Όσκαρ πρώτου γυναικείου ρόλου στην πρωταγωνίστρια του «The Favourite»
Καλά Νέα

Όσκαρ πρώτου γυναικείου ρόλου στην πρωταγωνίστρια του «The Favourite»

Η 91η απονομή των βραβείων Όσκαρ επιφύλασσε στην πρωταγωνίστρια του Γιώργου Λάνθιμου, Ολίβια Κόλμαν, το χρυσό αγαλματίδιο Α’ Γυναικείου Ρόλου, για την ερμηνεία της ως Βασίλισσα Άννα στην ταινία «The Favourite».

Έπειτα από δέκα «British Independent Film Awards», δύο «Grand Jury Prize» στο Φεστιβάλ Βενετίας και επτά «βραβεία BAFTA», η πολυσυζητημένη ταινία του Έλληνα σκηνοθέτη απέκτησε ένα από τα χρυσά βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Η Ολίβια Κόλμαν επικράτησε της Γκλεν Κλόουζ για το «Η Σύζυγος», της Mελίσα ΜακΚάρθι για το «Θα Μπορούσες Ποτέ να με Συγχωρέσεις;», της Γαλίτζα Απαρίθιο για το «Ρόμα» και της Lady Gaga για το «Ενα Αστέρι Γεννιέται» . Ο Έλληνας σκηνοθέτης, μετά την ανακοίνωση του βραβείου, σηκώθηκε από τη θέση του και φίλησε συγκινημένος τη Βρετανίδα ηθοποιό.

 

 

«Είναι ξεκαρδιστικό! Αν ξεχάσω κανέναν, θα σας σκάσω ένα φιλί μετά. Γιώργο, είσαι ο καλύτερος σκηνοθέτης με την καλύτερη ταινία. Έμμα (Στόουν) και Ρέιτσελ (Βάις), με κάνατε ευτυχισμένη κάθε μέρα. Γκλεν Κλόουζ, είσαι το είδωλό μου, δεν ήθελα να έρθουν έτσι τα πράγματα» είπε, φανερά συγκινημένη η Ολίβια Κόλμαν στην ομιλία της απονομής της.

Πριν από την τελετή του Φεβρουαρίου του 2019, η Βρετανίδα ηθοποιός είχε κερδίσει επίσης το Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας στη Βενετία, τη Χρυσή Σφαίρα Α’ Γυναικείου ρόλου (στην κατηγορία Κωμωδία ή Μιούζικαλ), το βραβείο BAFTA και πάνω από 30 ακόμα βραβεία Αμερικανικών Κριτικών Ενώσεων.

Ο Έλληνας σκηνοθέτης, Γιώργος Λάνθιμος, είναι από τους μεγάλους νικητές τόσο της 91ης απονομής των Όσκαρ όσο και της φετινής κινηματογραφικής σεζόν, αφήνοντας τη σφραγίδα του τόσο μέσω της σκηνοθεσίας διαφημιστικών και βίντεο κλιπ Ελλήνων pop stars, μέχρι την καθιέρωση του «greek weird wave» στη συνείδηση του παγκόσμιου κινηματογραφικού κοινού και το πέρασμα μετά βραβείων και επαίνων από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά κινηματογραφικά φεστιβάλ.

 

 

Η δουλειά του, η πίστη στο όραμά του, οι εξαιρετικά επιλεγμένοι συνεργάτες του σε όλα τα επίπεδα παραγωγής και η άρτια χημεία και βαθιά εκτίμηση που αναπτύσσει με τους ηθοποιούς του τον έφεραν στη θέση που βρίσκεται σήμερα. Έχει συνεργαστεί με τη Νικόλ Κίντμαν, την Έμα Στόουν, την Ολίβια Κόλμαν, ενώ ακόμα και η Κέιτ Μπλάνσετ «υποκλίθηκε» στο ταλέντο του λέγοντας δημοσίως ότι θα ήθελε όσο τίποτα να δουλέψει μαζί του.

Μπορεί να μην κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας ή Σκηνοθεσίας για τα οποία ήταν προσωπικά υποψήφιος, μπορεί η ταινία του να απέσπασε μόνο ένα από τα 10 Oscar για τα οποία ήταν υποψήφια, αλλά ο Γιώργος Λάνθιμος με το «The Favourite» απέδειξε ότι αποτελεί μία από τις πιο υπολογίσιμες και ταχέως ανερχόμενες νέες δυνάμεις στο παγκόσμιο σινεμά.

 

 

Οι νικητές των Όσκαρ ήταν:

ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

Green Book

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ

Αλφόνσο Κουαρόν, Roma

Α’ ΑΝΔΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ

Ράμι Μάλεκ, Bohemian Rhapsody

Α’ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ

Ολίβια Κόλμαν, The Favourite

Β’ ΑΝΔΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ

Μαχερσάλα Άλι, Green Book

B’ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ

Ρετζίνα Κινγκ, If Beale Street Could Talk

ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ

Green Book

ΔΙΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ

BlackKlansman

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Roma, Αλφόνσο Κουαρόν

ΜΟΝΤΑΖ

Bohemian Rhapsody

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ

Black Panther

ΗΧΟΥ

Bohemian Rhapsody

ΗΧΗΤΙΚΟΥ ΜΟΝΤΑΖ

Bohemian Rhapsody

ΚΟΣΤΟΥΜΙΩΝ

Black Panther

ΟΠΤΙΚΩΝ ΕΦΕ

First Man

ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Λούντβικ Γκόρανσον, Black Panther

ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ

Shallow (A Star is Born)

ΜΑΚΙΓΙΑΖ ΚΑΙ ΚΟΜΜΩΣΕΙΣ

Vice

ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ

Spider-Man: Μέσα στο Αραχνο-Σύμπαν (Spider-Man: Into the Spider-Verse)

ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Free Solo

ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

Roma – Μεξικό

ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

Skin

ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

Period. End of Sentence

ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

Bao

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ