Ο Σουηδός travel blogger που μεταδίδει το πάθος για διακοπές στην Ελλάδα
Καλά Νέα

Ο Σουηδός travel blogger που μεταδίδει το πάθος για διακοπές στην Ελλάδα

Ο 43χρονος Σουηδός, Μάρκους Όλσον, είναι διευθυντής σε μία μικρή εταιρεία έξω από τη Στοκχόλμη, και η μεγάλη του αγάπη είναι τα ταξίδια. «Βρέθηκα για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στην Κρήτη, πριν από 20 χρόνια. Ηταν το πρώτο μου ταξίδι στο εξωτερικό – στην οικογένειά μου δεν είχαμε την οικονομική άνεση να ταξιδεύουμε. Όταν όμως άρχισα να εργάζομαι, αποταμίευα χρήματα γι’ αυτό τον σκοπό. Από το 2012 έρχομαι δύο με τρεις φορές τον χρόνο. Είχα φτάσει σε σημείο να δουλεύω 14 ώρες τη μέρα – χρειαζόμουν ένα διάλειμμα. Έμεινα τρεις μήνες. Για ηρεμία, να “φορτίσω” τις μπαταρίες μου», θυμάται.

Συνεχίζει λέγοντας πως «Εκείνη την περίοδο, οι δικοί μου ήθελαν να μαθαίνουν πώς περνούσα στην Ελλάδα, οπότε άρχισα να γράφω για τις μέρες μου, να τους στέλνω φωτογραφίες – σαν ημερολόγιο. Εκείνοι, με τη σειρά τους, άρχισαν να μοιράζονται με φίλους τους αυτές τις πληροφορίες. Τους άρεσαν. Η ανατροφοδότηση που έπαιρνα ήταν το κίνητρο να συνεχίσω».

 

 

Ο Μάρκους έκτοτε συγκεντρώνει μανιωδώς πληροφορίες για την Ελλάδα, και το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας μπορεί να το δει κανείς στο www.mittgrekland.se. «Είναι το blog μου! Γράφω αποκλειστικά για την Ελλάδα», λέει με ενθουσιασμό.

Το περιεχόμενο και το ύφος του blog του είναι οι ταξιδιωτικές του εμπειρίες πλαισιωμένες με πολλές χρηστικές πληροφορίες, κατανεμημένες με βάση τον προορισμό. «Αν θέλεις να πας κάπου, βρίσκεις συγκεντρωμένα όλα όσα χρειάζεσαι. Όσο για τις αρνητικές εμπειρίες, αποφεύγω να είμαι επικριτικός – μπορεί να τύχει να “στραβώσει” κάτι μία φορά», αναφέρει.

Η γαστρονομία καταλαμβάνει, επίσης, σημαντικό χώρο στο blog του Μάρκους: «Μου αρέσει πολύ η μαγειρική, γράφω για την ελληνική κουζίνα. Λατρεύω το στιφάδο, τη φάβα με κρεμμύδια και κάπαρη, τα ντολμαδάκια. Φτιάχνω ωραίο παστίτσιο, ακόμη και πίτσα με ελληνικά συστατικά. Αλλωστε, μία συνταγή για γιουβαρλάκια στάθηκε η αφορμή για να με προσεγγίσουν από την ελληνική πρεσβεία στη Στοκχόλμη. “Πώς ένας Σουηδός γράφει για ελληνικά φαγητά;” αναρωτήθηκαν κι από τότε έχουμε μία εξαιρετική συνεργασία, ανταλλάσσουμε emails, με προσκαλούν στις εκδηλώσεις τους», τονίζει.

Ο Μάρκους πιστεύει πως το blog του ξεχωρίζει μεταξύ άλλων, από την πληθώρα των πληροφοριών που προσφέρει για τους προορισμούς. Με τη λίστα με ελληνικά τραγούδια και μουσική, και τις ελληνικές συνταγές. Έχει κι ένα podcast, όπου μιλά ο ίδιος για την Ελλάδα.  Σύντομα ξεκινά και το δικό του κανάλι στο Instagram – θα έχει κάποια “επεισόδια” από την Αθήνα που επισκέφθηκε πρόσφατα – Ακρόπολη και Μουσείο Ακρόπολης, ΚΠΙΣΝ, Ψυρρή, Γκάζι. Φυσικά, Λυκαβηττό – του αρέσει το ηλιοβασίλεμα. Λατρεύει και τις ταράτσες στο Μοναστηράκι, με την καλύτερη θέα της Αθήνας, όπως λέει. Το blog του είναι ένα πρότζεκτ σε διαρκή εξέλιξη – ακόμη κι αν έχει πάει κάπου στο παρελθόν, πηγαίνει ξανά για να εμπλουτίζει το περιεχόμενο.

 

 

Για κάθε του ταξίδι στην Ελλάδα απαιτείται καλή οργάνωση. Κάθε χρόνο αρχίζει να σχεδιάζει το ταξίδι της επόμενης χρονιάς. «Κάθομαι τα βράδια μετά τη δουλειά. Κατά την αναζήτηση προορισμών, αλιεύω από το Διαδίκτυο φωτογραφίες από μέρη που μου αρέσουν ή συμβουλεύομαι άλλους travel bloggers. Στη συνέχεια, διαβάζω για τα μέρη αυτά, προσπαθώ να συγκεντρώσω όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες», αναφέρει.

Αγαπημένα μέρη των διακοπών του είναι κάποια από τα 36 –συνολικά– νησιά που έχει επισκεφθεί, όπως οι Κάσος, Δονούσα, Σίκινος, Ανάφη, Σέριφος, Σίφνος, Κίμωλος, Φολέγανδρος και η Σκύρος. Επειδή του αρέσει πολύ η πεζοπορία, σκοπεύει τα επόμενα χρόνια να εξερευνήσει και την ηπειρωτική χώρα, να βρεθεί πάλι στην Ηπειρο, και να περάσει το φαράγγι του Βίκου.

 

 

Στην ερώτηση τι ήταν, εντέλει, εκείνο που ενέπνευσε τον Μάρκους να αφιερώσει τόσο πολύ προσωπικό χρόνο για την Ελλάδα, απάντησε χαρακτηριστικά πως «Είναι ο τρόπος που συνδυάζονται η φύση, το φως, και το υπέροχο φαγητό. Κυρίως, όμως, είναι οι άνθρωποι. Ο μοναδικός τρόπος που έχουν να σε κάνουν να αισθάνεσαι καλοδεχούμενος».

 

Πηγή: www.kathimerini.gr

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ