Στέφανος Τσιτσιπάς: Nίκησε τον Φέντερερ, νίκησε και τον Μπαουτίστα, στην κορυφή του παγκόσμιου τένις
Καλά Νέα

Στέφανος Τσιτσιπάς: Nίκησε τον Φέντερερ, νίκησε και τον Μπαουτίστα, στην κορυφή του παγκόσμιου τένις

Το 2012, ένας 13χρονος εκκολαπτόμενος πρωταθλητής του τένις, ο Στέφανος Τσιτσιπάς, στέκεται μπροστά στην κάμερα και δηλώνει πως το είδωλο του είναι ο Ρότζερ Φέντερερ. Δηλώνει επίσης πως τα δυνατά του στοιχεία στο παιχνίδι είναι το backhand και το volley. 7 χρόνια μετά, ο 20χρονος πλέον, Έλληνας πρωταθλητής, θριαμβεύει στο Αυστραλιανό Open απέναντι στο παιδικό είδωλό του, εκμεταλλευόμενος στο έπακρο τα χαρακτηριστικά που ξεχώριζαν στο παιχνίδι του από μικρός, το backhand και το volley! Ναι, η ιστορία του Στέφανου Τσιτσιπά, είναι βγαλμένη από τα πιο γλυκά παιδικά όνειρα..

 

 

Ο Έλληνας τενίστας που κάνει υπερήφανους τους συμπατριώτες μας σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, απέκλεισε τον κορυφαίο όλων των εποχών, τον “βασιλιά” των courts, τον Ρότζερ Φέντερερ, με 3-1 σετ, συνεχίζοντας το ταξίδι του στο Αυστραλιανό Open.

«Είναι απίστευτο αυτό που ζω τώρα. Δεν μπορώ να το πιστέψω, ότι ήμασταν εδώ στο γήπεδο και τον νίκησα. Είναι ένα όνειρο, που έγινε πραγματικότητα. Ο Ρότζερ είναι ένας θρύλος για το άθλημα μας. Τρέφω απόλυτο σεβασμό γι’ αυτόν. Είναι το είδωλο μου, από τότε που ήμουν έξι ετών. Αυτό που ζω, είναι απερίγραπτο», …ήταν τα πρώτα λόγια που κατάφερε να εκστομίσει ο Στέφανος Τσιτσιπάς.

Λίγο αργότερα ο Έλληνας πρωταθλητής ανέβασε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης για τρίτη φορά ένα αρχαίο γνωμικό, αυτή τη φορά από τον Σωκράτη: «Η παιδεία, καθάπερ ευδαίμων χώρα, πάντα τ’ αγαθά φέρει» ( «Η παιδεία, όπως η εύφορη γη, φέρνει πάντα κάτι καλό»), έγραψε ο Τσιτσιπάς. Τις δύο προηγούμενες φορές είχε επιλέξει γνωμικά από τους Αριστοτέλη και Όμηρο.

 

 

 

Για να αναλογιστούμε το μέγεθος της επιτυχίας, αξίζει να αναφέρουμε πως ο Τσιτσιπάς έγινε ο πρώτος παίκτης που κέρδισε τον Φέντερερ στη Μελβούρνη, αλλά και γενικότερα στην Αυστραλία, από το 2016! Το 2017 και το 2018 ο Ελβετός παρέμεινε αήττητος στη σεζόν της Αυστραλίας. Αξίζει να σημειωθεί επίσης, πως αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο Φέντερερ αποκλείστηκε από τον 4ο γύρο του Αυστραλιανού Open, μετά το μακρινό 2003. Κι όλα αυτά, λίγο μόνο καιρό μετά την εξίσου σημαντική και ιστορική νίκη του διδύμου Τσιτσιπά/Σάκκαρη απέναντι στην ελβετική ομάδα των Φέντερερ/Μπέντσιτς στο πλαίσιο του Hopman Cup που διεξήχθη επίσης στην Αυστραλία!

 

 

Η ιστορική πρόκριση επί του Ρότζερ Φέντερερ είχε ως αποτέλεσμα ο Στέφανος Τσιτσιπάς, ν’ ανέβει δύο θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη. Από την 15η, αναρριχήθηκε στη 13η με 2445 πόντους. Αυτή είναι και η υψηλότερη θέση στην καριέρα του Στέφανου Τσιτσιπά. Μάλιστα, σε περίπτωση που κατακτήσει το τουρνουά στη Μελβούρνη, θα βάλει τον Έλληνα τενίστα στην πρώτη δεκάδα (θα φτάσει τους 4085 πόντους).

 

 

Ο Τζον ΜακΕνρό, ο Αμερικανός άσος του παρελθόντος και κάτοχος επτά Grand Slam, είπε χαρακτηριστικά κατα την ώρα της μετάδοσης του αγώνα ότι “κυρίες και κύριοι παρακολουθήσαμε την αλλαγή φρουράς“.

Τσιτσιπάς, ο Έλληνας διάδοχος. Αυτοκρατορικός σε θράσος και πνευματική δύναμη, ο Στέφανος Τσιτσιπάς με αξιομνημόνευτη απόδοση, νίκησε το ίνδαλμά του, σε ηλικία μόλις 20 ετών. Είναι περισσότερο ένα κατόρθωμα του Τσιτσιπά, παρά μια ήττα του Φέντερερ“. Μ’ αυτά τα λόγια αναφέρεται μεταξύ άλλων στο αφιέρωμα-κείμενο της η γαλλική εφημερίδα Εquipe.

Το BBC, σε επίσημο λογαριασμό του σε μέσο κοινωνικής δικτύθωσης αποθέωσε τον Στέφανο Τσιτσιπά μετά τον ανεπανάληπτο θρίαμβό του επί του Ρότζερ Φέντερερ και μάλιστα, τον χαρακτήρισε “next big thing” του παγκόσμιου τένις.

Και αυτά, είναι μόνο μερικά από τα αμέτρητα διθυραμβικά άρθρα-δημοσιεύματα-αφιερώματα του παγκόσμιου τύπου καθώς και ιστορικών προσώπων του παγκόσμιου τένις προς το πρόσωπο του Έλληνα πρωταθλητή.

Η ιστορία του παγκόσμιου τένις συνεχίζεται και γράφεται με χρυσά ελληνικά γράμματα!

 

Ο Έλληνας πρωταθλητής μετά την μυθική πρόκριση επί του “βασιλιά” Ρότζερ Φέντερερ επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται μεταξύ των κορυφαίων του παγκόσμιου τένις. Ανώτερος στις κρίσιμες στιγμές από τον Ισπανό αντίπαλό του, νίκησε και τον Ρομπέρτο Μπαουτίστα Αγκούτ με 3-1 σετ και προκρίθηκε στους τέσσερις καλύτερους του πρώτου Grand Slam της χρονιάς, όπου θα αντιμετωπίσει τον Ραφαέλ Ναδάλ!

 

 

Αμέσως μετά τον αγώνα δεν έκρυψε την χαρά του, λέγοντας ότι ζει ένα παραμύθι, ενώ ευχαρίστησε τους Έλληνες φιλάθλους για την αγάπη τους, λέγοντας ότι το μόνο που λείπει πλέον είναι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο: «Νιώθω σαν να είναι ένα παραμύθι. Απλώς ζω το όνειρο. Ζω αυτό για το οποίο δουλεύω πολύ σκληρά. Είναι συναισθηματική στιγμή, αλλά ξέρω ότι έχω δουλέψει πολύ σκληρά για να φτάσω εδώ. Με ρώτησαν ποιοι είναι οι στόχοι μου και είπα ότι είναι τα ημιτελικα του Γκραντ Σλαμ. Τότε με είπαν τρελό, αλλά πλέον αυτό δεν είναι όνειρο, αλλά μία πραγματικότητα».

«Η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν να προετοιμαστώ για αυτό το ματς. Όπως είδα και στα social media γινόταν ένας πανικός. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι τον Γιάννη Αντετοκούνμπο εδώ. Ήταν μία σπουδαία νίκη, που τράβηξε την προσοχή του κόσμου. Ήταν πρόκληση να μείνω συγκεντρωμένος, αλλά χαίρομαι που έπαιξα καλά γιατί έδειξα ότι επηρεάστηκα ελάχιστα από τον προηγούμενο αγώνα» τόνισε.

 

 

Λίγο αργότερα, ο νεαρός τενίστας συνέχισε τα αρχαία γνωμικά σε μέσο κοινωνική δικτύωσης καθώς μετά τον στίχο του Ομήρου από την Ιλιάδα και στη συνέχεια τα λόγια του Σωκράτη τώρα χρησιμοποίησε μια φράση του Ιούλιου Καίσαρα.

Συγκεκριμένα, ο Τσιτσιπάς έγραψε: «Φύσει γαρ άνθρωπος, ό βούλεται, τούτο και οίεται», το οποίο μεταφράζεται ως «από τη φύση του ο άνθρωπος, αυτό που θέλει, αυτό νομίζει».

 

Η πρόκριση του Στέφανου Τσιτσιπά στους “4” του Australian Open ήταν ένα σπουδαίο κατόρθωμα. Μετά την πρόκριση στα ημιτελικά του Αυστραλιανού Open, από τη 13η θέση της παγκόσμιας κατάταξης θα βρεθεί μίνιμουμ στη 12η. Ο Έλληνας αθλητής απέδειξε ότι μπαίνει στην ελίτ των κορυφαίων, αφού πετυχαίνει πράγματα που είχαν κάνει παλαιότερα συνάδελφοι του όπως ο Νόβακ Τζόκοβιτς καθώς ο Τσιτσιπάς έγινε ο νεότερος τενίστας, μετά τον Τζόκοβιτς, που προκρίνεται σε ημιτελική φάση Grand Slam (20 ετών και 168 ημερών).

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ