O πρώτος 100% ελληνικός δορυφόρος ετοιμάζεται για εκτόξευση
Καλά Νέα

O πρώτος 100% ελληνικός δορυφόρος ετοιμάζεται για εκτόξευση

Το καλοκαίρι του 2013 θα είναι έτοιμος προς εκτόξευση από το ακρωτήριο Κανάβεραλ ο Lamdasat, που αποτελεί τον πρώτο δορυφόρο κατασκευασμένο αποκλειστικά από Έλληνες.

Η δεκαμελής αμιγώς ελληνική ομάδα του καθηγητή Αεροδιαστημικής Μηχανικής, του Πανεπιστημίου San Jose της Καλιφόρνια, Περικλή Παπαδόπουλου, βρίσκεται στο τελικό στάδιο της κατασκευής του δορυφόρου  που κόστισε σχεδόν 100.000 δολάρια.

Αξίζει να σημειωθεί πως το κόστος σχεδιασμού και κατασκευής καλύφθηκε από ανώνυμες προσφορές Ελλήνων και το κόστος της εκτόξευσης που αγγίζει τα 3,5 εκατ. δολάρια θα καλυφθεί από τη ΝΑSA.

Σύμφωνα με το σχέδιο ο Lamdasat θα βρεθεί σε τροχιά για 300 μέρες έχοντας δυο βασικούς στόχους.

Πρώτον σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου θα προσπαθήσει να παρουσιάσει σε πραγματικό χρόνο την κίνηση όλων των ελληνικών εμπορικών πλοίων και να παρέχει πληροφορίες στα πλοία που απειλούνται από πειρατεία, ειδικά κοντά στις αφρικανικές ακτές.

Δεύτερον σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Columbia  θα πραγματοποιησεί δοκιμές σε περιβάλλον υψηλής ηλιακής ακτινοβολίας, του υλικού graphene, το οποίο μελλοντικά θα χρησιμοποιείται για την κατασκευή των τρανζίστορ.

Ένα χρόνο νωρίτερα ο  καθηγητής Περικλής Παπαδόπουλος με τη βοήθεια της ερευνητικής ομάδας του κατασκεύασαν ένα μικροδορυφόρο, τον παρουσίασαν στη NASA και πήραν τη χρηματοδότηση για την εκτόξευση.

Από την επόμενη μέρα η ελληνική επιστημονική ομάδα δουλεύει πάνω στο συγκεκριμένο εγχείρημα στον σταθμό της NASΑ, έχοντας μάλιστα  καταφέρει  να δημιουργήσει από το μηδέν το ηλεκτρονικό σύστημα αυτόματης αναγνώρισης και εντοπισμού AIS του οποίου το κόστος κανονικά ξεπερνά τα 500.000 δολάρια.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.lambdasat.com , www.athina984.gr/node/221535

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ