Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 «ταξιδεύει» στο Χόλιγουντ
Καλά Νέα

Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 «ταξιδεύει» στο Χόλιγουντ

Στα βουνά του Αλμπουκέρκι στο Νέο Μεξικό των Η.Π.Α., όπου έλαβαν χώρα τα γυρίσματα της ταινίας «Cliffs of Freedom»  (Οι Βράχοι της Ελευθερίας), ζωντανεύουν τρομερές σκηνές μέσα από τις σελίδες της Ελληνικής Ιστορίας.

Το Χόλιγουντ έκανε ταινία έναν ελληνοτουρκικό έρωτα στα χρόνια της Επανάστασης και πρωταγωνιστές μεταξύ άλλων είναι ο βραβευμένος με Όσκαρ, Κρίστοφερ Πλάμερ, η Πάτι Λουπόν και οι Τζαν Ουντίν, Ράζα Τζάφρεϊ και Τάνια Ρέιμοντ.

Το καστ συμπληρώνουν γνωστοί Ελληνοαμερικανοί του Χόλιγουντ όπως οι Μπίλι Ζέιν («Τιτανικός») και Κώστας Μάντιλορ («Saw»), αλλά και ο Λανς Χέντρικσεν («Άλιεν», «Ο Εξολοθρευτής»). Η παραγωγή ήθελε στο καστ τους Κρίστιαν Μπέιλ, Χαβιέ Μπαρδέμ και Πενέλοπε Κρουζ, ωστόσο δεν το κατάφερε.

 

 

Στα 137 λεπτά της δραματικής ταινίας ξετυλίγεται το πάθος του ελληνικού έθνους να απαλλαγεί από τους Τούρκους κατακτητές. Παράλληλα όμως, ένα άλλο πάθος ξεχωρίζει καθώς η υπόθεση θέλει τον Τούρκο συνταγματάρχη Ταρίκ να χαρίζει τη ζωή στη 12χρονη Ελληνίδα  Άννα-Χριστίνα, και να την ξανασυναντά χρόνια αργότερα, όταν έχει ξεσπάσει η Επανάσταση.

Η εικοσάχρονη, πλέον,  Άννα-Χριστίνα δέχεται τα βέλη του έρωτα από το συνταγματάρχη Tariq, ένα ανερχόμενο αστέρι του τουρκικού στρατού, που έχει μεγάλες αμφιβολίες σχετικά με τις βάρβαρες μεθόδους διακυβέρνησης των συμπατριωτών του.

 

 

Η σκηνοθεσία είναι του διάσημου Κινέζου Βαν Λιγκ που είχε δουλέψει για σημαντικές παραγωγές στο παρελθόν, όπως οι ταινίες «Τιτανικός» και «Terminator».

«Η μάχη με την ελευθερία είναι μια διεθνής μάχη» σημειώνει ο σκηνοθέτης, εξηγώντας ότι δούλεψε με βάση τα κλασικά μελοδράματα του κινηματογράφου. «Είναι ένα ιστορικό ρομάντζο που διαδραματίζεται σε μια από τις μεγάλες, τις κομβικές στιγμές της Ιστορίας. Την ελληνική μάχη της ανεξαρτησίας έναντι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας», λέει ο Λινγκ και προσθέτει:

«Η ταινία έχει να κάνει με την ελευθερία: Να ζει μια κοινωνία ελεύθερη, να αγαπάς όποιον θέλεις ελεύθερα, να πιστεύεις αυτό που είναι στην καρδιά σου, να έχεις την ελευθερία να διαλέγεις το πεπρωμένο σου… Θέλαμε να κάνουμε ένα φιλμ στα πρότυπα των κλασικών μελοδραμάτων του παρελθόντος, παρότι ήταν δύσκολο να αναβιώσουμε επικές μάχες με τον προϋπολογισμό μιας ανεξάρτητης παραγωγής».

 

 

Το σενάριο φέρει την υπογραφή της παραγωγού Μαριάν Μητρόπουλος, σύζυγο του Ελληνοαμερικανού δισεκατομμυριούχου Ντιν Μητρόπουλος, η οποία εδώ και πάνω από 10 χρόνια προσπαθούσε να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη την ιστορία που έγραψε για τον έρωτα μιας Ελληνίδας και ενός Τούρκου με φόντο την Επανάσταση του 1821.

Την παραγωγή ανέλαβε η Aegean Entertainment της Μητρόπουλος και η RanchWorks Picture Show της Κέισι Κάνον και τα γυρίσματα έγιναν από τις 12 Οκτωβρίου 2016 μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2017 στο Αλμπουκέρκι του Νέου Μεξικού (τα τοπία της σειράς «Breaking Bad»).

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ