Η κιβωτός της παιδικής καλλιτεχνικής δημιουργίας
Καλά Νέα

Η κιβωτός της παιδικής καλλιτεχνικής δημιουργίας

Η Παιδική Πινακοθήκη Ελλάδας ιδρύθηκε το 2014 ως ένας εθελοντικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός οργανισμός, που έχει ως στόχο την ενθάρρυνση της καλλιτεχνικής δημιουργίας των παιδιών και την απελευθέρωση της έκφρασής τους μέσα από τη «μητρική τους γλώσσα», την τέχνη. Παρά την ύπαρξη πολλών καλλιτεχνικών κέντρων παιδικής τέχνης στον κόσμο, δεν υπάρχει πουθενά αλλού ένας οργανισμός που να εκθέτει τα έργα των παιδιών, να βραβεύει διαρκώς την προσπάθεια τους και να προασπίζει κάθε τους πρωτοβουλία να δημιουργήσουν και να εκφραστούν.

Η Παιδική Πινακοθήκη Ελλάδας συνεργάζεται με ένα ευρύ δίκτυο εκπαιδευτικών οργανισμών και εταιρειών από τους τομείς της εκπαίδευσης, της καλλιτεχνικής δραστηριότητας, της συμμετοχής σε διεθνή πολιτιστικά προγράμματα και της κοινωνικής ευαισθητοποίησης. Κύριος σκοπός της, είναι η με κάθε νόμιμο τρόπο εξυπηρέτηση, στήριξη και διάδοση της παιδικής τέχνης στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο.

 

 

Ακόμη, η Παιδική Πινακοθήκη Ελλάδας έχει θέσει ως στόχο την προώθηση, τη διασφάλιση και την περιφρούρηση της καλλιτεχνικής δημιουργίας της νέας γενιάς της χώρας. Επίσης, στοχεύει στην ενστάλαξη και κατανόηση από το ευρύ κοινό της ιδέας πως η τέχνη αποτελεί «θεμέλιο λίθο» στην εκπαίδευση της νέας γενιάς και στη διάπλαση της προσωπικότητας των παιδιών.

Η δημιουργία υποστηρικτικών προγραμμάτων και δικτύων για τη στήριξη της καλλιτεχνικής ανάπτυξης, η οργάνωση και η υλοποίηση προγραμμάτων με στόχο την προώθηση της τέχνης και η δημιουργία υποστηρικτικών δομών και συνεργασιών αποτελούν κεντρικό στόχο της Παιδικής Πινακοθήκης Ελλάδος, προκειμένου να διαμορφώσει και να υλοποιήσει σχέδια δράσης και προγράμματα αναφορικά με την παιδική τέχνη.

Για την Παιδική Πινακοθήκη Ελλάδας, τα παιδιά δεν είναι μόνο μαθητές, αλλά οι δημιουργοί και οι «αρχιτέκτονες» του μέλλοντος. Οι δημιουργικές εκφράσεις τους εμπεριέχουν την εκκολαπτόμενη φαντασία, η οποία θα διαμορφώσει το μέλλον και είναι ένα σημαντικό κοινωνικό κεφάλαιο, ενώ οι δημιουργίες τους πρέπει να ενθαρρύνονται και να γίνονται σεβαστές ως αριστουργήματα.

 

 

Με δημιουργικές εμπειρίες, τα παιδιά μπορούν να αποκτήσουν τις δεξιότητες για να προηγηθούν αποτελεσματικά σε ένα σύνθετο κόσμο και να αναπτύξουν καινοτόμες λύσεις για την ευημερία, την πρόοδο και την ειρήνη.

Είναι σημαντικό το γεγονός πως οι υπηρεσίες της Παιδικής Πινακοθήκης Ελλάδας προσφέρονται ανεξάρτητα από τη φυλή, τη θρησκεία ή την εθνικότητα των αποδεκτών της και χωρίς καμία προκατάληψη, ενώ προτεραιότητα είναι η ανάγκη των παιδιών για έκφραση μέσω της τέχνης. Οι υπηρεσίες της Παιδικής Πινακοθήκης Ελλάδας δεν διατίθενται για την προώθηση καμίας πολιτικής ή θρησκευτικής θέσης.

 

 

Με αφορμή τη διοργάνωση «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του Δήμου Αθηναίων, που ξεκίνησε τον Απρίλιο 2018 και τη χρονιά που η Αθήνα έλαβε την τιμητική αυτή διάκριση από την UNESCO, η Παιδική Πινακοθήκη Ελλάδας διεξήγαγε πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό ζωγραφικής με θέμα «Βιβλίο και Παιδί: Διαβάζω, Εμπνέομαι και Φιλοτεχνώ».

 

 

Μέσα από επικοινωνία με τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας μας, οι μαθητές κλήθηκαν να δημιουργήσουν ζωγραφικά έργα με θέματα που αφορούν τα αγαπημένα τους βιβλία, ιστορίες και ήρωες. Το σκεπτικό του διαγωνισμού είναι πως ο μαγικός κόσμος του βιβλίου ξεδιπλώνεται στα μάτια των παιδιών. Το ξεφύλλισμα, η ανάγνωση της κάθε σελίδας είναι μια ευκαιρία χαράς, γνώσης και επικοινωνίας. Τα παιδιά γίνονται κάτοικοι ενός «μικρόκοσμου» που γιγαντώνεται μέσα από το παιχνίδι, την επαφή με το χαρτί και το μολύβι, τη γοητεία της ανάγνωσης. Αυτή την εμπειρία μεταφέρουν στον ζωγραφικό τους καμβά οι μικροί καλλιτέχνες και δημιουργούν έργα που πραγματεύονται την σχέση βιβλίου και παιδιού.

 

 

Μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, τον Φεβρουάριο 2019, ακολουθεί η αξιολόγηση των έργων και εκείνα που θα επιλεγούν θα εκτεθούν στην κεντρική αίθουσα του Σεράφειου του Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς & Π. Ράλλη, από τις 5 έως και τις 8 Απριλίου 2019.

 

 

Η έκθεση των διακριθέντων έργων, που πραγματοποιείται με την υποστήριξη της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του Δήμου Αθηναίων, μέγας δωρητής της οποίας είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, θα πλαισιωθεί από διάφορες δράσεις, όπως αφήγηση παραμυθιών, καλλιτεχνικά εργαστήρια, χορωδίες και θεατρικά δρώμενα, με κεντρικό θέμα τη στενή και πολύτιμη σχέση των παιδιών με το βιβλίο.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ