσκουν όλη την εμπειρία τόσο διεγερτική όσο και πολύτιμη που το απαιτητικό γίνεται επιθυμητό. Ορισμένες τάξεις επικεντρώνονται κυρίως στην ανάγνωση κειμένων, ενώ άλλες προσφέρουν έναν συνδυασμό πρακτικής γραμματικής και μετάφρασης. Οι καθηγητές ανήκουν σε μερικούς από τους πιο έμπειρους και ταλαντούχους δασκάλους της Κλασικής στην περιοχή του Λονδίνου και πέραν αυτής.

 

 

Η επιλογή των τμημάτων, που ανανεώνονται κάθε χρόνο, απευθύνεται σε ένα σημαντικό ποσοστό μαθητών (περίπου 35%), που επιστρέφουν κάθε χρόνο στο σχολείο και θέλουν να μάθουν κάτι καινούριο γύρω από τον Όμηρο. Στους μαθητές περιλαμβάνονται 15χρονοι που γνωρίζουν ήδη καλά την αρχαία και τη νέα ελληνική γλώσσα ή δεν τη γνωρίζουν καθόλου, αλλά θέλουν να ακολουθήσουν κλασικές σπουδές σε κάποιο πανεπιστήμιο. Φοιτητές σχολών κλασικής φιλολογίας που θέλουν να μάθουν περισσότερα για την αρχαία ελληνική και τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό εγγράφονται στο μάθημα, ενώ φοιτητές θετικών επιστημών κάνουν το ίδιο επειδή βρίσκουν ενδιαφέρον στην αρχαία ελληνική γλώσσα.

Ακόμα και καθηγητές που διδάσκουν τον κλασικό πολιτισμό και θέλουν να εμβαθύνουν στο γλωσσικό αντικείμενο παίρνουν το μάθημα, ή και ενήλικες που απλά το παρακολουθούν από προσωπικό ενδιαφέρον. Τα τρία τέταρτα των συμμετεχόντων προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο και περίπου το ένα τέταρτο από 17 διαφορετικές χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Ιρλανδία, Κολομβία, Κίνα, Ιαπωνία, Καναδάς, ΗΠΑ κ.ά.).

 

 

«Ο μεγαλύτερος σε ηλικία μαθητής που είχαμε ήταν ένας 86χρονος Βρετανός, αλλά υπάρχουν και άλλοι συνταξιούχοι που συμμετέχουν τόσο στα γλωσσικά όσο και στα εργαστηριακά μαθήματα. Μάλιστα, ένα ποσοστό 20% αυτών συνεχίζουν τις επόμενες χρονιές» λέει ο δρ. Αντώνης Μακρινός.

Καθημερινά, μετά το πέρας των εντατικών μαθημάτων, εντός του πανεπιστημιακού κολλεγίου, διοργανώνονται εκδηλώσεις, όπως στρογγυλές τράπεζες με ομιλίες καθηγητών για θέματα όπως ο Όμηρος στο θέατρο, στην μετάφραση στις ειδικές ανάγκες, αλλά και καλλιτεχνικά δρώμενα, όπως ανάγνωση ποιημάτων σύγχρονων Ελλήνων και Βρετανών ποιητών που βασίζονται στον Όμηρο, προβολή ταινιών κ.ά.

ΣΧΟΛΙΑ

  Σχόλια: 1

  1. Αννα Στρικου Πετροσελλι

    I am very proud to see such an article printed in the Xpat newsletter. It gives all of us who have lived in the United States a chance to view and know what is going on in our country and to remember the Glory that was Greece.


ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ